OLAF, sesizat in cazul dezastrului ecologic din muntii Sureanu

Oficiul European de Lupta Antifrauda (OLAF) a fost sesizat in cazul proiectului Directiei Silvice Deva finantat cu fonduri europene „corectarea torentilor din bazinul hidrografic Jiul de Este-obiectivul 1”. olaf

Sesizarea a fost facuta dupa ce firma careia i s-a incredintat licitatia a provocat un dezastru ecologic in zona Voevodu din muntii Sureanu, defrisand mai bine de 10.000 de metri patrati de padure virgina. Oficiul European de Lupta Antifrauda (OLAF) este institutia care se ocupa de protejarea intereselor financiare ale Uniunii Europene, lupta impotriva fraudei, a coruptiei si a oricarei alte nereguli, inclusiv abaterile in cadrul institutiilor europene.

Purtatorul de cuvant al OLAF, Jorg Wojahn, a confirmat faptul ca a primit sesizarea privind suspiciunea de frauda, institutia urmand a face o verificare in acest sens. Potrivit unui raport al Comisiei Europene, Romania a raportat in 2008 un numar record de 246 de cazuri de nereguli si suspiciuni de frauda cu fonduri de preaderare, Comisia Europeana avand de recuperat peste 25 de milioane de euro.

Defrisari ilegale

Regia Nationala a Padurilor Romsilva, prin Directia Silvica Deva, a intrat in atentia OLAF dupa ce a reusit sa acceseze fonduri europene in valoare totala de 6.108.928 lei pe un proiect care prevede executarea unor lucrari de corectare a torentilor din bazinul hidrografic Jiul de Est.

In cadrul acestui proiect unul dintre obiective a fost realizarea unor baraje de redirectionare a torentilor. Zona aleasa de cei de la Directia Silvica pentru redirijarea torentilor a fost o padure virgina din Voevodu, desi padurarii din zona sustin ca nu se justifica cheltuirea banilor europeni acolo deoarece nu sunt torente in acel loc.

Cu toate acestea, in zona respectiva au fost taiati arbori pe o suprafata de peste 10.000 de metri patrati. Mai grav este ca tot acest dezastru ecologic s-a comis pe un teren privat si fara ca proprietarul sa stie de lucrari.

Proprietarul padurii, Nausica Brancusi, a aflat de acest jaf de la padurarii Ocolului Silvic Petrila, cu care are contract de paza acestia fiind cei care au sesizat ilegalitatea, dupa doua luni de la inceperea lucrarilor.

Acuzatii de abuz in serviciu

Toti cei implicati, respectiv Primaria Petrila, Directia Silvica Deva si firma care a produs dezastrul ecologic sunt acuzati de abuz in serviciu in forma calificata, tulburare de posesie, distrugere, iar proprietarul sustine ca a inceput demersurile pentru trimiterea sa in judecat.

Directorul Directiei Silvice Emil Ignat a evitat sa prezinte un punct de vedere a institutiei legat de acest proiect, motivand ca nu el s-a ocupat de acesta. „Referitor la Jiul de Est cereti detalii la Gheorghe Stratulat, directorul ce a semnat acele acte”, a declarat Emil Ignat.

Sursa: Evenimentul Zilei

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *