Ulrike Rodust: Natura si pescarii vor beneficia de oprirea supraexploatarii pestilor

Ulrike Rodust: Natura ?i pescarii vor beneficia de oprirea supraexploat?rii pe?tilor

Miercuri, deputatii europeni vor vota asupra propunerii de reforma a politicii UE in domeniul pescuitului. Aceasta include oprirea supraexploatarii stocurilor de peste si abordarea somajului din cadrul sectorului pescuitului. Dezbaterea va avea loc pe 5 februarie, iar votul a doua zi. Raportoarea Ulrike Rodust (Grupul Aliantei Progresiste a Socialistilor si Democratilor din Parlamentul European, Germania) ne-a dat detalii intr-un interviu.

Cum propuneti oprirea supraexploatarii pestilor si protejarea speciilor?

Raportul meu, care a gasit sustinere majoritara in comisia pentru pescuit, va pune capat ritualului din decembrie in care ministrii pentru pescuit negociau pana la ora patru dimineata, neglijand aspectele stiintifice si fixand cote prea ridicate. Din 2015 se aplica principiul productiei maxime durabile, care inseamna ca in fiecare an pescuitul nu poate depasi capacitatea de reproducere a stocurilor. Obiectivul nostru este ca stocurile afectate sa se refaca pana in 2020. Dar avem o problema: lipsa datelor stiintifice. Va trebui sa cream programe de cercetare si colectare a informatiilor.

Cum se poate aborda problema somajului in zonele de coasta?

Ulrike Rodust: Pe anumite coaste europene exista prea multi pescari pentru cantitatea prea mica de peste.

Atat natura cat si pescarii vor beneficia de masurile de protectie a pestilor. Stocurile mai mari vor produce cantitati mai mari de peste. Va trebui sa ajutam pescarii sa depaseasca perioada de tranzitie, in care vor avea limite in cazul anumitor specii. Grupul meu a propus un amendament care obliga statele membre sa ofere drepturi pescarilor mici; acest sector creeaza mai multe locuri de munca si folosesc tehnici de pescuit mai putin daunatoare.

Ulrike Rodust: Natura si pescarii vor beneficia de oprirea supraexploatarii pestilor
Ulrike Rodust: Natura si pescarii vor beneficia de oprirea supraexploatarii pestilor

Din pacate, pe anumite coaste europene exista prea multi pescari pentru cantitatea prea mica de peste. Statele membre trebuie sa reduca numarul de pescari activi, dar trebuie sa faca acest lucru intr-un mod responsabil.

Propuneti statelor membre sa inchida pescuitului 10-20% din apele teritoriale in urmatorii trei ani. Va fi aceasta propunere aprobata de Parlament si Consiliu?

Comisia pentru pescuit a aprobat deja obligatia generala a statelor de a crea zone de recuperare a stocurilor de peste, fara sa impuna un anumit procentaj. Grupul meu va reintroduce o obligatie mai clara pentru votul din plen. Pentru moment, Consiliul nu este de acord, dar ministrii trebuie sa inteleaga ca regulile se hotarasc in codecizie si ca Parlamentul European este un partener de negociere serios.

Reforma pescuitului se negociaza de peste 20 de ani. Va rezolva aceasta problemele sectorului?

Oprirea supraexploatarii pestilor si aruncarii pestilor morti prinsi din greseala inapoi in mare este o schimbare istorica. In momentul de fata, sectorul sufera mult, nu numai din cauza supraexploatarii, ci si din cauza importurilor ieftine. Multi pescari din noile generatii sprijina planurile noastre. Si avem nevoie de sprijinul activ al acestor pescari. Pescuitul are loc departe, pe mare, si nu putem sa ne bazam doar pe controale. De aceea, acestia vor avea un cuvant mai important de spus.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *