Oprescu vrea sa cumpere rate mandarine si gaste de Nil de 5 miliarde de lei

Romania si Capitala ei se afla in plina criza economica si financiara. In timp ce edilii-sefi ai altor mari orase isi bat capul cum sa stranga cureaua si sa chiverniseasca mai bine banul public, principalul gospodar al Capitalei, Sorin Oprescu, isi continua nestingherit opera de transpunere in realitate a fanteziilor sale. Desi se pare ca a renuntat la visul sau umed pre-electoral – autostrada zburatoare – oprindu-se la carnatul mondial si recorduri cu mos craciuni, Oprescu continua sa ne uimeasca cu noi si noi fantezii exotice.
oprescu
Cea mai recenta si deloc ieftina dintre aceste fantezii este achizitia unor specii de pasari exotice pentru popularea parcurilor aflate in administrarea Primariei Capitalei. Astfel, in expunerea de motive pentru realizarea acestor achizitii, Primaria Generala invoca atat necesitatea reinvierii unei traditii prin care se asigura posibilitatea vizionarii de catre vizitatorii parcurilor a unor specii deosebite de pasari, cat si ratiuni de ordin educativ, legate de completarea informatiilor cunostintelor de biologie ale elevilor si studentilor, prin vizitele organizate la locurile care vor gazdui acele vietati exotice (este evident ca elevii romani vor avea in viitor mare nevoie sa deosebeasca gasca de Nil de gasca canadiana cu gat rosu n.a.).
In caietul de sarcini al achizitiei se solicita ofertantului ca toate exemplarele sa fie mature, cu o varsta de 1-1,5 ani, sa prezinte un aspect al penajului lucios si sanatos, iar greutatea sa fie corespunzatoare pentru specia respectiva. Cei care vor participa la licitatie sunt avertizati sa nu aduca pasari exotice din rezervatia naturala a Deltei Dunarii, vietatile ce vor popula parcurile bucurestene urmand sa fie dotate cu inele de picior pe care vor fi inserate elementele de identificare ale exemplarului.
Agentia reporteri.ro ne dezvaluie cu ce se vor pricopsi bucurestenii pentru cele 3 parcuri aflate in gestiunea ALPAB (Administratia Lacuri Parcuri si Agrement Bucuresti): in parcul Herastrau vor fi 3 perechi de pauni albi, 3 de pauni arlechini, 9 de lebede negre, 4 de lebede albe, 10 perechi de rate mandarine, 15 de rate caroline, 10 de gaste califar si 2 de gaste de Nil; in parcul Bordei, bucurestenii vor admira 3 perechi de pauni albi, 3 de pauni comuni, 3 de pauni arlechini, 10 perechi de lebede negre, 5 de lebede albe, 10 de rate mandarine, 10 de rate caroline si 10 de gaste califar; in parcul Cismigiu, se vor zbengui 3 perechi de pauni albi, 3 de pauni comuni, 3 de pauni arlechin, 8 de lebede negre, 4 perechi de lebede albe, 12 de rate mandarine, 5 de rate caroline, 2 de rate cu ciuf, 8 de gaste califar, 1 pereche de gaste imperiale, 2 de gaste de Nil, 1 pereche de gaste canadiene cu gat rosu si 2 perechi de gaste canadiene (simple, cu gat normal – n.a.). Pentru cumpararea acestor vietati, Primaria Generala a Capitalei estimeaza ca va scoate din buget 481.970 de lei noi (fara TVA), procedura de achizitie urmand sa fie definitivata pana la 12 iunie.

In loc de crese si parcuri – carnati mondiali, caprioare si califari

Aceste fantezii ale lui Sorin Oprescu nu au fost singulare. In anul care se va scurge in curand de la preluarea fotoliului de primar general, Sorin Oprescu i-a incantat pe unii, i-a oripilat pe altii cu ideile sale de infrumusetare a orasului. Desi in timpul campaniei electorale edilul-sef a promis, printre altele, ca va reface centura verde a Capitalei, ca va consolida cladirile care stau sa se prabuseasca, ca va infiinta crese si terenuri de sport intre blocuri, dupa alegeri aceste promisiuni s-au evaporat lasand loc unora care ofera cartitorilor semne de intrebare privind starea de sanatate a edilului-sef: de la cea mai mare fantana arteziana din Europa (proiect respins de consilierii generali, dar abia dupa ce au fost tocati 400.000 de euro pe un studiu de fezabilitate), la popularea viitorului proiect Esplanada cu caprioare aclimatizate, de la introducerea in parcuri a bancilor cu apa la amenajarea spatiilor verzi in cimitire, „printr-o vegetatie in tema cu spiritul religios” si aducerea de plante clasice, „din stilul francez baroc, care prezinta forme geometrice si ordonate”.
Cel mai probabil, proiectul „pasari exotice pentru parcuri” se va concretiza. Poporul se va bucura de imaginea paunilor arlechin, a gastelor de Nil sau a ratelor cu ciuf, iar lumea va uita de problemele cu adevarat grave ale orasului: mizeria, strazile neasfaltate sau cainii vagabonzi.

Sursa: Curentul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *