Oradenii vor colecta selectiv deseurile menajere in containere pentru plastic, hartie si sticla

Oradenii vor colecta selectiv deseurile menajere in containere pentru plastic, hartie si sticla

Oradenii vor colecta deseurile selectiv. Intrunit in ultima sedinta ordinara din actualul mandat, Consiliul Local a hotarat joi, cu unanimitate de voturi, modificarea Regulamentului de salubritate a municipiului aprobat prin HCL 386 din 2099 prin adaugarea unor prevederi suplimentare legate de colectarea separata a deseurilor de plastic, hartie si sticla.

Conform modificarilor aduse regulamentului, colectarea ambalajelor se va face pe trei fluxuri in recipiente de culori diferite. Astfel, containerele galbene vor fi folosite pentru colectarea plasticului si a metalului, cele albastre pentru colectarea hartiei si cartonului, iar cele verzi pentru colectarea sticlei. In zonele de case colectarea se va face si cu saci dedicati, tot pe fractii, cu exceptia sticlei care se poate aduna doar in containere.

Noile prevederi vor fi puse in aplicare inca din aceasta vara, dupa ce hotararea de Consiliu Local va fi primit avizul prefectului de Bihor. Masurile au fost adoptate in virtutea obligativitatii impuse de Uniunea Europeana ca toate statele membre sa colecteze separat materialele reciclabile pana cel tarziu in anul 2015. Urmatorul pas este ca pana in anul 2020 minim 50% din cantitatea de materiale colectate selectionat sa fie reciclata.

Om la schimb

Tot cu unanimitate de voturi a fost adoptata si hotararea inlocuirea Smarandei Mintas, director CIAC, din Comisia de monitorizare a achizitiilor publice. Directoarea a fost propusa in functie ca reprezentant al Consiliului Local al Intreprinderilor Mici si Mijlocii (CLIMM) chiar de catre sotul ei, patronul Ioan Mintas, pentru a afla ponturi despre lucrarile pregatite de Primarie la care se poate prezenta la licitatie firma de constructii a familiei.

Locul vacantat va fi ocupat la propunerea CLIMM de catre vicepresedintele organizatiei, Ioan Lezeu. BIHOREANUL a avertizat inca din luna aprilie ca numirea directorului CIAC in Comisia de Monitorizare a Achizitiilor Publice ridica semne de intrebare cu privire la corectitudinea licitatiilor organizate de municipalitate la care participa firma de constructii.

Strada Arinului va fi consolidata

In ultima sedinta din mandat consilierii locali au mai aprobat unele lucrari propuse de municipalitate cum ar fi consolidarea strazii Arinului de pe dealurile Oradiei sau amenajarea de-a lungul soselei de centura a unui drum colector care sa duca la viitorul parc industrial Eurobusiness 2. Conform raportului de specialitate incheiat de Directia Tehnica, versantul din strada Arinului a devenit instabil pe o lungime de 191 metri pe tronsonul cuprins intre strazile Gheorghe Doja si Adevarului.

Lucrarile de consolidare se impun pentru a preveni accidentarea autovehiculelor si pietonilor, respectic calamitarea proprietatilor din zona. Investitia in construirea unui zid de sprijin si modernizarea strazii a fost estimata de firma Aquacons la circa 530.000 lei, cu TVA inclus.

In ceea ce priveste drumul colector, acesta va asigura accesul din strada Ogorului in parcul industrial care va fi amenajat in fostul tancodron. Drumul cu o lungime de 1.800 metri va fi delimitat de strazile Universitatii si Nojoridului si va fi realizat pe etape. Primul tronson, lung de 1.088 metri, va costa circa 3 milioane lei si va fi delimitat de giratiile de la strada Universitatii, respectiv cea de la intrarea in viitorul parc industrial. Parcul Eurobusiness II va fi destinat cu preponderenta firmelor oradene care doresc sa se relocheze la marginea orasului eliberand actualele spatii de productie din oras pe care ulterior le-ar putea valorifica sau ar putea dezvolta aici alte investitii.

Parcuri de „curatat”

Consiliul Local a mai hotarat concesionarea pentru o perioada de trei ani a serviciilor de intretinere si amenajare a parcurilor Linistii si Padisului. Masura va fi luata pentru buna ingrijire a acestor spatii dupa punerea lor in folosinta. Intretinerea celor doua parcuri va cuprinde de la lucrari de salubrizare a suprafetelor gazonate sia cailor de circulatie pana la extinderea fondului vegetal existent si intretinerea mobilierului urban precum bancile sau aparatele de joaca, respectiv a constructiilor utilitare sau decorative cum ar fi pergolele pentru flori. Lucrarile de intretinere vor fi atribuite prin licitatie.

In ultima sedinta din mandat consilierii locali au mai aprobat printre altele extinderea traseelor OTL pe liniile de autobuz 19, 23, 25 si 26, planul privind analiza si acoperirea riscurilor al municipiului Oradea care prevede masurile de luat si autoritatile responsabile pentru implementarea acestora in cazul unor calamitati, precum si programul cu activitatile care vor fi organizate de 1 iunie in Oraselul Copiilor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *