OECD si „economia verde”

OECD si economia verdeOECD (printre care Franta, Olanda, Canada, Turcia, Statele Unite), precum si Chile, Estonia, Israel si Slovenia au adoptat declaratia privitoare la cresterea „economiei verzi”.
La 6 luni de la Conferinta Natiunilor Unite despre schimbarile climaterice din Copenhaga (Danemarca), tarile semnatare vor sa lupte impotriva crizei, in timp ce investesc in cresterea „economiei verzi”.
Criza actuala poate fi utilizata in calitate de catalizator a unor reforme indispensabile, care sa conduca la avantaje atat pentru mediul inconjurator, cat si pentru ocuparea fortei de munca si economie, dupa cum subliniaza OECD.
Pentru a promova o crestere a „economiei verzi”, OECD doreste sa incurajeze investitiile „verzi” si doreste raspunsuri eficiente la schimbarile climaterice, inclusiv la cele bazate pe instrumente de piata, de reglementare si alte mijloace de actiune menite a schimba atitudini si sa aduca sectorul privat, pentru a furniza raspunsuri adecvate.
De asemenea, doreste sa incurajeze gestionarea durabila a resurselor naturale si de a promova reformele interne, pentru a se evita sau chiar elimina politicile daunatoare mediului, inclusiv subventiile pentru consumul si productia combustibililor fosili.
OECD va incuraja, si crearea de locuri de munca, precum si a abilitatilor necesare pentru a ocupa locuri de munca intr-o economie verde si consolidarea cooperarii internationale pentru a dezvolta tehnologii curate, in special in dezvoltarea programelor TIC.
Obiectivul OECD este de a ajunge la un acord international in luna decembrie la Copenhaga, un acord care sa fie eficace, echitabil si detaliat cu privire la climatul politic de dupa anul 2012, in care toate tarile vor lua masuri de atenuare sau de adaptare.

Sursa: www.actu-environnement.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *