Ofensiva totala contra taierilor ilegale de paduri

Ofensiv? total? contra t?ierilor ilegale de p?duri
Ofensiva totala contra taierilor ilegale de paduri
Ofensiva totala contra taierilor ilegale de paduri

Incepand din 8 octombrie, sistemul de control „Radarul padurilor” va fi dublat de posibilitatea sesizarii, la 112, a oricarui transport de masa lemnoasa suspectat a fi ilegal

Pana: Mizam pe factorul psihologic care va interveni asupra transportatorului. Acesta se va teme ca poate fi reclamat oricand, de oricine
Codul Silvic va fi votat maine in Parlament

Departamentul pentru Ape, Paduri si Piscicultura (DAPP) a incheiat un parteneriat cu Ministerul Afacerilor Interne (MAI) si STS, prin care, incepand cu data de 8 octombrie, data la care va fi obligatoriu si sistemul de control pentru prevenirea taierilor ilegale, cunoscut ca „Radarul padurilor”, orice persoana care suspecteaza un transport de masa lemnoasa ca fiind ilegal poate semnala acest lucru la 112, autoritatile fiind obligate sa verifice acel transport.

„Cele doua chei de control existente prin implementarea „Radarului Padurilor” sunt suficiente pentru contracararea taierilor ilegale de paduri, pentru ca cei care fac acest lucru nu mai au ce face cu masa lemnoasa taiata si nu au unde o duce fara codul unic eliberat de sistem. Dar, mizam si pe factorul psihologic creat de faptul ca orice transportator va sti ca poate fi reclamat de oricine si oricand la 112, iar autoritatile vor fi obligate sa verifice acel transport. Cetateanul trebuie doar sa sune la 112 si sa dea numarul autovehiculului”, a declarat ministrul delegat Doina Pana.

De controlul transporturilor de lemn se vor ocupa politisti, angajati ai inspectoratelor teritoriale de regim silvic si de vanatoare si vamesi, dar si cetatenii sunt incurajati sa faca sesizari sau sa ceara verificarea unui transport, apeland 112 si indicand numarul masinii de transport.
„In judetele in care am implementat deja sistemul s-a vazut ca a scazut circulatia de masa lemnoasa pe sosele. S-au legat de tot felul de lucruri, ca le este greu sa mute depozitele, care trebuie sa fie in zone cu semnal. Disperarea este atat de mare, incat se vede ca au constientizat ca s-a terminat”, a afirmat ministrul Doina Pana.

„Mai este nevoie de al doilea pilon – Codul silvic, pe care trebuie sa il adopte Parlamentul. Codul Silvic va fi discutat si votat in Parlament la data de 30 septembrie (maine – n. red.)”, a completat aceasta, opinand ca Hotararea de Guvern si Codul Silvic „vor stopa definitiv taierile ilegale de paduri”.

Fiecare ocol silvic este obligat sa aiba smartphone si sa foloseasca aplicatia

„Radarul padurilor” este un sistem informatic care permite monitorizarea traseului lemnului de la plecarea din padure si pana devine produs finit sau iese din tara, in timp real.

„Nu au unde duce masa lemnoasa daca e furata, pentru ca se verifica si la destinatar, pana cand va ajunge produs finit. Toate ocoalele silvice, fie ca sunt de stat, fie ca sunt private, sunt obligate sa aiba smartphone-uri si sa foloseasca aplicatia”, a mai spus Pana.
Potrivit acesteia, incepand de astazi proiectul-pilot va fi extins asupra tuturor judetelor din tara, astfel incat, la data de 8 octombrie, cand va deveni obligatoriu „toata lumea sa stie sa foloseasca „Radarul Padurilor” „.

Exceptie face transportul de pana la 3 mc cu atelaje

Prin Hotararea de Guvern nr. 470/2014 s-a stabilit ca, incepand cu data de 8 octombrie 2014, toate transporturile de lemn, cu exceptia lemnului „pentru foc”, in volum de pana la trei metri cubi, transportat cu atelaje, sa se faca obligatoriu folosind acest sistem informatic.
Astfel, la fiecare transport de lemn, lucratorul silvic sau firma care a cumparat lemnul respectiv trebuie sa inscrie in sistemul informatic SUMAL, pe care il acceseaza de pe smartphone. Datele de pe avizul de insotire a transportului vor fi verificate de sistem si, daca sunt corecte (avizul a fost procurat legal, cantitatea respectiva de lemn a fost recoltata legal), sistemul va emite un cod unic, care trebuie inscris in avizul de insotire. In cazul in care datele inscrise pe aviz nu sunt corecte, aplicatia nu genereaza codul unic si serverul central emite un mesaj de avertizare pentru utilizator si o alerta catre organele de control.

Odata plecat din padure, in cazul unui control, transportatorul trebuie sa prezinte avizul cu cod unic. Legalitatea transportului se poate verifica si fara oprirea masinii, cautand datele avizului in sistemul informatic dupa numarul de inmatriculare.

Cand ajunge la destinatie, lemnul nu poate fi receptionat pana cand cei din depozit nu verifica in sistemul informatic corectitudinea codului unic. Oriunde pleaca mai departe lemnul, la un alt depozit, la fabrica sau la vama, trebuie facuta aceeasi verificare. Toate depozitele de lemn trebuie amplasate obligatoriu in zone cu semnal.

Potrivit Doinei Pana, in acest fel, in afara transportului cu atelaje al lemnului de foc, in cantitati de pana la trei metri cubi, care reprezinta sub unu la suta din cantitatea recoltata, totul va fi monitorizat.

366.000 de hectare taiate ilegal

Volumul total al taierilor ilegale din fondul forestier proprietate de stat si privata in perioada 1990-2011 acopera o suprafata de peste 366.000 ha, fiind valorificati peste 80 milioane metri cubi de lemn, in suma de peste 5 miliarde euro, conform sintezei Raportului de audit privind „Situatia patrimoniala a fondului forestier din Romania, in perioada 1990-2012”, realizat de Curtea de Conturi.
„In perioada 1990-2011, volumul taierilor ilegale din padurile Romaniei s-a mentinut, cu unele fluctuatii anuale, la un nivel extrem de ridicat, cele mai afectate de acest flagel fiind padurile aflate in proprietatea statului. Analiza volumului taierilor din aceasta perioada ne arata un maxim in anul 1992, cifrat la 281.517 mc si un minim de 51.900 mc in anul 2008.

Potrivit unui studiu realizat de Greenpeace in Romania, se taie peste 3 ha de padure in fiecare ora. Din datele/informatiile prezentate de RNP-Romsilva, rezulta ca zilnic se exploateaza, in medie 41 ha, din care o mare parte o reprezinta taierile nelegale/furturile. Volumul total al taierilor ilegale din fondul forestier proprietate de stat si privata in perioada 2005-2011 este, potrivit datelor puse la dispozitie de Ministerul Mediului si RNP Romsilva, de 633.500 m.c. Avand in vedere volumul mediu de 217 m.c lemn/ha, rezulta ca in perioada analizata s-a taiat/defrisat ilegal padurea pe o suprafata de 291.932 hectare’, se spune in raport.
Volumul taierilor, in perioada 1990-2011 este de peste 80 milioane mc, de pe o suprafata ce depaseste 366.000 ha. Un calcul in care s-a luat in considerare pretul cel mai mic, de 70 euro/metru cub lemn de foc, arata ca valoarea acestor taieri depaseste cifra de cinci miliarde euro.
„Aceasta cifra este departe de a fi cea reala, intrucat cea mai mare parte a arborilor taiati din padurile Romaniei au luat calea strainatatii (catre tari din Europa, Nordul Africii, Asia) la preturi cu mult mai mari decat pretul minim stabilit pentru lemnul de foc”, precizeaza raportul.

Fondul forestier, redus cu peste 3 mil. ha, in 20 ani

Suprafata fondului forestier in proprietatea publica a statului s-a redus in ultimii 20 de ani cu peste 3,02 milioane hectare datorita retrocedarilor catre persoane fizice si juridice, releva ultimul raport de audit al Curtii de Conturi.

Potrivit acestuia, „in perioada 1990-2012, suprafata fondului forestier-proprietatea publica a statului s-a redus cu 3.028.762 ha, prin retrocedari catre persoane fizice si juridice, ca urmare a aplicarii legilor de fond funciar. Procesul de retrocedare a terenurilor forestiere catre fostii proprietari sau catre urmasii acestora este inca in desfasurare'”.

Daca la finele anului 1990 suprafata fondului forestier era de 6.367.660 hectare, din care suprafata padurilor 6.248.990 hectare si alte terenuri 118.670 hectare, dupa 20 de ani, respectiv la finele anului 2010, suprafata fondului forestier era de 6.515.173 ha, din care in proprietatea publica doar 4.363.000 ha si in proprietatea privata 2.152.173 hectare. In proprietatea publica a statului se aflau 3.338.898 hectare, din care 3.224.951 hectare acoperite efectiv cu paduri, iar 113.947 hectare alte terenuri.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *