Orasele europene reduc consumul de energie

Printr-un program de eficienta energetica, 20 de localitati din UE sustin proiecte prin care promoveaza economia de curent electric si folosirea surselor regenerabile.

Londra, Padova, Munchen, Sevilla, Sofia, Napoli si Frankfurt sunt numai cateva dintre cele 20 de orase din Europa care s-au inscris in programul „Belief”, ce promoveaza comunitatile sustenabile energetic.

Alaturi de toate aceste localitati exista si Bistrita, singurul oras romanesc ce a reusit sa se inscrie in cursa eficientei energetice. Toate semnatarele trebuie ca, pana in iunie 2008, sa puna in practica programe de reducere drastica a consumului de energie.

Programul „Belief” (Building in Europe Local Intelligent Energy Forums) a inceput in 2007, cand autoritatile locale din mai multe regiuni ale Europei s-au intalnit pentru a pune la cale un plan comun de actiuni pentru energia sustenabila. In cadrul proiectului, orasele participante se vor ajuta reciproc pentru a gasi resurse financiare pentru a energia verde si totodata vor face schimb de bune practici in aceasta privinta.

Piata energetica libera la Bistrita

Membra a organizatiei „Orase Energie”, Bistrita a fost invitata sa se alature localitatilor cu renume din Europa. „Una dintre motivatiile pentru a adera la proiectul -Belief- a fost dorinta de a deschide o dezbatere intre autoritati si cetateni pentru crearea unei piete energetice libere si reducerea impactului sistemului energetic asupra mediului”, spune Cristina Cudrec, responsabil de proiect de la Primaria Bistrita.

Astfel, bistritenii au fost chestionati cu privire la modurile in care vor sa se schimbe sistemul de alimentare cu energie. „Am observat ca majoritatea oamenilor sunt convinsi ca panourile solare, morile de vant si incalzirea globala sunt probleme care tin de viitorul foarte indepartat”, arata Cristina Cudrec. Ea mai spune ca mai exista si oameni care au informatii despre energia inteligenta si care sunt interesati sa o foloseasca.

Centrala termica in fiecare scoala

Toate actiunile de eficientizare energetica din cadrul proiectului sunt finantate din bugetul local. Pana acum, bistritenii au reusit sa schimbe tamplaria din cladirile municipale si sa monteze centrale termice in fiecare scoala.

In prezent, primaria lucreaza pentru realizarea auditului energetic pentru blocurile de apartamente. „Au fost realizate trei balante energetice cu scopul de a monitoriza consumul de energie si emisiile de gaze”, arata Cristina Cudrec. Pana la sfarsitul programului, Bistrita va gasi o modalitate de a ilumina ecologic strazile, asfel incat sa economiseasca energia la jumatate.

Munchen deschide o fabrica de sortare a gunoiului

Cu mai multi bani la buget, orasul german Munchen a reusit pana acum sa convinga cetatenii sa foloseasca panourile solare pentru incalzire si electricitate. Municipalitatea si-a propus sa reduca emisiile de dioxid de carbon cu 10% la fiecare cinci ani, ceea ce inseamna ca pana in 2030 CO2 va fi injumatatit. De asemenea, autoritatile locale vor inaugura in curand o mare fabrica de sortare a gunoiului menajer.

Londra reduce cu 60% emisiile de carbon

Londra si Sofia sunt singurele capitale europene incluse in proiect. Londonezii au aprobat reducerea cu 60% a emisiilor de carbon pana in 2050. Municipalitatea londoneza va infiinta o companie de multiutilitati care sa se ocupe de distribuirea electricitatii si a incalzirii.

De curand, municipalitatea a anuntat construirea unui imobil rezidential intr-un cartier select. Blocul va fi dezvoltat de compania Crest Nicholson. Cladirea va avea incorporata o centrala energetica pe baza de biomasa, turbine eoliene si panouri solare pentru generarea curentului electric. In loc de acoperis, imobilul va avea sere pentru cultivarea plantelor. Suprafata apartamentelor variaza intre 45 si 75 de metri patrati.

Participanta la program, Sofia a adoptat un plan special pentru economisirea energiei, prin care au schimbat ferestrele de la scoli si gradinite.

Napoli certifica motocicletele

Orasul Napoli a stabilit ca vehiculele pe doua roti, precum motocicletele sau scuterele, sa fie certificate anual de catre primarie. Astfel, spun reprezentantii primariei, cantitatea de dioxid de carbon din atmosfera va fi mai mica cu aproximativ 600 de tone, iar praful, cu 9 tone. De asemenea, municipalitatea napolitana va inspecta sistemele de incalzire ale italienilor cu scopul de a-i determina sa renunte la cele care consuma multa energie.

Iluminat stradal, rationalizat in Beltinci

In orasul slovean Beltinci, iluminatul public a fost rationalizat. Astfel, numai cateva dintre strazi sunt iluminate cu becuri eficiente economic. Municipalitatea impreuna cu sectorul privat lucreaza in prezent la un proiect prin care casele vechi vor consuma mai putina energie. Slovenii isi propun ca pana la sfasitul proiectului sa infiinteze un serviciu de consultanta in folosirea energiei alternative pentru cetateni.

La Sevilla, agentia locala de energie a semnat cateva acorduri cu principalele institutii ale orasului pentru ca acestea sa-si reduca consumul. De asemenea, municipalitatea a editat mai multe brosuri cu sfaturi pentru economisirea electricitatii pe care le-a distribuit in 15.000 de camere de hotel.

La Grenoble, autoritatile locale au programe speciale pentru cetateni prin care ii invata cum sa foloseasca eficient energia in garaj, bucatarie, baie si living. Pana acum au fost auditate energetic patru dintre cladirile primariei. In plus, primaria a incheiat un parteneriat cu Metro si agentia locala de furnizare a energiei prin care reprezentantii celor trei institutii merg in fiecare saptamana in cele mai aglomerate locuri din oras si incearca sa-i convinga pe oameni sa cumpere becuri economice.

Conventia primarilor din Europa

De curand, Comisia Europeana a lansat Conventia primarilor, prin care vrea sa implice cetatenii in lupta impotriva incalzirii globale. Prin document, orasele se angajeaza sa depaseasca obiectivele UE in materie de reducere a emisiilor de CO2, prin actiuni de crestere a eficientei energetice si de promovare a energiei regenerabile. Pana acum, aproape 100 de orase din toata Europa si-au anuntat dorinta din a face parte din aceasta conventie.

Orasele si regiunile participante se angajeaza oficial sa reduca emisiile de CO2 cu mai mult de 20% pana in anul 2020, prin dezvoltarea de planuri de actiune pentru energia durabila. Reprezentantii comisiei vor oferi oraselor participante la conventie sprijin pentru alegerea celor mai bune practici din lume in domeniul energiei durabile, printr-un mecanism de aplicare a unor „criterii de excelenta”.

Comisarul european pentru energie, Andris Piebalgs, spunea de curand ca orasele devin din ce in ce mai mult locuri in care se pun in aplicare idei noi si proiecte inovatoare impotriva incalzirii globale. „Orasele sunt, in acelasi timp, spatiile publice in care este posibil sa se gaseasca solutii multiculturale si intersectoriale si in care poate avea loc concilierea necesara intre interesele private si cele publice. Abordarea crizei schimbarilor climatice nu poate fi decat una holistica, integrata, pe termen lung si, mai presus de toate, bazata pe participarea cetatenilor”, a afirmat Andris Piebalgs.

Proiectul de text al conventiei este rezultatul unei consultari cu un mare numar de orase de pe tot cuprinsul Europei. Pana acum, reprezentantii alesi din Londra, Helsinki, Riga, Berlin, Bonn, Milano, Venetia, Nantes, Ljubljana, Varsovia, precum si din alte orase, au spus ca vor participa la evenimentul de lansare al conventiei.
Pana in vara, oficialii europeni vor elabora textul final al conventiei, printr-o consultare oficiala, si de deschiderea perioadei de oficializare a adeziunilor la conventie.

In paralel, vor avea loc o serie de dezbateri si de evenimente, menite sa defineasca conditiile de participare a entitatilor financiare si criteriile de excelenta care sa fie inscrise in conventie. Un prim grup de orase isi va oficializa adeziunea la conventie cel mai tarziu cu prilejul viitoarei saptamani europene a energiei durabile.

Oras Solar, in Germania

Chiar daca nu face parte din programul Belirf, orasul german Freiburg, supranumit „Orasul Solar”, foloseste circa 5% din totalul de energie consumata din surse regenerabile, ca urmare a unui program promovat de primarie. Autoritatile locale dau bani pentru amplasarea panourilor foto-voltaice pe acoperisuri, mai ales in cazul scolilor sau al centrelor de afaceri.

Sursa: Adevarul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *