Oradenii impotriva exploatarilor cu cianuri la Rosia Montana si a gazelor de sist din Bihor renunta, cel putin deocamdata, la manifestatii

Oradenii împotriva exploat?rilor cu cianuri la Ro?ia Montan? ?i a gazelor de ?ist din Bihor renun??, cel pu?in deocamdat?, la manifesta?ii
Oradenii impotriva exploatarilor cu cianuri la Rosia Montana si a gazelor de sist din Bihor renunta, cel putin deocamdata, la manifestatii
Oradenii impotriva exploatarilor cu cianuri la Rosia Montana si a gazelor de sist din Bihor renunta, cel putin deocamdata, la manifestatii

Oradenii care, din luna septembrie a anului trecut, au protestat duminica de duminica in Piata Unirii impotriva exploatarilor cu cianuri la Rosia Montana si a gazelor de sist din Bihor renunta cel putin deocamdata la manifestatii.

Anuntul a fost facut joi de asa-numitul Grup de Actiune pentru Rosia Montana si impotriva Gazelor de Sist Bihor, chiar in aceeasi zi in care prefectul Claudiu Pop, alaturi de presedintele Agentiei Nationale de Resurse Minerale, a prezentat public acordul petrolier de concesiune a perimetrului EX-3 Baile Felix, acord despre care s-a vehiculat ca vizeaza exploatarea gazelor de sist. Oficialii au garantat, insa, ca acordul nu permite acest tip de exploatari.

Totusi, ecologistii oradeni sustin ca decizia lor n-are nicio legatura cu publicarea acordului. „Protestele se suspenda pentru ca noi consideram ca actiunile noastre trebuie sa se axeze pe informare. Cat despre acord, ne vom exprima o reactie dupa ce il vom analiza”, a declarat pentru BIHOREANUL Iulia Dudas, reprezentanta a grupului.

Drept urmare, ecologistii vor desfasura o campanie de informare in satele bihorene, pentru a prezenta „riscurile grave pentru om si mediu pe care le implica exploatarea gazelor de sist”. O astfel de actiune a avut loc duminica, la Tulca, satul care a dat numele unui alt perimetru petrolier, EX-4 Tulca.

Oradenii care vor sa se alature actiunilor pot sa-i contacteze pe membrii grupului prin intermediul grupurilor de Facebook (Grupul de Antifracturare Hidraulica Oradea si Oradea pentru Rosia Montana) sau prin e-mail, la [email protected].

Pe de alta parte, ecologistii fac un apel la bihoreni sa le sprijine si financiar actiunile de informare, caci au nevoie de resurse financiare pentru deplasari ori tiparituri. Cei care vor sa faca donatii o pot face in contul RO46 BTRL 0050 1205 7265 11XX, deschis la Banca Transilvania, Agentia Rogerius, de Fundatia Academia Civica, Filiala Bihor.

In acelasi cont se pot face donatii si pentru locuitorii din Pungesti, Vaslui, unde Chevron a inceput explorarea gazelor de sist. Parte din localnici se impotrivesc insa si raman zilnic intr-o tabara de langa santierul Chevron. Cei care vor face donatii sunt rugati sa faca mentiunea „Bihor” daca vor sa dea bani pentru activitatea de informare din judet, respectiv „Pungesti”, daca doresc ca banii lor sa ajunga in comuna vasluiana.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *