Oradea: Terenul viran din zona Salca va fi transformat intr-un parc vast, cu labirint din gard viu, lac artificial si plantatie de trandafiri

Oradea: Terenul viran din zona Salca va fi transformat intr-un parc vast, cu labirint din gard viu, lac artificial si plantatie de trandafiri

Terenul cuprins intre Peta si Lotus Center va trece anul viitor printr-o metamorfoza radicala. Primaria a lansat procedura de licitare pentru amenajarea zonei Salca intr-un „parc orasenesc de loisir zilnic” unde oradenii sa se poata relaxa inconjurati de o vegetatie abundenta si, in plus, eleganta.

Proiectul parcului, care se va intinde pe 34.140 de metri patrati, prevede si amenajari inedite pentru Oradea. Intre ele, un labirint din gard viu, dupa modelul celor din gradinile palatelor ridicate in Apus la finele Evului Mediu, o plantatie de trandafiri, precum si cel mai mare lac artificial din oras.

Un teren, mai multe idei

Ideea Parcului Salca are o istorie deja veche, dar a trebuit sa treaca de tot felul de obstacole. Primarul Ilie Bolojan anunta ca vrea sa transforme terenul mlastinos de pe malul stang al Petei intr-o imensa zona verde inca la inceputul anului 2011. Initiativa a fost insa blocata luni intregi de samsarii imobiliari, care pretindeau improprietarirea pe o treime din suprafata, in contul altor terenuri, detinute in alte zone ale orasului de fosti proprietari de la ai caror mostenitori cumparasera drepturile litigioase. In final, dupa multe controverse, samsarii au renuntat la pretentii, primind pamant in alte parti, unde municipalitatea nu si-a facut planuri.

Si proiectul de amenajare in sine a fost unul indelung discutat. Initial Primaria a dorit in zona doua parcuri: unul similar celui care va fi pus in practica acum, iar un altul dedicat exclusiv trandafirilor. Pe 5,76 hectare, imensul rozariu – prevazut sa fie realizat cu bani europeni – urma sa etaleze sute de soiuri de trandafiri, in mii si mii de exemplare, dupa modelul unui parc australian, asa cum dorea renumitul cultivator de roze Ioan Belicciu din Osorhei. Totusi, costurile mari de intretinere a rozariului au determinat Primaria sa renunte la aceasta varianta si sa pastreze doar ideea parcului de agrement care, totusi, va avea si o plantatie de trandafiri, pe o suprafata mai redusa, de 528 de metri patrati.

Alei eco

Aprobat de Consiliul Local, proiectul de amenajare a parcului a fost scos la licitatie cu doua saptamani in urma. Conform acestuia, accesul se va face din patru strazi: Meiului, Kiev, Zorelelor si Erkel Ferenc, artera ce urmeaza a fi realizata pe malul drept al Petei. Odata ajunsi in zona verde, oradenii vor avea mai multe optiuni: sa stea la umbra copacilor, sa se plimbe printre trandafiri ori intr-un labirint verde cu un diametru de 38 de metri ce va fi amenajat dupa modelul gradinilor marilor palate de la finele Evului Mediu, sau sa zaboveasca pe malul lacului artificial. „Aleile care vor duce la toate acestea, dispuse in linii drepte si curbe, vor fi ecologice, adica din pamant, nu din dale ori asfalt”, spune Carmen Albulescu (foto), consilier in cadrul Administratiei Imobiliare Oradea, institutia care liciteaza proiectul.

Pe aleile principale ale parcului vor fi amenajate doua rozarii ce vor contine 460 de fire de trandafiri, atat de sol cat si catarati pe pergole. De asemenea, de-a lungul malului Petei se va intinde un lac cu o suprafata de 4.885 de metri patrati, decorat cu 11 soiuri de plante de apa, inclusiv nuferi si bambus, o specie noua pentru spatiul public al orasului. Lacul va avea pentru vizitatori si un ponton din lemn si un pasaj din blocuri de beton si piatra.

Bani de la Bucuresti

In cifre, Parcul Salca va arata astfel: 7.610 fire de gard viu, 309 arbori din diferite specii de conifere, alti 154 din specii de foioase, 210 bambusi, 1.700 fire de plante perene si 440 fire de plante de apa. Toti arborii vor fi plantati simetric, urmarind linia aleilor, iar printre speciile de copaci care se vor regasi aici se numara cedrul, pinul, arborele de matase si cel de guma, o varietate originara din America de Nord, care toamna imbraca o frumoasa culoare rosu-purpurie.

„Parcul nu va fi dotat cu aparate de joaca de genul toboganelor ori leaganelor, dar va avea un spatiu recreativ unde oradenii vor putea juca sah, de exemplu”, spune functionara AIO. Totodata, parcul va avea un sistem de irigat automat, iar o parte din stalpii de iluminat vor folosi energie solara.

Amenajarea Parcului Salca se va face in mare parte din bani obtinuti de la Administratia Fondului de Mediu, de la care Primaria a obtinut in acest scop 2 milioane de lei. Daca procedurile birocratice se vor incheia in aceasta iarna, lucrarile vor incepe imediat ce vremea se va dezmorti si urmeaza sa dureze noua luni. Numai bine pentru ca sfarsitul anului 2013 sa aduca orasului, drept cadou, un plus din verdeata atat de mult dorita…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *