Organismele marine, intoxicate de dioxidul de carbon

organisme-marine.jpg
Cresterea continua a cantitatii de dioxid de carbon in atmosfera antreneaza incalzirea globala, dar in acelasi timp si gradul de aciditate al oceanelor. Numeroase organisme marine au inceput deja sa-i simta consecintele…

Timp de sute de ani, oceanele au absorbit emisii enorme de dioxid de carbon insa o crestere atat de mare si de rapida a aciditatii oceanelor din prezent nu s-a produs timp de 20 de milioane de ani.

Cercetatorii americani au aratat pentru prima data ca dioxidul de carbon dizolvat in oceane a inceput deja sa modifice ecosistemele marine, reducand anumite organisme semnificativ, intr-o proportie de 30%.

Timp de 8 ani, cercetatorii de la Universitatea din Chicago au studiat repartitia organismelor marine din Pacific, din zona de maree a insulei Tatoosh, aproape de Seattle. In acelasi timp, ei au monitorizat prin intermediul unui aparat salinitatea, temperatura si aciditatea apei din zona.

Rezultatul? Unul foarte surprinzator: cresterea aciditatii a fost de 10 ori mai rapida decat era prevazuta. Iar dintre toti parametrii studiati care ar fi putut avea legatura cu aceasta modificare, doar concentratia de dioxid de carbon a evoluat in acelasi ritm.

O alta surpriza a studiului a fost sensibilitatea crescuta a unor organisme marine la acea crestere de aciditate: multe din speciile care traiesc pe calcare, cum ar fi muschii, algele si unele crustacee au inceput deja sa se desprinda de pe coasta.

Semnale alarmante pentru toate colturile globului

In oceanul Antarctic unde apele reci si curentii de aer puternici sunt propice dizolvarii dioxidului de carbon, analizele efectuate de-a lungul a 10 ani au scos la iveala o solubilitate din ce in ce mai mare a calcarului. Acest fapt va deveni cu adevarat problematic prin anul 2030 cand disparitia zooplanctonului va avea consecinte incalculabile pentru ecosistemele marine.

In sud, in spatiul vast al Caraibelor, cercetatorii de la Administratia Nationala a Oceanelor si Atmosferei trage, de asemenea, un sistem de alarma: nici acolo gradul de dizolvare al calcarului nu s-a oprit din crestere in ultimii ani si ameninta sa perturbeze numerosii recifi de corali din zona.

In Australia, gradul de fixare al calciului din Marea Bariera a scazut intr-o proportie de 21% in ultimii 16 ani marcand astfel o premiera dupa secole de-a randul. Cercetatorii australieni au pus acest fapt tot pe seama dioxidului de carbon.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *