Orase Ecologice

Aflat in Arizona, SUA, Arcosanti este mai mult decat un oras, este un proiect ambitios, care ar putea parea straniu pentru cei obisnuiti cu orasele moderne, fiind un oras ecologic, in maniera New Age, ce combina mestesugurile traditionale si respectul pentru natura.
Arcosanti
Creatia arhitectului si artistului italian Paolo Soleri, Cosanti a fost gandit din start ca prototip pentru un oras mai mare – Arcosanti. Cosanti este la prima vedere un oras ciudat, cu cladiri in forme ciudate, imbinare de beton si verdeata, cu numeroase fierarii si ateliere unde se produc unelte, obiecte de uz casnic, bijuterii, accesorii, ce sunt puse apoi in vanzare la magazinele de suveniruri.

Situat la circa 110 km nord de Phoenix, Arcosanti este inainte de orice un „laborator urban”, in care Soleri testeaza de peste trei decenii un nou concept – arcologia, un amestec de arhitectura si ecologie. In final, Arcosanti ar trebui sa fie suficient pentru o populatie de 5000 de persoane, care sa locuiasca si sa lucreze aici, dar mai ales sa fie in armonie cu natura.

Potrivit lui Paolo Soleri una dintre principalele probleme ale lumii contemporane este urbanizarea, urbanizare care a „ucis” spiritul comunitatii. Mai mult, urbanizarea a distrus si mediul, iar fara renuntarea la orasul modern, asa cum ni-l imaginam astazi, orice lupta impotriva poluarii este destinata esecului. Soleri propune planificarea unui nou gen de oras, respectand principiile arcologiei, folosindu-se la maxim spatiul existent, reducandu-se sursele de poluare si protejand mediul. Mai mult, prin folosirea surselor alternative de energie si renuntarea la masini atmosfera va fi mai curata. Dar Soleri doreste ca in Arcosanti sa nu mai existe nici garaje, drumuri aglomerate, autovehicule de orice fel, sa se foloseasca energia solara si eoliana, iar cladirile sa fie complexe simple, cu mai multe destinatii.

In afara limitarii poluarii si revenirii la natura, Soleri vrea ca in orasul sau utopic interactiunea umana sa fie mai intensa, mai puternica, numeroase spatii – bucatarii, gradini, locuri de joaca si plimbare – fiind folosite in comun. Ideile sale i-au atras deja critici din partea mai multor organizatii si arhitecti, Soleri fiind acuzat ca pregateste terenul pentru un eventual cult religios. Din pacate, dincolo de acuzatii si critici, principala problema pentru Arcosanti este ca pana in prezent nu a convins prea multe persoane sa se alature proiectului.

Povestea unui proiect – Arcosanti

Soleri a inceput constructia efectiva a orasului ecologica in 1970, anuntand ca va avea nevoie de cel mult 10 ani pentru ca totul sa fie gata. Din diverse motive insa, astazi mai putin de 5 la suta din proiectul initial este gata, in principal datorita voluntarilor. Lipsa de fonduri si interes a facut ca Arcosanti sa fie un proiect foarte indepartat si utopic, chiar daca arhitectul artist nu a renuntat inca. Voluntarii care aleg sa locuiasca si sa lucreze aici raman pentru cinci saptamani, perioada in care lucreaza in ateliere, la constructii, afla mai multe despre proiect si despre arcologie. Chiar daca in medie aici locuiesc circa 100 de persoane, orasul a devenit un obiectiv turistic de prima importanta pentru Arizona, atragand in fiecare an peste 50.000 de vizitatori. De aici vin si fondurile, din vanzarea de suveniruri, obiecte, accesorii, interesante pentru ca sunt realizate manual, traditional. Din pacate pentru Soleri, astazi in varsta de 84 de ani, timpul nu pare sa fie un aliat.

Si chiar daca, fie si pentru Soleri, Arcosanti ar fi intr-o buna zi un proiect reusit, criticii spun ca nu ar fi si un triumf al arcologiei fata de alte curente in arhitectura urbana. Ceea ce functioneaza pentru cel mult 5000 de persoane s-ar putea sa nu se potriveasca unei metropole cu milioane de locuitori ; ceea ce s-a dovedit potrivit intr-un climat arid s-ar putea dovedi un esec intr-un mediu mai rece sau mai umed. Insa cei mai inversunati critici ai proiectului Arcosanti spun ca esenta nu este tehnologica, ci psihologica. Cum ai putea convinge milioane de oameni sa renunte la beneficiile vietii contemporane pentru a se intoarce in timp, intr-un oras „rural”, renuntand la tot ceea ce au acumulat in termeni materiali. Mai mult, ce fel de oras ar fi cel in care toata lumea se respecta, se place si lucreaza impreuna ? Un oras utopic ? Cu siguranta. Dar, in definitiv, Arcosanti asta a fost de la bun inceput.

SURSA : Protectia Mediului – Gradina Mea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *