ONG-urile pentru protectia mediului se intreaba: „Cat mai suporta Dunarea?”

In urma accidentului petrecut la Harsova, scufundarea barjei incarcata cu fosfati, care ameninta calitatea apei fluviului Dunarea si implicit sanatatea populatiei care se alimenteaza cu apa din Dunare, aici fiind inclusi si brailenii, organizatiile pentru protectia mediului iau atitudine si cer autoritatilor sa informeze clar populatia cu privire la situatia reala a apei fluviului.

Pericol pe Dunare: Unda de poluare cu fosfati, la Braila. Peste 100.000 de oameni beau apa din fluviu!

„Iata, ca in decurs de doar cateva luni, fluviul ce da viata Baraganului,
si alimenteaza Delta Dunarii, este supus inca unui abuz din partea omului. Uimitor este insa, ca si de data aceasta, inconstienta omului, merge dincolo de limitele intelegerii.
Iata ca un alt cataclism loveste napraznic flora si fauna fluviului, iar autoritatile cu o seninatate si inconstienta vecina cu crima, afirma ca nu
pot lua masuri de protectie a populatiei. Noi, ecologistii ne intrebam atunci: de ce se permit astfel de transporturi periculoase daca se stie ca in cazul unei catastrofe nu se poate interveni?
Reamintim populatiei pe aceasta cale ca pe Dunare se transporta inclusiv materiale radioactive!!
Oare ce se va intampla cu fluviul, si cu milioanele de oameni ce se alimenteaza cu apa din el, in cazul unui accident similar, in urma caruia
sa ajunga pe fundul apei materiale radioactive?
In cazul poluarii din Ungaria, autoritatile au pus „batista pe tambal”, ignorand semnalele de alarma trase de noi.
Iata ca (previziunile) noastre s-au adeverit, si asa cum am spus atunci, n-a fost o chestiune de DACA, ci de CAND!
Iata ca Dunarea este iarasi poluata GRAV, responsabilii nu vor fi trasi la raspundere, iar noi, cetatenii suntem iarasi, de data asta CU SIGURANTA OTRAVITI cu chimicalele din apa.
Daca am fi fost luati in serios, si cooptati in structurile decizionale in calitatea de voce a societatii civile, poate ca in astfel de momente
autoritatile ar fi fost mai bine pregatite pentru astfel de situatii.
Asteptam din partea autoritatilor responsabile ca de aceasta data sa comunice populatiei din timp evolutia poluarii Dunarii, pentru a evita astfel aparitia de zvonuri, si prevenirea populatiei in cazul aparitiei unui dezastru.
Ce nu poate spune nimeni, este DURATA poluarii, intrucat cele aproape 1.000 de TONE de FOSFATI se vor dizolva cu certitudine treptat, pe masura ce apa patrunde in barja scufundata si spala aceste chimicale.
Oricum, preventiv, recomandam populatiei sa nu consume apa potabila de la robinet, sa nu gateasca si sa nu o foloseasca nici pentru spalat, pana la revenirea parametrilor apei la normal.
Asteptam ca Prefectura, Primaria, si ISU sa publice buletine de analiza ale apei Dunarii, si sa tina populatia Brailei informata cu privire la calitatea apei Dunarii”.

Presedinte GREEN
Dan Paun

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *