Oradea va avea prima pista pentru biciclisti ce va strabate tot orasul
Oradea va avea prima pista pentru biciclisti ce va strabate tot orasul

Veste buna pentru biciclisti: consilierii locali au dat unda verde prelungirii pistei transfrontaliere, ce va ajunge in centrul Oradiei taman din Berettyóújfalu, pana la iesirea spre Sanmartin.

Asta inseamna ca, daca lucrarile se vor face conform planurilor, pana la finalul anului Oradea ar urma sa aiba, pe o lungime de 15 kilometri, prima pista pentru biciclisti care strabate orasul fara nicio intrerupere.

Cu banii de la ciorap

Costul construirii pistei transfrontaliere Oradea-Berettyóújfalu, proiect demarat de municipalitate in toamna anului trecut pe bani europeni, a fost estimat la aproape 1,3 milioane euro. In urma licitatiei, pretul a scazut insa cu aproximativ 450.000 euro, iar Primaria Oradea a primit unda verde de la autoritatile europene sa foloseasca banii ramasi pentru noi lucrari. Asa ca pista se prelungeste!

In proiectul initial, pista avea 9 kilometri pe teritoriul Oradiei, urmand traseul Soseaua Borsului – Bulevardul Dacia – strada Sovata – malul Crisului – Podul Ferdinand. Conform noului proiect, la podul Sovata pista se va ramifica pe strada Onestilor si va continua pe strazile Magurei, Calea Aradului, Padisului si Fagarasului, pana la intersectia cu Abatorului.

Marea conectare

In aceasta zona, pista va fi unita cu cea deja existenta pe malul Petei, din vecinatatea campusului universitar, iar dupa intersectia cu strada Armatei Romane, pe malul drept al paraului, va fi realizat un tronson nou, care va fi la randu-i conectat cu o pista deja existenta, cea de pe strada Feldioarei.

Ultimul sector al pistei va fi construit pe strazile Erkel Ferenc (malul drept al Petei), Prieteniei, Petei, Depozitului si Ogorului, adica pana pe soseaua de centura, langa magazinul Praktiker. Astfel, vor fi construiti aproape 6 noi kilometri de pista, care nu doar ca vor ajuta la strabaterea orasului de la vest la est pe bicicleta, ci vor si conecta tronsoanele existente in oras.

„Cautam oportunitati de finantare si pentru realizarea unei piste care sa continue pana in comuna Sanmartin”, explica Mihaela Neag, consilier in cadrul Directiei Management Proiecte cu Finantare Internationala. Odata ce acestea vor fi identificate, biciclistii oradeni vor putea merge, pe un drum doar al lor, pana in Felix, pentru a imbina cum nu se poate mai bine miscarea cu relaxarea…

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here