Organizatiile de mediu solicita Guvernului Romaniei sa voteze favorabil Directiva UE privind Calitatea Carburantilor

Organizatiile de mediu solicita Guvernului Romaniei sa voteze favorabil Directiva UE privind Calitatea Carburantilor

Domnule Ministru,

Cele 20 organizatii semnatare va adreseaza aceasta scrisoare pentru a va solicita sa sprijiniti – prin votul Romaniei – propunerea Comisiei Europene pentru implementarea Directivei Uniunii Europene referitoare la Calitatea Carburantilor, care va fi prezentata la intalnirea Comitetului pentru Combustibili, din data de 23 februarie, 2012.

Directiva referitoare la Calitatea Carburantilor a fost adoptata in anul 2008, cu scopul de a reduce intensitatea de carbon a combustibililor utilizati in transporturile rutiere cu 6%, intre 2010 si 2020. In acest mod se asigura o contributie importanta la decarbonizarea sectorului de transport – singurul sector din Uniunea Europeana in care volumul emisiilor de gaze cu efect de sera a crescut si va continua sa creasca, daca nu vor fi luate masuri imediate.

Combustibilii fosili reprezinta 95% din totalul energiei utilizate in transporturile rutiere din Uniunia Europeana. Modalitatile diferite de producere a acestor combustibili se regasesc in diferentele semnificative intre intensitatea de carbon a acestora.

Propunerea care va fi supusa votului in data de 23 februarie va stabili modul in care furnizorii vor calcula si raporta intensitatea de carbon a combustibililor fosili si a energiei electrice. Adoptarea sa este o conditie a implementarii unei legislatii de referinta in domeniul schimbarilor climatice. Noua Directiva va permite o clasificare a diferitelor tipuri de combustibili fosili, in functie de media intensitatii de carbon a acestora. Astfel, se va putea face o distinctie intre combustibilii neconventionali obtinuti din carbune, gaze naturale, sisturi bituminoase si bitum natural (sau titei de sist) si combustibilii conventionali obtinuti din petrol brut. Daca Uniunea Europeana vrea, cu adevarat, sa combata schimbarile climatice, atunci problema amprentei de carbon a combustibililor trebuie abordata intr-un mod corespunzator.

Este foarte important, de asemenea, faptul ca propunerea permite furnizorilor sa demonstreze ca metodele lor de extractie si productie au o intensitate a carbonului mai mica decat media pe industrie. Acest lucru stimuleaza investitiile in procese de productie si tehnologii mai eficiente si incurajeaza concurenta loiala in conditii egale de piata. Reglementarile respective sunt compatibile si cu abordarea domeniului biocombustibililor, care face parte din aceeasi legislatie.

Din aceste motive, va rugam sa va asigurati ca Romania va vota in favoarea propunerii Comisiei Europene pentru implementarea Directivei Uniunii Europene referitoare la Calitatea Carburantilor.

Organizatiile neguvernamentale de protectia mediului semnatare:

  1. Fundatia TERRA Mileniul III, Bucuresti, director executiv Ioana Ciuta;
  2. Asociatia Floarea Reginei, Sinaia, presedinte Ciprian Stanciu;
  3. Asociatia Heidenroslein, Baia Mare, presedinte Payer Maria Magdalena;
  4. Asociatia pentru Mediu si Turism Ulmul Cerasului, presedinte Petre Vasilescu;
  5. Fundatia ACTIVITY Restita, prof.dr.ing.Nadia Potoceanu;
  6. Centrul pentru Politici Durabile Ecopolis, Bucuresti, director Costel Popa;
  7. Asociatia Mai Bine, Iasi, presedinte Anca Gheorghica;
  8. Transmont Fagaras, presedinte Nicolae Mercurean;
  9. ViitorPlus – asociatia pentru dezvoltare durabila, Bucuresti, vicepresedinte Mircea Ilie;
  10. Agent Green, Bucuresti, presedinte Gabriel Paun;
  11. Asociatia ARIN, Braila, director Codruta Nedelcu;
  12. Asociatia Greenitiative, Bucuresti, director Felicia Ienculescu-Popovici;
  13. ONG Mare Nostrum Constanta, director executiv Mihaela Candea;
  14. Asociatia Sighisoara Durabila, vicepresedinte Hand Hedrich;
  15. Asociatia turistica sportiva civica si ecologista Clubul de Cicloturism „Napoca” (CCN), Cluj-Napoca, director executiv, Radu Mititean;
  16. Asociatia Biosilva, Suceava, presedinte Florin Gradinariu;
  17. Asociatia ALMA-RO, Bucuresti, presedinte Adrian Badila;
  18. Societatea Carpatina Ardeleana – Satu Mare, director executiv János Márk-Nagy.

19. Asociatia Salvati Dunarea si Delta

20. Asociatia Eco Civica

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *