OMV va investi 170-180 mil. euro pentru productia de biodiesel

OMV va investi circa 170-180 milioane euro pentru o capacitate de productie a biodieselului si va analiza oportunitatea producerii de biodiesel si in Romania, a declarat, potrivit NewsIn, directorul Future Energy Fund, Walter Bohme, din cadrul OMV.

Potrivit acestuia facilitatea va avea o capacitate de 200.000 tone pe an, iar studiul de fezabilitate va fi finalizat la finele anului 2007. „Valoarea investitiei va depinde de amplasamentul fabricii si de posibilitatea integrarii ei in cadrul unei rafinarii”, a explicat directorul fondului.

Bohme a precizat ca OMV a asteptat aparitia unei tehnologii superioare pentru utilizarea ei in productia de biodiesel. „In cadrul acestei fabrici vom folosi o tehnologie bazata pe hidrogen si vom produce prin hidrogenare un combustibil similar biodieselului”, a mai spus oficialul OMV.

Acesta a adaugat ca daca producerea de biodiesel in Austria se dovedeste fezabila, OMV are in vederea construirea unei capacitati similare si in Romania. In prezent biodieselul utilizat de OMV si Petrom nu este produs de capacitati proprii, ci este cumparat. Prin Future Energy Fund, care are o valoare de 100 de milioane de euro, OMV finanteaza proiecte prin care se utilizeaza resursele regenerabile de energie cum ar fi energia geotermala, biogazul, biocombustibilii, dar si proiecte care tin eficienta energetica. Fondul

Reprezentantul OMV a mai spus ca fondul are in vedere implementarea unui proiect in Romania de producere a energiei termice folosind potentialul geotermal. „In prezent studiem impreuna cu Universitatea din Oradea oportunitatea finantarii acestui proiect si estimam ca un raspuns privind fezabilitatea ei il vom avea in maxim doi ani”, a completat Bohme.

Guvernul a aprobat in luna mai o hotarare prin care operatorii economici vor introduce pe piata numai amestec de biocarburanti si carburanti conventionali – derivate ale uleiurilor minerale – dupa cum urmeaza: de la data de 1 iulie 2007 – motorina cu un continut de biocarburant de minimum 2% in volum, de la 1 ianuarie 2008 – motorina cu un continut de biocarburant de minimum 3% in volum, de la 1 iulie 2008 – motorina cu un continut de biocarburant de minimum 4% in volum si de la 1 iulie 2009 – benzina cu un continut de biocarburant de minimum 4% in volum. Determinarea continutului de biocarburanti in amestec se face in cadrul sistemului de monitorizare a calitatii benzinei si motorinei, de catre organismele recunoscute de Ministerul Economiei si Finantelor pentru activitatea de esantionare a benzinei si motorinei.

Sursa: WAll Street

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *