Oradenii vor avea doua parcuri noi: Parcul Padisului, in Calea Aradului, si Linistii, aflat in proces de extindere in fostul Cimitir Olosig

Oradenii vor avea doua parcuri noi: Parcul Padisului, in Calea Aradului, si Linistii, aflat in proces de extindere in fostul Cimitir Olosig

Anul acesta, oradenii vor avea doua parcuri noi: Parcul Padisului, in Calea Aradului, si Linistii, aflat in proces de extindere in fostul Cimitir Olosig. Totodata, municipalitatea va amenaja parculete si pe strazile Hategului, Liszt Ferencz si Ion Bogdan, si va resuscita celebra zona Silvas. Scopul e ca un numar cat mai mare de oradeni sa aiba cat mai aproape de casa un loc unde sa se poata destinde in liniste si aer liber…

Sport in aer liber

De indata ce vine vremea buna, Parcul Linistii, situat pe amplasamentul fostului cimitir Olosig, se va umple din nou de lume. Nu numai de oradeni dornici sa se relaxeze, dar si de muncitorii care vor lucra la extinderea suprafetei ocupate. Intins acum pe 3,7 hectare, parcul va fi prelungit cu inca 1,5 hectare. Lucrarile s-au terminat anul trecut in proportie de 40% si vor fi reluate imediat ce conditiile meteo o vor permite.

La finalizare, estimata pe luna mai, parcul urmeaza sa aiba in plus si fantani arteziene, scuaruri, terenuri de minibaschet (420 mp), de skateboard si role (425 mp), de minifotbal (800 mp) si pentru plimbatul patrupedelor (480 mp). Totodata, va avea piste de biciclete si alee pentru jogging. Locurile de joaca pentru copii vor fi suplimentate si dotate cu carusele, tobogane si leagane. Magnolii, tufe de iasomie si pergole de trandafiri vor da culoare zonei. Intreg parcul va fi irigat printr-un sistem subteran si mobilat cu banci si cosuri de gunoi, toate lucrarile costand 2,5 milioane de lei.

Parc pentru toti

Tot odata cu incalzirea vremii vor incepe si lucrarile in Parcul Padisului, din Calea Aradului. Intins aproape pe un hectar, parcul e impartit in doua de strada Vladeasa, iar fiecare zona va fi amenajata de municipalitate intr-un mod diferit. Partea spre Calea Aradului, intinsa pe 6.500 de metri patrati, va fi dedicata copiilor, urmand sa aiba locuri de joaca cu aparate de tot felul.

A doua parte, spre strada Octavian Goga, care ocupa circa 3.000 mp, va fi dedicata adultilor, care vor avea la dispozitie un pavilion cu masa si banci. Tot aici, se va monta o fantana arteziana cu jocuri de apa si de lumini. Ambele zone vor avea in total 60 de banci din lemn si 20 de cosuri de gunoi, facute din otel presat, mai trainice la asaltul vandalilor. Inedit e ca parcul va avea toalete publice inclusiv pentru persoanele cu handicap. Peste tot se vor planta zeci de copaci, speciali fiind cei din specia Gingko Biloba, precum si conifere, astfel incat sa existe verdeata indiferent de sezon. Nu vor lipsi nici florile, care vor fi plantate cu miile.

Reinvie Silvasul

Pe langa cele doua parcuri mari, in Oradea se vor face si altele, mai mici. In zona Xenopol, recent modernizata, Primaria vrea sa amenajeze spatii verzi cu terenuri de sport si alei strajuite de copaci, iar in zona Hategului va fi inierbat un teren de 2.200 de metri patrati, pe care vor fi plantati copaci si montate banci. In zona Liszt Ferencz, unde acum se intubeaza Paraul Adona, Primaria va face un parc de aproximativ un hectar, a carui amenajare se va incheia, probabil, anul viitor. Totodata, in Oncea, in zona Ion Bogdan, un teren de 2.500 de metri patrati va fi amenajat simplu, cu alei si banci.

Dupa ce noul pod din Dragos Voda va fi dat in folosinta, municipalitatea vrea sa refaca si zona verde de la Silvas, care va fi curatata si inierbata, pentru ca apoi acolo sa se planteze copaci si sa se monteze banci. „Vrem sa fie un loc in care oamenii sa-si poata pune o patura si sa se relaxeze cum vor”, spune Mircea Ghitea, seful Directiei Tehnice a Primariei. Si, in fond, toate parcurile au acelasi scop: acela ca oradenii sa aiba cat mai multe locuri de relaxare in aer liber.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *