OMG-urile, un pericol?

OMG-ul este un organism modificat genetic, care primeste noi caracteristici, pe care le vor dobandi si descendentii acestuia.
organisme modificate genetic
OMG-urile au inceput sa apara cu aproximativ 20 de ani in urma, astfel ca prima planta modificata genetic a aparut in Belgia in anul 1985. In prezent, la nivel mondial, OMG-urile ocupa 1% din suprafetele arabile. Avand o data a aparitie relativ recenta, inca nu s-au stabilit cu claritate beneficiile si pericolele la care suntem supusi consumand acest tip de produse. Drept urmare, apar convergente de opinii atat printre specialisti, cat si printre oamenii de rand.

Principalele produse modificate genetic sunt soia (55%), porumbul (25%), bumbac (14%), rapita (6%), dovleac, papaya, lucerna, iar principalii producatori sunt SUA, Canada, Argentina, China, Brazilia.

Singurul OMG autorizat pentru folosire in UE este porumbul MON 810, insa momentan autorizatia lui a expirat, asa ca se fac noi cercetari in acest sens pentru a stabili daca acesta este bun sau periculos pentru oameni si animale.

In Romania, incepand cu 1 ianuarie 2007, Guvernul a interzis cultivarea soiei modificata genetic, insa Consiliul Uniunii Europene tine cont de libertatea de alegere a fiecaruia, astfel ca fermierii romani pot alege daca vor sa cultive produse traditionale, ecologice sau modificate genetic. Romania munceste insa la imbunatatirea legislatiei nationale cu privire la intarirea sistemului de inspectie si control al activitatii cu OMG-uri.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *