OECD cere un pret mare pe carbon pentru combaterea modificarilor climatice

OECD cere un pret mare pe carbon pentru combaterea modificarilor climatice
OECD cere un pret mare pe carbon pentru combaterea modificarilor climatice

Lumea trebuie sa elimine emisiile de CO2 provenite de pe urma arderii de combustibili fosili in a doua jumatate a acestui secol pentru a reduce costul economic al modificarii climatice, a declarat miercuri secretarul general al Organizatiei pentru Cooperare Economica si Dezvoltare (OECD), Angel Gurria, informeaza Agerpres.

Gurria a subliniat ca simpla reducere a emisiilor nu va fi suficienta, deoarece dioxidul de carbon se acumuleaza in atmosfera. Potrivit unui studiu realizat de mai multe universitati si centre de cercetare din intreaga lume, 60% din fiecare tona de CO2 emisa acum va fi in continuare in atmosfera peste 20 de ani si 45% peste 100 de ani.”Trebuie sa ajungem la emisii zero de pe urma combustibililor fosili pana la jumatatea secolului’, a spus Gurria. ‘Emisiile sunt mai rele decat datoriile deoarece nu exista un bailout iar daca ai doi-trei ani bugetari buni datoriile pot fi reduse dar emisiile raman pentru 100 de ani”, a adaugat Gurria.

Potrivit acestuia este nevoie de un ‘pret mare pe carbon’ fie prin intermediul taxelor pe carbon fie prin intermediul schemelor de tranzactionare care sa trimita un semnul clar si consistent cu privire la pretul emisiilor.Potrivit Agentiei Internationale a Energiei, doua treimi din productia de electricitate provine din combustibili fosili si 95% din energia consumata de transport este din combustibili fosili.

Potrivit secretarului general al OECD ajungerea la emisii zero din combustibili fosili este un obiectiv realizabil dar este nevoie de modificarea politicilor actuale. Subventiile pentru combustibili fosili, care in 2011 s-au ridicat la 523 miliarde de dolari, trebuie sa fie revizuite. De asemenea, guvernele nu trebuie sa considere stocarea de CO2 in depozite subterane drept solutia magica deoarece aceasta tehnologie nu a fost inca testata la scara comerciala.

OECD vrea reglementari mai dure pentru taxarea corporatiilor.Din cauza crizei economice, guvernele trebuie sa creasca incasarile la buget OECD vrea reglementari mai dure pentru taxarea corporatiilor.Din cauza crizei economice, guvernele trebuie sa creasca incasarile la buget

Un pret prea mare al carbonului creste riscul relocarii firmelor. Romania, in pericol sa piarda multe joburi Un pret prea mare al carbonului creste riscul relocarii firmelor. Romania, in pericol sa piarda multe joburi
OECD vrea mai multa actiune de la BCE OECD vrea mai multa actiune de la BCE

Fara o politica de crestere, OIT estimeaza inca 4,5 milioane de someri in zona euro in urmatorii 4 ani Fara o politica de crestere, OIT estimeaza inca 4,5 milioane de someri in zona euro in urmatorii 4 ani

Infiintata in anul 1961, OECD joaca un rol de consiliere pentru guvernele tarilor puternic dezvoltate, in materie de politica economica, sociala si de guvernare. Cele 34 de state membre OECD detin impreuna aproximativ 60% din economia mondiala, 70% din comertul mondial si 20% din populatia lumii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *