ONU recunoaste accesul la apa potabila ca drept fundamental

0
31

Reuniunea generala de la ONU a recunoscut printr-o rezolutie prezentata de Bolivia si adoptata prin 122 de voturi  si 41 de abtineri, dreptul la accesul la apa potabila salubra si curata ca fiind un drept fundamental , esential pentru exercitarea deplina a dreptului la viata precum si a tuturor drepturilor omului.

In prezentarea proiectului acestei rezolutii, reprezentantul Boliviei a reafirmat ca lipsa accesului la apa si salubrizare cauzeaza moartea a 3 milioane de oameni anual si moartea unui copil la fiecare 3 secunde.

Aceasta rezolutie cere statelor si organizatiilor internationale sa furnizeze resurse financiare, sa isi consolideze capacitatile si sa purceada la transferul de tehnologii, in particular in favoarea statelor in proces de dezvoltare. Un expert independent al Natiunilor Unite a fost insarcinat sa intocmeasca un raport anual asupra evolutiei observate in cadrul Reuniunii generale.

In timp ce Franta este multumita pe de o parte de recunoasterea acestui drept ,deplange faptul ca nu a putut fi adoptata in unanimitate de voturi, lucru pentru care face apel la comunitatea internationala pentru a face front comun in cadrul urmatoarei sedinte a Obiectivelor de Dezvoltare Milenara , printre care se numara si summitul din septembrie si Forumul Mondial al Apei care va avea loc la Marsilia in martie 2012

Sursa: Actu-Environnement

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here