Oficial Chevron: Explorarea gazelor de sist la Pungesti va incepe in doua-trei saptamani

0
53
Oficial Chevron: Explorarea gazelor de sist la Pungesti va incepe in doua-trei saptamani
Oficial Chevron: Explorarea gazelor de sist la Pungesti va incepe in doua-trei saptamani

Explorarea efectiva a gazelor de sist in localitatea vasluiana Pungesti va incepe in doua-trei saptamani, au anuntat, marti, oficialii companiei Chevron, urmand ca procesul de forare pentru extragerea probelor de sol in vederea evaluarii zacamantului sa se faca in 90 de zile.

Oficialii companiei Chevron au anuntat, marti, ca procesul de explorare a gazelor de sist in prima locatie detinuta in Romania, cea de la Pungesti, va incepe in doua-trei saptamani, in conditiile in care sonda a fost adusa deja in perimetrul amenajat la iesirea din localitatea Silistea, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Procesul de forare va dura pana la 90 de zile, urmand ca specialistii firmei angajate de Chevron sa preleveze mostre de sol, care vor fi analizate in laboratoare, unde va fi evaluata capacitatea zacamantului, in functie de care se va decide daca este rentabila si exploatarea gazelor de sist.
„In momentul de fata, are loc operatiunea de montaj a sondei, dupa care se va ridica pe pozitie pentru inceperea operatiunilor. Trebuie sa ne asiguram ca tot ceea ce tine de aceste utilaje se desfasoara in siguranta. Estimam ca, in doua-trei saptamani, vor incepe operatiunile de explorare”, a declarat, marti, pentru corespondentul MEDIAFAX managerul sitului detinut de compania Chevron la Silistea – Pungesti, George Orbu.

Compania Chevron a inceput lucrarile de amenajare a suprafetei detinute in Silistea – Pungesti, pe care urmeaza sa fie amplasata prima sonda de explorare a gazelor de sist in judetul Vaslui, in data de 2 decembrie 2013. Dupa patru luni de activitate, lucrarile de amenajare a platformei au fost finalizate, reprezentantii companiei sustinand ca au fost angajate 56 de persoane din judetul Vaslui, din care 32 din comuna Pungesti.

Chevron a organizat, marti, la Pungesti, o actiune denumita „Ziua portilor deschise”, dedicata exclusiv ziaristilor, carora li s-a permis accesul pe santierul unde va fi amplasata sonda de explorare a gazelor de sist.
Marti la pranz, autocarul in care se aflau jurnalistii care au vizitat perimetrul detinut de Chevron la Pungesti a fost lovit cu oua si pietre de catre localnicii care au protestat fata de explorarea si exploatarea gazelor de sist, incidentul avand loc la intrarea in localitatea Silistea.

Incidentele au avut loc in prezenta politistilor si a jandarmilor care ii supravegheau pe protestatari la intrarea in localitatea Silistea, pe drumul judetean Garceni-Vaslui, si care au reusit sa ii indeparteze pe acestia de pe sosea.
In urma incidentelor, nu a fost ranita nicio persoana.

Marti la pranz, peste 50 de localnici s-au adunat in fata perimetrului detinut de Chevron la Silistea-Pungesti, protestatarii, aflati langa gardurile care delimiteaza perimetrul detinut de Chevron, huiduind si scandand lozinci precum „Apa, aer si natura, nu fractura, nu cianura”, „Romania este tara noastra, Chevron niciodata nu o s-o otraveasca”.
Si sambata, peste o suta de persoane, majoritatea localnici, au protestat la Pungesti fata de explorarea si exploatarea gazelor de sist, oamenii marsaluind pe o distanta de cativa kilometri pe drumul judetean care tranziteaza comuna, pana in apropierea perimetrului detinut de compania Chevron.

Duminica, proteste fata de explorarea si exploatarea gazelor de sist au avut loc si in Bucuresti, Vaslui, Arad, Cluj-Napoca si Timisoara.

Dupa ce compania Chevron a obtinut, in 3 octombrie 2013, autorizatie de construire pentru amplasarea in judetul Vaslui a primei sonde de explorare a gazelor de sist in Romania, la Pungesti au avut loc mai multe proteste. Autorizatia pentru amplasarea sondei la Silistea-Pungesti a fost acordata de Consiliul Judetean Vaslui la inceputul lunii octombrie 2013, lucrarile de amenajare a platformei petroliere fiind incepute efectiv in 2 decembrie 2013.

Chevron detine alte trei acorduri de mediu pentru explorarea gazelor de sist in judetul Vaslui, respectiv in localitatile Puiesti, Paltinis – Bacesti si Popeni – Gagesti. Recent, compania petroliera a obtinut si autorizatie de construire pentru amplasarea sondei de explorare a gazelor de sist la Puiesti. Sonda de explorare de la Puiesti va fi amplasata la 1,4 kilometri de cea mai apropiata localitate si la 300 de metri fata de paraul Tutova. Suprafata luata in concesiune de compania petroliera este de aproximativ doua hectare.

Premierul Victor Ponta a declarat, luni, ca gazele de sist reprezinta un subiect care trebuie discutat serios, precizandu-se ca, daca nu exista gaze din productia interna, atunci alternativa este cumpararea acestora din Rusia, astfel ca orice protest pe aceasta tema trebuie sa aiba un scop si o finalitate.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here