Operatiunea „Arunca harbul din casa”, fara impact

Timisorenii au scos inca de vineri seara in strada deseurile electronice. Multi au profitat de intuneric pentru a se debarasa de vechituri, ca sa nu se faca de rusine in fata vecinilor, depozitandu-le in strada pe lumina. Oficial, „Marea debarasare” a fost lansata ieri la Sibiu de ministrul Mediului, Attila Korodi.

Campania Ministerului Mediului de colectare a deseurilor electrice si electrocasnice, desfasurata ieri in 110 orase, nu i-a convins pe romani sa scape de harburile din casa. Programul „Marea debarasare” a dus la colectarea pana la ora 17.00, in toata tara, a aproape 450 de tone de deseuri electronice si electrocasnice, potrivit datelor furnizate de minister. In noiembrie, la prima editie a campaniei, au fost stranse intr-o zi peste 600 de tone de deseuri.

Apelul lui Korodi

Ieri, cei mai constiinciosi au fost locuitorii din zona Sibiului, unde au fost stranse 112 tone de deseuri. Cel mai probabil, prezenta ministrului mediului, Attila Korodi, la Sibiu i-a convins pe locuitorii oraselor din centrul tarii sa isi goleasca casele de harburi.

Insotit de prefectul Ilie Mitea si de primarul Klaus Johannis, ministrul Korodi a urcat intr-o masina ce transporta deseurile si a colectat primele obiecte electronice uzate. „Poate la unii va este greu sa renuntati la televizorul sau la frigiderul vechi, dar ganditi-va ca daca nu sunt bune pentru sanatate si daca tot tineti un ghiveci de flori pe televizorul vechi, mai bine aduceti-l la marea debarasare”, a declarat ministrul, citat de agentia Mediafax.

In zona Bacaului s-au adunat 53 de tone de deseuri, in Galati si in Pitesti – 43 de tone, iar in regiunea Craiovei s-au colectat 37 de tone. La Cluj-Napoca s-au strans 71 de tone, iar Bucurestiul si Ilfovul au adunat 67 de tone de deseuri. Cel mai putin s-au mobilizat locuitorii din Timisoara, unde s-au colectat doar 16 tone de deseuri. In total, pana la ora 17.00 romanii, au renuntat la 447 de tone de aparatura invechita.

Cumparaturile, mai importante

„Probabil ca romanii s-au concentrat mai mult pe pregatirea pentru Sarbatorile Pascale si au ales sa faca curatenie sau cumparaturi si de aici mobilizarea mai slaba. Sunt convins ca in toamna cifrele vor fi mult mai mari”, explica Valentin Negoita, presedintele asociatiei de colectare Ecotic.

Potrivit acestuia, scopul campaniei de ieri nu a fost atat colectarea unei cantitati cat mai mari de deseuri, cat constientizarea de catre romani a necesitatii de a recicla constant deseurile. „Vrem ca romanii sa ajunga sa isi duca singuri televizoarele vechi la punctele de reciclare si sa nu astepte ziua debarasarii. Asa se intampla in statele membre ale Uniunii Europene”, ne-a spus Negoita.

Din vara, astfel de campanii se vor desfasura saptamanal in Bucuresti, a mai spus Negoita. Programul se va extinde in curand si in zona rurala, potrivit ministrului Korodi.

In prezent, Romania a colectat mai putin de un kilogram de deseuri electronice si electrocasnice pe cap de locuitor, in conditiile in care obiectivul fixat de Comisia Europeana este de 4,5 kilograme pe cap de locuitor. Se estimeaza ca, in medie, romanii detin aproximativ opt kilograme de astfel de deseuri pe cap de locuitor.

Sub protectia intunericului

Mii de timisoreni s-au grabit inca de vineri seara sa scoata „electrodeseurile” in fata caselor. Multi au profitat de intuneric pentru a se debarasa de vechituri, motivand ca nu ar vrea sa se faca de rusine in fata vecinilor, depozitandu-le in strada pe lumina. „Daca vad prietenii mei ce calculator am avut ar rade o luna. Ai mei mi-au cumparat unul nou, acum cateva saptamani si acum e momentul sa scap de cel vechi”, ne-a declarat Cristian P., un adolescent din cartierul Iosefin. (A contribuit Georgeta Petrovici)

DEBARASARE NOCTURNA.
Timisorenii au renuntat la vechituri dupa lasarea intunericului

OPORTUNISTI

Romii au concurat salubrizarea

> La sfarsitul anului trecut, in Romania erau inregistrate circa 200 de centre de colectare a deseurilor electronice. Televizoarele vechi au fost preluate de firme specializate in dezmembrarea deseurilor, care au separat componentele de plastic, sticla si metal. De aici, componentele vor fi valorificate de firme specializate. Peste zece astfel de companii au fost infiintate pana acum in tara.

> Inainte ca firmele de salubrizare sa ajunga la scarile blocurilor si sa stranga deseurile electronice, „grosul” a fost ridicat de romii care strang fier vechi. Cele mai multe sesizari au fost transmise telefonic Ministerului Mediului de locuitorii sectoarelor 2, 5 si 6 din Bucuresti, precum si din judetele Satu-Mare, Dambovita, Gorj, Mehedinti si Neamt. „Oamenii s-a speriat de romi si s-au intrebat daca marea debarasare chiar are loc. Insa politia comunitara si-a facut treaba si i-a amendat”, a spus Valentin Negoita, de la Ecotic.

Sursa: Evenimentul Zilei

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *