ONGFest 2014. Pentru combaterea discursului urii

ONGFest 2014. Pentru combaterea discursului urii

ONGFest 2014. Pentru combaterea discursului urii

Peste 140 de ONGuri au intampinat sambata si duminica vizitatorii parcului Herastrau. A avut loc ONGFest, Festivalul National al Asociatiilor si Fundatiilor, organizat de Fundatia pentru Dezvoltarea Societatii Civile.

Festivalul are loc in fiecare an si promoveaza spiritul civic, toleranta, voluntariatul si alte teme sociale in randul oamenilor.

Tematica evenimentului de anul acesta a fost combaterea discursului instigator la ura. “Romania are nevoie de discurs constructiv”, spune Angela Filote, sef al Reprezentantei Comisiei Europene la Bucuresti, in sesiunea de deschidere a evenimentului ce a avut loc vineri, 9 mai, la Palatul Parlamentului. “Daca reusim sa evoluam de la discursul urii la discursul indrederii, al acceptarii, este un mare pas inainte.”

Unul dintre principalele canale de diseminare a discursului urii este mass-media. In cadrul ONGFest au avut loc doua dezbateri pe aceasta tema la care au fost invitati jurnalisti si reprezentanti ai ONGurilor. “Mass-media fara scrupule, se catara pe acest tip de discurs. Una dintre temele care reprezinta umanitatea este repulsia sau frica de celalalt. Asta este o tema atat de usor de exploatat in creierul omului de aceea este foarte des folosita de mass-media.” este de parere Cristian Pantazi, redactor-sef Hotnews.ro.

Un rol important in transmiterea discursului ofensator sunt reprezentantii partidelor poltice. “Cand vorbim despre femei, purtatorii acestui tip de discurs sunt politicienii ”, este de parere Cosmin Prelipceanu, redactor-sef Digi24. Una dintre concluziile dezbaterii la care acesta a participat subliniaza faptul ca discursul urii in mas-media serveste si este intretinut de mediul politic. Un public divizat in tabere, cu cetateni incitati unii impotriva altora creeaza un mediu in care voturile sunt mai usor de strans. De cele mai multe ori, totul se petrece pe fondul lipsei de idei, programe si realizari.


Istvan Haller, membru in Colegiul director al CNCD, a declarat la randul sau: “o mica parte a persoanelor discriminate se plang la CNCD si din pacate, o si mai mica parte se duc in instanta“. A precizat de asemenea ca “este nevoie de o mai mare activitate a organizatiilor si in acest sens, de a trimite petitii, de a merge in instanta, de a solicita daune. Si atunci eventual acele persoane care utilizeaza in mod frecvent [discursul ofensator] sa se gandeasca de zece ori daca mai fac asa ceva sau nu, in public macar.“ Dezbaterea a fost organizata de FDSC si ActiveWatch si gazduita de UNICEF in casa ONU.

In parc au avut loc mai multe evenimente si activitati.

Vizitatorii au fost invitati intr-un traseu cu indicii in care au aflat mai multe despre activitatile organizatiilor neguvernamentale, consecintele discursului urii si cateva modalitati de combatere a acestuia. Una dintre atractiile traseului a fost Cutia Albastra – Schimba-ti Starea, o instalatie pusa la dispozitie de Asociatia Delivering Life. Cu ajutorul sau, participantii au avut ocazia sa diferentieze efectele discursului ofensator si a celui pozitiv, la nivel emotional. Tot pe aceasta tema, asociatia E-Romnja a asezat in calea trecatorilor o serie de pancarde cu mesaje pentru combaterea discursului urii adresat femeilor rome. Biblioteca vie organizata de asociatia ACCEPT si flash-mob-ul organizat de Organizatia Suedeza pentru Ajutor Umanitar Individual, sunt alte exemple de activitati pe aceasta tema.

In total peste 100 de momente artistice si educative au animat parcul Herastrau acest week-end. Totul intr-un cadru propice pentru evolutie in domenii ce ne privesc pe fiecare dintre noi.

Mai multe detalii despre organizatiile participante si inregistrarile integrale a doua dintre dezbateri se gasesc pe www.ongfest.ro .13 Mai 2014 - Sursa: Romania PozitivaArticole recente:
Alimentatie
meteosensibilitatea1
29 octombrie 2016
Afaceri ecologice
health_odejda_bambuk03
24 octombrie 2016
EcoMagazin
natural-art-public-intallation-stones-david-allen-fb
21 octombrie 2016
Controlul poluarii
toalete-ecologice-timisoara-foto-opinia-timisoarei-270x203
20 octombrie 2016
Colectare Deseuri
Case Pasive
case-din-baloti
17 octombrie 2016
Accidente ecologice
coral-large_trans9rg-p7f8wnnss1ppckrmr5dlnah7xnb_cefm-bnf_fs
16 octombrie 2016
Combustibil alternativ
autobuz-electric-cluj-250x180
13 octombrie 2016
Accidente ecologice
space-debris
12 octombrie 2016
Biosecuritate
Mobilizare generala de Ziua Curateniei
11 octombrie 2016
Protectia Mediului
Biosecuritate
Institutul Wyss de Cercetare in-vitro
9 octombrie 2016
Accidente ecologice
3% din deseurile din oceane sunt alcatuite din pungi de plastic alimentare.
8 octombrie 2016
Afaceri ecologice
Tribul Achuar din Amazon isi cere drepturile la o viata libera.
6 octombrie 2016
Biodiversitate
panda-bear
5 octombrie 2016
Alimentatie
980x
2 octombrie 2016
Stop Abandonului
Protectia atmosferei
Harta interactiva a poluarii
1 octombrie 2016
@Recomandari
ciolos
6 aprilie 2016
Evenimente ecologice
adopta-o-casa-6-e1434456234818-820x300
28 martie 2016
Schimbari climatice
In 2016 s-a inregistrat cea mai calda luna ianuarie din istoria masuratorilor meteorologice
22 februarie 2016