Olanda vrea sa decontamineze solurile poluate ale Romaniei

Olanda dispune de specialisti foarte buni in domeniul decontaminarilor pamantului si apelor.decontaminare soluri

Ambasadorul Olandei in Romania, Excelenta Sa Tanya van Gool, a propus ministrului Laszlo Borbely realizarea unui proiect pilot in Romania pentru decontaminarea solului.

Guvernul olandez isi doreste ca, printr-o colaborare a ministerelor de resort, sa se realizeze promovarea unor proiecte de decontaminare a solurilor poluate si de evaluare a riscurilor pentru situri contaminate, specialistii lor fiind foarte buni.

Ministrul Mediului si Padurilor, Laszlo Borbely, a mai discutat cu Tanya van Gool si despre proiectele aflate in derulare in cadrul colaborarii romano-olandeze, despre proiecte de viitor, dar si despre aspecte privind schimbarile climatice si rezultatele negocierilor de la Copenhaga.

„Cred ca tarile Uniunii Europene trebuie sa colaboreze foarte strans, sa identifice cai de dialog, astfel incat sa pregateasca temeinic summitul care va avea loc in Mexic la sfarsitul anului 2010”, a spus ministrul Mediului si Padurilor.

De asemenea, printre temele abordate s-au aflat colaborarea in domeniul managementului apelor si al deseurilor.

„Am avut o colaborare foarte buna pana acum, in domeniul managementului apelor, pe care dorim sa o dezvoltam si mai mult, mai ales ca Olanda dispune de experti in toate specializarile- apa potabila, ape uzate, irigatii etc. – si dorim sa oferim cunostintele nostre in domeniu, Romaniei”, a declarat Tanya van Gool.

Ministrul Laszlo Borbely, a asigurat-o pe Tanya van Gool ca va sustine aceste initiative si va dispune demararea actiunilor pentru organizarea unei intalniri bilaterale romano-olandeze, cu participarea Administratiei Nationale Apele Romane, pentru dezvoltarea parteneriatului in domeniul managementului apelor.

Maramuresul ar beneficia cel mai mult de pe urma acestui proiect, intrucat solurile sale sunt printre cele mai contaminate din tara. Sursele principale de poluare a solului sunt activitatile de metalurgie neferoasa si extractia si prepararea minereurilor neferoase, statistica Agentiei pentru Protectia Mediului Maramures inregistrand o suprafata de aproximativ 32.300 ha de terenuri poluate cu metale grele (Cu, Pb, Zn, Cd, Mn, As).

Sursa: Realitatea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *