Organismele modificate genetic, analizate la Iasi

Organismele modificate genetic, analizate la Iasi

In capitala Moldovei functioneaza unul dintre cele trei laboratoare din tara acreditate pentru lucrul cu organismele modificate genetic * aici, orice fermier poate veni pentru a afla daca semintele pe care le utilizeaza sunt imbunatatite genetic sau nu

In varful Dealului Copoului functioneaza unul dintre cele trei laboratoare din tara si singurul din regiunea Moldovei unde se lucreaza in domeniul ingineriei genetice. Politicile comunitare impun ca in fiecare tara din Uniunea Europeana sa fie organizate si dotate laboratoare care sa corespunda standardelor si care sa fie acreditate pentru expertizare, control si certificare. Unitatea ieseana este, alaturi de celelalte doua similare din Cluj-Napoca si de la Zalau, pregatita sa realizeze in orice moment analizele solicitate. O echipa de cercetatori doctoranzi, pregatiti la cele mai prestigioase universitati din strainatate s-a intors la Iasi, la Universitatea de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara (USAMV) pentru a-si continua studiile si pentru a-i ajuta pe fermierii ieseni sa inteleaga care este impactul si, deopotriva, necesitatea organismelor modificate genetic. „Laboratorul nostru este acreditat pentru detectarea de soia modificata genetic. Clientul vine la noi cu o proba de soia si noi spunem daca aceasta este modificata genetic sau nu, pe baza analizei ADN”, a explicat Madalina Arsene, cercetator doctorand in cadrul laboratorului de la USAMV.

Cu toate acestea, cererea este destul de mica din cauza legislatiei. In prezent, pe teritoriul Romaniei este interzisa cultivarea de soia modificata genetic. „Fermierii nici nu sunt interesati sa afle daca soia pe care o folosesc ei este modificata sau nu”, a completat cercetatorul.

Organismele modificate genetic nu dauneaza sanatatii

Conform acesteia, in Romania etichetarea produselor alimentare este deficitara. “Omul trebuie sa fie informat cu privire la ceea ce mananca. In plus, oamenii trebuie sa stie ce inseamna organismele modificate genetic. In planta nu se introduc substante toxice. Nimeni nu a spus clar ca aceste organisme dauneaza oamenilor. In Statele Unite ale Americii de atata timp se consuma alimente din plante modificate genetic si nu am auzit de studii cu privire la rezultatele nocive ale acestora, cu toate ca exista la ora actuala o campanie agresiva la adresa modificarii genetice”, sustine Madalina Arsene.

In laboratorul pe care Universitatea l-a construit si dotat in cadrul unui proiect cu finantare europeana lucreaza doctoranzii USAMV. Aparatura pe care o utilizeaza acestia rivalizeaza cu cea folosita in marile centre de cercetare ale lumii. Un singur aparat poate costa pana la 60.000 de euro, iar consumabilele pentru o analiza sunt, la randul lor, extrem de costisitoare.

Plante alterate genetic sunt in prezent cultivate in peste 20 de tari, iar la nivelul anului 2007 mai bine de 70% din alimentele de pe piata din Statele Unite ale Americii contineau soia modificata genetic. Oficial, pentru prima data acest tip de organisme au fost cultivate in China, in anul 1992. In Statele Unite ale Americii primele organisme asupra genelor carora s-a intervenit au fost rosiile, in anul 1994. Modificarea genetica la care au fost supuse acestea a constat in cresterea rezistentei lor la transport si in cresterea durabilitatii produsului. Acest lucru s-a obtinut prin introducerea unei gene prelevate de la un peste din apele Marii Nordului, rezistent la temperaturi scazute. (Dana Chiru)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *