Orasul verde, Baia Mare

    Ora?ul verde, Baia Mare
    Orasul verde, Baia Mare
    Orasul verde, Baia Mare

    La Primaria Baia Mare a avut loc o intalnire cu societatea civila si administratia orasului pentru prezentarea unui proiect spectaculos. Parcul Public Central, un proiect care va demara in urmatoarea perioada. Au fost prezenti primarul, Catalin Chereches, directorul Directiei Ambient Urban, Eleonora Ghetie, directorul APM, Ioana Trifoi, din partea UAP, Ioan Anghel Negrean, consilieri locali, baimareni, tineri si adulti.

    Proiect finantat prin Programul Operational Regional 2007-2013
    Axa prioritara 1 – Sprijinirea dezvoltarii durabile a oraselor – poli urbani de crestere.
    Domeniul major de interventie 1.1 – Planuri integrate de dezvoltare urbana.
    Sub-domeniul: Poli de dezvoltare urbana.

    Contractul de finantare a fost incheiat intre:
    Ministerul Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice in calitate de Autoritate de Management pentru Programul Operational Regional 2007-2013 prin Agentia de Dezvoltare Regionala Nord-Vest Cluj si Unitatea Administrativ Teritoriala Municipiul Baia Mare.

    Perioada de implementare a proiectului: 13 aprilie 2012 – 12 februarie 2014.

    Durata contractului: 5 ani dupa expirarea perioadei de implementare a proiectului

    Valoarea totala a proiectului este: 15.921.814,75 lei.
    Valoarea totala eligibila a proiectului este de: 12.587.932,93 lei:- 10.114.404,11 lei (80,35%) valoare nerambursabila de la FEDR;- 2.221.735,04 lei (17,65%) valoare nerambursabila de la bugetul national.- 251.793,78 lei (2%) co-finantarea de la bugetul local Baia Mare;

    Obiectivul general: Cresterea calitatii vietii prin ridicarea gradului de confort urban si imbunatatirea factorilor de mediu in municipiul Baia Mare.

    Obiectivul specific: Amenajarea Parcului Public Central prin reutilizarea, remodelarea spatiului public si valorificarea acestuia prin transformare intr-un spatiu de odihna si agrement.

    Spatiul amenajat este cuprins intre strada Vasile Alecsandri, strada Serelor si Bulevardul Republicii.
    Prin proiect se va reabilita si amenaja o suprafata in prezent relativ degradata din intravilan si in acelasi timp se va realiza amenajarea unui spatiu public destinat activitatilor de agrement si socializare, avand o serie de functiuni.

    Functiune cu caracter social: spatii libere pentru odihna si recreere, intr-un context placut si relaxant, unde va fi incurajata si facilitata socializarea intre toti cetatenii municipiului, din toate categoriile de varsta, venituri, apartenenta etnica, ocupatie. Parcul va fi dotat cu echipamente performante pentru cresterea sigurantei si prevenirea criminalitatii.

    Functiune de spatiu pentru relaxare, petrecere a timpului liber si divertisment: aici isi vor putea petrece timpul liber atat copiii, cat si adultii, fiind prevazute atat mobilier urban – mese, banci – cat si spatii de joaca – ansamblu pentru joaca, labirint verde, foisoare, fantana arteziana. Ansamblu de elemente cu turnuri, tobogane, scari si diferite elemente fixate pe fundatii din beton armat.

    Functiune cu caracter estetic: spatiile verzi vor fi distribuite uniform, prevazute cu sistem de irigare si vor fi dotate cu foisoare din lemn pentru mici popasuri destinate alimentatiei vizitatorilor, aleile pietonale vor fi delimitate lateral cu copaci si banci, iar instalatia de iluminat va fi pozitionata astfel incat sa puna in valoare arhitectura parcului.

    Functiunea cu caracter educational: materialul vegetal reprezentat de specii lemnoase ornamentale, specii floricole si plante medicinale, ca si colectia de cactusi, vor fi un excelent ghid pentru scolari, dar si pentru alte persoane interesate de a cunoaste plantele si a dobandi notiuni de botanica si ecologie.

    Functiunea de obiectiv turistic: prin ansamblul deosebit de atragator propus spre realizare, dar in special prin Centrul expozitional continand colectia de cactusi „Vida Gheza”, care numara in jur de 6000 exemplare, parcul va atrage un numar sporit de vizitatori, nu numai din municipiu, dar si din regiune si din tara, existand posibilitatea organizarii de expozitii la nivel mai larg, la nivel national sau international, continuand astfel traditia de peste 17 ani a acestor evenimente.

    Primul oras verde din Romania

    „Doresc sa avem un oras verde, am declarat-o de multe ori. Si nu doar atat, ci primul oras verde din Romania. Acest proiect va imbunatati simtitor conditiile de viata din Baia Mare. Proiectul este generos si va avea multe functiuni. O oaza verde!
    Pe langa acest parc vom face ample lucrari in Parcul Mara, in Parcul Regina Maria, in zonele verzi din cartiere. Zone in care nu s-a intrat cu lucrari de amenajare niciodata. Vom schimba fata orasului si ne vom ingriji ca spatiile verzi sa fie cat mai multe si mai bine aranjate.
    Revenind la Parcul Central, chiar daca proiectul prevede doi ani pentru finalizare, imi doresc sa terminam intr-un an. Undeva in luna mai a anului 2014 el va trebui inaugurat. Se va organiza licitatie pentru lucrari si cine vrea sa lucreze serios, sa termine repede si cu lucrari de calitate este bine venit in orasul unde se munceste”.

    Catalin Chereches

    Lasă un răspuns

    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *