ONG: Bucurestenii respira aer poluat de trei ori mai mult decat alti europeni. Reactia autoritatilor

ONG: Bucurestenii respira aer poluat de trei ori mai mult decat alti europeni. Reactia autoritatilor
ONG: Bucurestenii respira aer poluat de trei ori mai mult decat alti europeni. Reactia autoritatilor

Praf, noxe, aer irespirabil, acesta este portretul Bucurestiului facut de catre activistii de mediu. Statistica lor arata ca bucuresteanul respira aer poluat 3 luni pe an, de trei ori mai mult decat alti europeni. Reactia oficiala contrazice insa cifrele – situatia Bucurestiului nu difera cu mult de cea din alte capitale europene.
Aerul poluat, mai ales vara, in Capitala este un dusman invizibil al sanatatii. Activistii de mediu sunt categorici.

„Vara avem temperaturi de 30, 40 de grade. Din cauza aceasta se formeaza o zona de joasa altitudine, adica gazele generate de transportul rutier sub efectul soarelui si al caldurii se transforma intr-un ozon foarte periculos de joasa altitudine”, spune Cornel Belciug, reprezentantul ONG-ului Green Revolution.

Conform acestui calcul, cel putin 90 de zile anual in oras sunt depasite limitele acceptate de poluare. Spre comparatie, media europeana este de doar 35 de zile pe an.

Mai mult, Bucurestiul are metode prin care ocoleste monitorizarea Comisiei Europene, spun reprezentantii ONG-urilor.

„S-au instalat niste instrumente de masura si de informare. Marea majoritate nu functioneaza. In felul acesta, Agentia de Protectia Mediului raporteaza date mai mult din exteriorul Capitalei si asa datele arata mai bine decat in realitate”, spune Nicusor Dan, presedintele Asociatiei Salvati Bucurestiul.

„Daca eu, de exemplu, aici in zona asta, unde este verdeata, pun o statie de monitorizare indicatorii ce imi vor iesi vor fi ok. Daca ma mut pe Barbu Vacarescu, de exemplu, unde se construieste foarte mult, acea statie la 800 de metri, o sa ne dam seama ca aerul este diferit si irespirabil”, spune Cornel Belciug.

Agentia Nationala de Protectia Mediului considera ca defectiunile aparatelor nu afecteaza raportarile si nici nu se depaseste limita de poluare. Anul trecut, a fost depasita doar o data fata de limita europeana admisa de 35 de zile.

„Pentru Bucuresti au existat 36 de depasiri ale valorii limita care este de 50 de micrograme pe metru cub”, spune Corina Lupu, director general Agentiei Nationale de Protectie a Mediului.

Probleme de mediu au si Atena sau Sofia. Acolo indicii de poluare oficiali sunt apropiati de cei inregistrati in Bucuresti de activistii de mediu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *