Orasul Sinaia a luat-o la vale

Statiunea cu cele mai multe monumente de arhitectura pe cap de locuitor din Romania a ajuns un dezastru urbanistic si un pericol pentru locuitori si natura

Arhitectii avertizeaza ca in curand Sinaia, supranumita si Perla Carpatilor, nu va mai putea fi vizitata. S-au taiat prea multi copaci, iar alunecarile de teren afecteaza acum toate constructiile.

Vina apartine autoritatilor locale care au eliberat autorizatii de constructii pentru diferite vile sau unitati hoteliere fara a impune un stil arhitectural care sa se preteze unei statiuni montane. Mai mult, specialistii din cadrul Ordinului Arhitectilor din Romania spun ca defrisarile masive facute pentru construirea unor „cazemate” in inima padurii, denumite pompos case de vacanta, au avut efecte care au distrus viata unora dintre locuitori.

Primarul Oprea: „Asa e la munte!”

De mai multi ani, Ordinul Arhitectilor din Romania, precum si alte asociatii au acuzat autoritatile locale de urbanizarea salbatica a orasului, mai ales dupa ce mai multe alunecari de teren au aratat cat de devastatoare este lipsa de interes a edililor. Punctul culminant a fost atins in august 2007, cand, dupa o rupere de nori, s-a produs o adevarata tragedie chiar in centrul orasului, pe strada Aosta, in plina zona rezidentiala.

In pofida celor intamplate, replica de la acea vreme a primarului din Sinaia, Vlad Oprea (PNL), este una fara comentarii: „Au mai fost probleme, asa se intampla la orice constructie. Este o alunecare superficiala de teren, e normal, e munte, e panta”. Edilul a invocat faptul ca toate constructiile respecta Planul Urbanistic General.

„Salvati Sinaia!”

Specialistii in domeniu, prin Ordinul Arhitectilor din Romania, au adoptat, in martie 2007, o rezolutie numita „Salvati Sinaia!”, pe care au remis-o autoritatilor locale din Sinaia. Arhitectii si reprezentantii mai multor organizatii de mediu au avertizat ca Sinaia isi pierde identitate din cauza defrisarilor si a constructiilor.
In replica, primarul Oprea a declarat pentru „Adevarul” ca „problema este la ei (arhitecti – n.r.), pentru ca eu sunt obligat sa dau autorizatii proiectelor avizate de Uniunea Arhitectilor, in schimb ei ar putea da sanctiuni acelor arhitecti care nu fac proiecte corespunzatoare”. Oprea a adaugat ca totul este, de fapt, „o lupta dusa in interiorul breslei arhitectilor, care pe care, ca sa contracteze proiecte”.

Pericol pentru locuitori

Maria Berza, vicepresedintele Fundatiei „Pro Patrimonio”, a declarat ca „Sinaia are nevoie de studii geologice si hidrologice serioase. Se defriseaza si se construiesc case noi, cladiri masive care ocupa teren ilegal in raport cu legislatia”. Unul dintre proprietarii apartamentelor din blocul nou construit pe str. Pictor Luchian, Cosmin Lazar, era speriat de situatia existenta la cateva luni de la alunecarea de teren de anul trecut, de pe str. Aosta: „Am platit 115.000 de euro pentru acest apartament.

Cand l-am cumparat, blocul era inconjurat de arbori, iar peisajul era foarte frumos. Intr-o singura zi, toti pomii care existau pe ponorul dinspre str. Aosta au fost defrisati. Am mers atunci in audienta la primar si acesta ne-a spus ca nu ne poate ajuta cu nimic”.

Azi, vechile cabanute se pierd printre colosii care apar peste noapte. Acest lucru nu s-ar fi intamplat, spune arhitectul Dan Manea din Sinaia, daca ar fi existat un arhitect-sef al orasului. „Problema este ca aceste cladiri oribile se extind treptat, sub ochii nostri, ca o molima, fara ca nimeni sa faca ceva concret, urmand ca atunci cand boala va deveni cronica sa nu mai putem face nimic, decat sa constatam decesul victimei.

Putem continua sa facem case mari, inghesuite, putem sa umplem in continuare orasul de blocuri, sau putem alege cealalta varianta, cand cineva, pe baza unei analize profesionale si multidisciplinare ne poate explica, pe intelesul nostru, care este viitorul durabil al statiunii Sinaia”. Situatia este extrem de critica, spune Manea: „Daca ma duc cu un proiect la Primarie, e analizat de un inginer sau un consilier local. Nu exista nicio persoana competenta care sa isi dea cu parerea asupra proiectului”.

Dezastrul din Sinaia, prezentat si in „Le petit journal”

„Terenul aluneca pentru ca au fost taiati, fara nicio regula, copacii care fixeaza pantele pentru a se face loc caselor. Alunecarea de teren nu se datoreaza ploilor, ci proastei administrari a constructiilor. Intai se defriseaza, apoi se construieste masiv. E foarte usor sa invoci catastrofele climatice”, a declarat Serban Sturdza, presedintele Ordinului Arhitectilor din Romania, pentru editia electronica a ziarului francez „Le petit journal” din 28 iunie 2008.

La Primarie nu exista nicio persoana competenta care sa isi dea cu parerea asupra proiectului
Dan Manea,
arhitect

Sursa: Adevarul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *