Orezul pune la punct cancerul

SEMNAL – Fibrele alimentare contribuie la detoxifierea organismului
Fibrele alimentare din orezul integral reduc riscul de aparitie a cancerului. Iar glucidele, magneziul si vitaminele din grupul B confera orezului integral proprietati tonice.

Orezul brun sau integral se remarca prin continutul ridicat de vitamine din grupul B, care previn tulburarile nervoase si contribuie la transformarea glucozei in energie. De asemenea, orezul integral este superior orezului alb, deoarece contine mai mult potasiu, fosfor, magneziu. In 100 g orez integral se gasesc 99 mg potasiu, 43 mg magneziu, 120 mg fosfor, 0,14 mg vitamina B1, 1,3 mg vitamina B3. Prin rafinare, o mare parte dintre vitamine si minerale sunt eliminate. In consecinta, 100 g orez alb furnizeaza doar 54 mg potasiu, 11 mg magneziu, 54 mg fosfor, 1 mg vitamina B3. Vitamina B1 dispare prin rafinare, de aceea orezul alb nu mai contine deloc acest element valoros.

COLESTEROL. Un alt atu al orezului integral sunt fibrele alimentare – 5 g fibre/100 g fata de doar 1 g in cazul celui alb. Acest aliment este indicat persoanelor care sufera de hipercolesterolemie, contribuind la scaderea colesterolului. „In acelasi timp, in orez se gaseste o substanta – orizanol – cu proprietati hipocolesterolemiante. Aceasta substanta reduce sinteza si absorbtia grasimilor. Orezul este unul dintre putine alimente care nu contin sare in mod natural. Din acest motiv, trebuie inclus in regimul alimentar al hipertensivilor. Orezul presupune si un aport important de potasiu, care contribuie la normalizarea activitatii cardiace si mentinerea echilibrului apei in organism”, arata prof. dr Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetari Alimentare.

FIBRE. Chinezii spun ca orezul este un aliment cald pentru stomac, fiind indicat mai ales cand stomacul este iritat, deoarece este digerat si asimilat foarte rapid. Actiunea anticancerigena reprezinta un alt avantaj al orezului integral, comparativ cu cel alb. Fibrele alimentare din orezul integral accelereaza tranzitul intestinal, absorb substantele toxice si le elimina, reducand riscul de aparitie a cancerului de colon. Mai mult, orezul integral contine tricina, substanta cu efect anticancerigen dovedit.

Glucide
100 g orez integral contin 32 g glucide cu absorbtie lenta. Glucidele favorizeaza eliberarea in organism a serotoninei, substanta care da senzatia de bine a organismului si mentine in stare de activitate si vigilenta cortexul. Datorita glucidelor, vitaminelor din grupul B si magneziului, nutritionistii incadreaza orezul integral in categoria alimentelor care reduc stresul. De asemenea, o portie de orez ne poate ajuta sa ne recapatam fortele imediat, pentru ca acest aliment se asimileaza foarte repede. In ceea ce priveste alimentele cu care se poate combina orezul, nutritionistii spun ca putem manca din cand in cand o friptura slaba la gratar cu o garnitura de orez. Daca tinem la silueta noastra in nici un caz nu avem voie sa mancam paine cu orez.

Sursa: Jurnalul National

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *