ONU: Incalzirea globala este inevitabila

ONU: Incalzirea globala este inevitabila

Cei mai importanti „furnizori” mondiali de gaze cu efect de sera nu si-au exprimat dorinta de a-si asuma noi angajamente privind reducerea emisiilor. In opinia expertilor, in cazul in care emisiile de gaze nu se vor reduce, incalzirea globala este inevitabila, relateaza portalul Focus.

Subiectul a suscitat vii dezbateri in cadrul summitului asupra climei, desfasurat la Cancun (Mexic), sub egida Natiunilor Unite, ale carui lucrari se apropie de sfarsit.

Dupa cum era de asteptat, promisiunea de anul trecut de la Copenhaga de a nu permite cresterea temperaturii globale cu 2 grade Celsius pana in anul 2050 s-a dovedit a fi o vorba goala. Cei mai multi experti considera ca aceste doua grade in plus apropie pragul critic, dupa care schimbarile climatice vor lua o intorsatura periculoasa.

Conform Programului Natiunilor Unite pentru Mediu (UNEP), pentru ca acest lucru sa nu se intample, la mijlocul acestui secol emisiile de dioxid de carbon din lume nu trebuie sa depaseasca 44 Gt de CO2/an (cu o treime mai mult decat in prezent). Astfel, pentru a indeplini promisiunea de la Copenhaga, tarile care au semnat respectivul document ar trebui sa reduca pana in 2020 cu 5-9 tone in plus emisiile de gaze.

In acordul de la Copenhaga se spune ca, pana in 2020, UE isi va reduce emisiile cu 20%, iar SUA- cu 17%. China s-a angajat sa mareasca ‘eficienta de carbon’ a economiei sale cu 45% ( volumul de emisii raportat la PIB).

La actualul forum de la Cancun, UE si-a exprimat disponibilitatea de a ridica nivelul reducerii emisiilor pana la 30% daca initiativa sa va intruni un numar suficient de adeziuni. Din pacate, cei mai multi participanti au reactionat fara prea mult entuziasm la aceasta initiativa a Bruxellesului.

In ceea ce priveste negocierile vizand crearea unui nou instrument, care la sfarsitul anului 2012 ar trebui sa inlocuiasca Protocolul de la Kyoto, acestea, cel mai probabil, vor esua la fel ca cele de la Copenhaga. Japonia a sprijinit SUA, manifestandu-si dezinteresul fata de reglementarea juridica a emisiilor de gaze cu efect de sera.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *