ONG-urile acuza: Directia silvica Caras-Severin ii protejeaza pe hotii de lemne

Prefectul de Cluj se întâlne?te cu primarii din teritoriu în problema t?ierilor ilegale de p?dure
ONG-urile acuza: Directia silvica Caras-Severin ii protejeaza pe hotii de lemne

Grupul Ecologic de Colaborare Nera monitorizeaza in cursul anului 2012 taierile de masa lemnoasa care se produc pe raza ocoalelor silvice Anina, Oravita, Moldova Noua, Bozovici, Berzasca si Sasca Montana precum si pe teritoriul altor administratori de padure din aceste zone. Zonele de interes sunt cele pe care sunt amplasate parcurile nationale si naturale Cheile Nerei – Beusnita, Portile de Fier si Semenic – Cheile Carasului. Informatiile colectate sunt puse la dispozitia factorilor majori de decizie din Romania care implementeaza politici publice in domeniul combaterii defrisarilor ilegale (Guvernului Romaniei, Ministerul Mediului si Padurilor, Garda Nationala de Mediu, Regia Nationala Romsilva), ca si informatii alternative ce provin din sfera societatii civile.

In baza proiectelor cu finantare externa pe care GEC Nera le deruleaza in prezent exista obligatia ca informatiile privind taierile de arbori, care sunt suspectate a fi ilegale, sa fie transmise si Comisiei pentru Mediu, Sanatate Publica si Siguranta Alimentara a Parlamentului European atunci cand din partea factorilor cu responsabilitati directe in protejarea padurilor din Romania nu exista o reactie in termen legal privind furnizarea de informatii.

In perioada martie – aprilie 2012 monitorizarea taierilor de masa lemnoasa s-a facut din elicopter iar informatiile privind localizarea si amploarea taierilor au fost puse pe harti speciale de catre consultanti independenti care lucreaza in cadrul proiectelor cu finantare externa ale GEC Nera. Ulterior au fost culese informatii si pe teren, de la localnici, in legatura cu zonele incluzand taieri de masa lemnoasa identificate in perioada martie – aprilie 2012. In luna iunie s-a conturat prima concluzie a acestei actiuni in sensul ca in multe dintre zonele identificate taierile de masa lemnoasa nu se respecta Codul Silvic.

Prin adresa nr. 1434 din 06.07.2012, GEC Nera a solicitat Directiei Silvice Caras – Severin si ocoalelor din subordine, in baza Legii 544/2001, harti ale zonelor cu taieri de masa lemnoasa autorizate si licitate pentru anul 2012 pentru a clarifica daca zonele cu taieri de masa lemnoasa identificate anterior prin actiunea de monitorizare sunt aceleasi cu cele in care taierile sunt autorizate si licitate de catre Directia Silvica Caras – Severin.

Conform aceleasi Legi 544/2001 privind liberul acces la informatilei de interes public, hartile cu taierile aprobate pe anul 2012 ar fi trebuit sa existe si pe pagina web a Directiei Silvice Caras – Severin. Aceasta ar permite oricarui cetatean sa sesize autoritatile atunci cand constata ca in zona sa au loc taieri ilegale.

Directia Silvice Caras – Severin nu a raspuns solicitarii legale adresate de catre GEC Nera, motiv pentru care o noua solicitare cu acelas continut a fost adresata Regiei Nationale a Padurilor ROMSILVA.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *