Oradea este Capitala Verde a Romaniei in 2012

Spatii verzi Oradea

Orasul Oradea a intrunit cele mai multe voturi pentru a fi desemnat, miercuri, cea mai verde capitala a Romaniei in 2012, distinctie ce a fost inmanata de catre ministrul Mediului si Padurilor, Laszlo Borbely, in cadrul editiei a II-a a Galei Premiilor ‘Capitala Verde a Romaniei’.

In ceea ce priveste preferintele din mediul bloggerilor, acestea s-au indreptat, in unanimitate, tot catre Oradea, orasul considerat cel mai verde de catre acestia.

‘Cu totii suntem verzi si este bine pentru ca asta inseamna un viitor mai bun. De anul trecut si pana acum s-au intamplat multe pentru ca nu a fost un an linistit, cum nu va fi nici acest an. Cel mai important lucru este ca 13 orase au zis ‘Haideti sa participam la aceasta competitie !’. Cei mai importanti oameni sunt primarii pentru ca sunt cei mai apropiati de comunitate, de cetateni. Cunosc destul de bine situatia oraselor din Romania si le-am vazut cum arata din punct de vedere al mediului. Se vede daca un primar este gospodar. Trebuie sa facem mai mult in ceea ce priveste reducerea emisiilor de carbon’, a declarat, in deschiderea galei, Laszlo Borbely, ministrul Mediului si Padurilor

In cadrul evenimentului, toate cele 13 orase au primit o diploma din partea organizatorilor pentru proiectele verzi derulate.

Categoriile din concurs au fost: strategia de mediu si managementul deseurilor, planul de dezvoltare durabila, actiuni de mediu intreprinse si comunicarea intre autoritati si populatie, actiuni de reciclare, planul de actiuni viitoare in domeniul protectiei mediului inconjurator, actiuni derulate in vederea evitarii/minimizarii poluarii, masuri luate pentru prevenirea strangerii unei cantitati mari de deseuri in spatiul urban, promovarea conceptului de colectare selectiva si acceptarea acesteia de catre locuitori si entuziasm si initiativa in domeniul protectiei mediului inconjurator.

Oradea, orasul-castigator din 2012 al titlului de Capitala Verde a Romaniei, este resedinta si cel mai mare municipiu al judetului Bihor, situat in vestul Romaniei, pe raul Crisul Repede, in imediata apropiere a granitei cu Ungaria. Totodata, Oradea este cel mai important oras din regiunea istorica Crisana.

La recensamantul din 2002, municipiul avea 206.614 de locuitori. Zona metropolitana, care include si 11 comune invecinate, avea in acelasi an o populatie de 249.746 locuitori, dintre care 68,2% romani si 28,7% maghiari.

Statiunile balneare Baile Felix si Baile 1 Mai se afla la o distanta de 8 km, respectiv 4 km de oras. Pe langa apele termale recunoscute pe plan international pentru efectele terapeutice, in aceasta zona se gaseste o formatiune carstica spectaculoasa denumita in zona ‘Craterul de la Betfia’, precum si paraul termal Petea, cu o vegetatie tropicala unica in Europa.

Tuborg Romania, in parteneriat cu Ministerul Mediului si Padurilor /MMP/, a organizat, miercuri, la Palatul Parlamentului, Gala premiilor ‘Capitala Verde a Romaniei’, ajunsa la cea de-a doua editie.

Competitia celor mai verzi orase din tara aduce in prim-plan orasele din Romania care au implementat programe ample de educatie ecologica si protectie a mediului sunt asteptate sa-si depuna dosarele de inscriere intr-una dintre cele trei categorii ale competitiei: categoria I (adresata oraselor cu peste 50.000 locuitori), categoria II (50.001 si 199.999 locuitori) si categoria III (orase cu peste 200.000 locuitori).

Cele 13 orase finaliste in competitia pentru 2012 au fost: Timisoara, Cluj-Napoca, Brasov, Oradea, Braila, Sector 2 – Bucuresti, Suceava, Botosani, Tulcea, Ramnicu Valcea, Alexandria, Bistrita si Sinaia.

Proiectul ‘Capitala Verde a Romaniei’ a fost derulat de Umbrela Verde (program al URBB – Tuborg Romania), in parteneriat cu Ministerul Mediului si Padurilor /MMP/, si vizeaza transformarea oraselor municipii resedinta de judet din Romania in zone verzi.

Inscrierile, desfasurate in perioada 23 mai – 20 decembrie 2011, s-au facut prin completarea de catre primariile municipiilor resedinta de judet a unui formular disponibil pe site-ul www.umbrelaverde.ro, in urma careia participantii validati au primit din partea organizatorilor un kit de participare compus dintr-o mapa ce contine regulamentul concursului, dosarul de participare si informatii suplimentare pentru completarea acestui dosar.

Orasul castigator va beneficia, pe parcursul anului 2012, atat de promovare la nivel national, cat si de un set de elemente de signalistica montate in oras, care vor evidentia faptul ca este Capitala Verde a Romaniei.

In plus, noua Capitala Verde a Romaniei va avea prioritate pentru dezvoltarea tuturor actiunilor ulterioare desfasurate in campania ‘Umbrela Verde’, cu sprijinul MMP.

Jurizarea a fost realizata de catre reprezentantii MMP si ai programului ‘Umbrela Verde’, ponderea aferenta notei finale fiind de 50% pentru formularul cu intrebari, 20% pentru povestea orasului si 30% pentru strategia de comunicare.AGERPRES

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *