Omul care nu recunoaste incalzirea globala

Bjorn Lomborg e profesor la Scoala de Business din Copenhaga si fost director la Institutul Cercetari de Mediu din capitala daneza. El a devenit cunoscut la nivel international dupa publicarea, in 2001, a unei carti controversate „Un ecologist sceptic”, vanduta in mii de exemplare in toata lumea.

Debutul lui Lomborg a avut loc in 1998, cand a publicat in ziarul danez „Politiken”, patru articole despre statutul mediului care au dus la aparitia altor 400 de articole despre mediu publicate in cele mai mari ziare daneze, in care erau dezbatute opiniile profesorului.

In cartea ecologistului sceptic, Lomborg arata ca pretentiile si predictiile ecologistilor sunt exagerate. El considera ca oamenii fac numai o mica parte din dezastrul ecologic, restul e facut de interesele economice ale oamenilor cu bani.

Temele abordate de danez sunt acelea ca resursele consumate de oameni nu reprezinta o problema, pierderea speciilor e minimala, iar prevenirea si actiunile pentru incalzirea globala sunt prea scumpe. In plus, Lomborg pretinde ca a fost suporter al organizatiei Greenpeace, dar atunci cand si-a dat seama ca reprezentantii organizatiei habar nu au de el, Lomborg a spus ca a dat bani colectorilor Greenpeace.
Masurile drastice pentru mediu sunt scumpe

Tema cartii a atras o multime de critici din partea oamenilor de stiinta, Lomborg fiind unul dintre cei mai blamati scriitori.

In 2007, Lomborg mai publica inca o carte care ii irita pe cercetatori: „Cool It – The Skeptical Environmentalist. Guide to Global Warming”, in care spune ca incalzirea globala e o problema de o suta de ani. Lomborg arata ca cercetarea pe care a facut-o atunci cand a scris cartea l-a facut sa inteleaga ca luarea unor masuri drastice pentru pentru protectia mediului e cel mai nepotrivit mod de a cheltui resursele financiare ale lumii.

Lomborg argumenteaza ca e nevoie sa ne uitam la costurile si beneficiile masurilor propuse pentru stoparea incalzirii globale. Anterior, in 2002, Lomborg impreuna cu Institutul de Cercetari de Mediu a infiintat „Copenhagen Consensus”, prin care isi propunea sa stabileasca prioritatile economice globale cu privire la mediu, proiect sponsorizat de guvernul danez si de publicatia „The Economist”.
Acuzat de „rea-credinta stiintifica”

Dupa aparitia primului volum, Bjirn a fost acuzat de catre comunitarea stiintifica daneza si de membrii comunitatii internationale a oamenilor de stiinta de „reacredinta stiintifica”, desi Lomborg nu se considera un om de stiinta autentic.

In 2003, cativa oameni de stiinta au adus trei acuzatii pe numele lui Lomborg pe care le-au trimis la Comitetul Danez de Reacredinta Stiintifica, un institut care apartine de Ministerul Danez al Stiintei, Tehnologiei si Inovatiei.

In petitie, Lomborg era acuzat ca in cartea „Un ecologist sceptic” foloseste in mod deliberat informatii false si concluzii deficitare si, in plus, a plagiat dupa alti oameni de stiinta. Comitetul a decis atunci sa inceapa cercetarile pentru toate cele trei acuzatii sub o singura investigatie.

Dupa terminarea cercetarilor, reprezentantii guvernului au gasit acuzatiile nefondate, iar in cele din urma nu a mai ramas nicio acuzatie oficiala. Cu toate acestea, oamenii de stiinta au continuat sa-l blameze pe Lomborg. Raspunsul Comitetului pentru Reacredinta Stiintifica i-a nemultumit atat de tare pe oamenii de stiinta incat 308 academicieni au semnat o petitie impotriva acestui institut.

In replica, un alt grup, format din 604 cercetatori, printre care si laureatul premiului Nobel pentru chimie Jens Christian Skou, au semnat o alta petitie prin care sustineau institutul. Exista insa si oameni de stiinta care il apara pe Lomborg. Organizatia Heielberg Appeal the Netherlands a publicat un raport in care arata ca din toate cele 27 de acuzatii aduse de academicieni, 25 nu sunt la obiect.

In 2005, cativa oameni de stiinta publica un articol in Jurnalul de informatie etica in care concluzioneaza ca oamenii de stiinta au abuzat de autoritatea lor pentru a-l marginaliza pe Lomborg.

Cu toate acestea, profesorul Lomborg a continuat sa-si sustina teoriile si si-a facut propriul site, unde publica toate articolele care ii aduc critici.Cercetatorii de la Oxford, deranjati de teoriile danezului, au infiintat si ei o pagina de web: www.anti-lomborg.com, in care isi explica opozitia fata de opiniile lui Lomborg. Ei explica de ce nu sunt de acord cu teoriile acestuia si de ce au fost iritati de articolele semnate de danez in cotidianul „The Guardian”.
Lansare cu prajitura Alaska in fata

Pe 5 septembrie 2001, Bjirn Lomborg a primit o prajitura in fata de la un amic care ii contesta cartea ecologistului sceptic. Evenimentul s-a intamplat in libraria de la Oxford imediat dupa ce Lomborg isi lansase cartea. „Am vrut sa-i pun o prajitura Alaska pe fata lui linistita”, a declarat Mark Lynas, care a mai spus ca in acest fel nu a putut ignora comentariile lui Lomborg despre schimbarea climatica.

El si-a justificat gestul sustinand ca e solidar cu eschimosii din Alaska care se plang de temperaturi crescute si de topirea ghetarilor, fiind ingrijorati de efectele acestor fenomene asupra animalelor. „Nu vad de ce mediul ar trebui sa sufere de fiecare data cand un academician plictisitor si obscur isi scrie bazaconiile. Cartea astea e plina de nonsensuri periculoase”, a spus Lark Lynas.

Sursa: Adevarul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *