ONU: Planeta va fi mai calda, mai „uscata” si cu mai putine resurse de hrana. Ce solutii propun cercetatorii

ONU: Planeta va fi mai calda, mai "uscata" si cu mai putine resurse de hrana. Ce solutii propun cercetatorii
ONU: Planeta va fi mai calda, mai „uscata” si cu mai putine resurse de hrana. Ce solutii propun cercetatorii

Cel mai recent document al Organizatiei Natiunilor Unite scoate la iveala efectele ingrijoratoare pe care incalzirea globala le are asupra omenirii.

Oficiali ONU si oameni de stiinta au dezbatut mai bine de o saptamana cel mai recent document care contine informatii cu privire la viitorul planetei, scrie CNN.

Intruniti in cadrul unei vizite de lucru ce se desfasoara la Yokohama, Japonia, acestia au redactat un document care a fost facut public in cursul diminetii de luni. Concluzia la care au ajuns este alarmanta: planeta devine un loc mai cald, mai uscat si cu mai putine resurse de hrana.

Aceasta este ultima concluzie la care au ajuns oficialii ONU in ultima saptamana, facand apel la toate guvernele lumii de a lua masuri pentru a diminua efectele ingrijoratoare ale incalzirii globale. Chiar daca nu mai poate fi facut mare lucru, oficialii sustin ca diminuarea emisiilor cu efect de sera ar putea castiga timp pentru adaptarea la noul tip de clima din viitor.

Documentul a fost publicat luni dimineata, la realizarea studiului contribuind aproximativ 1000 de cercetatori din intreaga lume. Acesta face parte din raportul comisiei de mediu ONU pe probleme de incalzire globala, fiind reinnoit la fiecare sase ani.

„In urmatoarele decenii ne vom asuma incalzirea globala, iar lumea va arata altfel. Deciziile pe care le vom lua acum vor determina riscurile pe care ni le vom asuma in viitor”, a declarat Kelly Levin, un expert in mediu si energie al unui institut american.

Tot in acelasi raport se mai arata ca optiunile ramase disponibile pentru a lupta impotriva incalzirii planetei ar putea fi ori mult prea scumpe, ori sa consume mult prea multe resurse.

Cresterea cantitatii de dioxid de carbon din atmosfera a influentat cresterea temperaturilor cu aproximativ 0.6 grade Celsius, din 1950 pana in prezent. Cel mai bun scenariu prezentat de raportul de la Yokohama indica o crestere a temperaturii medii cu 1.6 grade Celsius in urmatoarele decenii, in timp ce alte estimari vorbesc de o incalzire cu 3.7 grade Celsius.

Teoria conform careia emisiile de dioxid de carbon din atmosfera contribuie direct la cresterea temperaturilor este in continuare controversata, chiar daca a fost general acceptata de o parte din ce in ce mai mare de cercetatori.

Rezumatul documentului care are mai mult de 1000 de pagini va fi principalul ghid de propuneri pentru guvernele lumii. Sumarul va include date exacte despre incalzirea globala in fiecare parte a lumii. Astfel, noi legi de protectie a mediului si adaptare la un climat mai cald vor putea fi propuse.

Raportul arata ca animalele au inceput sa isi schimbe habitatele, iar cele mai importante culturi de cereale au fost deja afectate. Printre cele mai afectate regiuni ale lumii vor fi tarile subdezvoltate, se mai arata in studiu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *