Omenirea se bate pentru resurse

Lipsa apei, a mancarii si a energiei creeaza conflicte violente si instabilitate sociala pentru mai mult de jumatate din populatia lumii.Dupa 13 ani de cercetari, datele Natiunilor Unite arata ca, in ciuda situatiei actuale, exista suficiente resurse pe Pamant pentru a face fata nevoilor omenirii.
resurse
Resurse

* Studiul Complet

In fiecare zi, oceanele absorb 30 de milioane de tone de dioxid de carbon care le maresc gradul de aciditate. Numarul de „zone moarte” (arii unde oxigenul este prea putin pentru a putea exista viata) s-a dublat in fiecare decada incepand cu anii 1960.

Cauzele conflictelor

Oceanele se incalzesc cu 50% mai rapid fata de datele pe care le publica in 2007 Comitetul International pentru Schimbari Climatice. Volumul de ghetari din Groenlanda care s-au topit in vara anului 2008 era de aproape trei ori mai mare decat cel din anul precedent.

Circa 36 de milioane de hectare de padure sunt rase de pe fata pamantului in fiecare an. Consumul populatiei este cu 30% mai mare in raport cu capacitatea naturii de a se regenera, iar cererea la nivel mondial s-a dublat in ultimii 45 de ani. Specialistii se asteapta ca pana in 2030 cererea de energie sa se dubleze.

Acestea sunt doar cateva dintre cauzele care genereaza mari conflicte atat de natura politica, cat si sociala. Rata mare a somajului si a migrarii populatiei pe fondul situatiei economice si politice actuale reprezinta alta cauza care determina schimbarea comportamentului populatiei la nivel mondial.

Cu toate acestea, cercetatorii care au lucrat la studiul comandat de Natiunile Unite au demonstrat ca resursele Planetei pot acoperi nevoile populatiei, cu conditia sa fie corect gestionate si utilizate. Intalnirile recente dintre oficialii Rusiei, ai Chinei si ai Statelor Unite au avut ca scop imbunatatirea strategiei in vederea unei colaborari globale pentru satisfacerea populatiei.

36 de milioane de hectare de padure dispar anual

„Ramane de vazut daca marile puteri politice si economice vor continua in acelasi spirit al colaborarii si daca deciziile lor vor avea in vedere chiar toate colturile lumii. Scopul acestor cercetari nu este de a ghici cat mai bine viitorul, ci de a intelege ca exista o sumedenie de posibilitati ce pot conduce la luarea unor decizii mai bune”, se mai arata in studiu.

Consecinte

Un alt studiu recent arata ca democratia, libertatea de opinie si libertatea presei au scazut intr-un mod covarsitor. Doar 17% din populatia lumii traieste in cele 70 de tari unde presa este cu adevarat libera.

Sursa: Adevarul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *