Organizatiile ecologice Hero si Rhododendron au prezentat rezultatele studiului privind emisiile de radiatii electromagnetice

Organizatiile ecologice Hero si Rhododendron au prezentat rezultatele studiului facut in colaborare cu Universitatea Sapientia din Cluj privind emisiile de radiatii electromagnetice de inalta sau joasa frecventa cu potential nociv asupra sanatatii organismului. Ei bine, acest rezultat este un zero absolut; din sutele de masuratori efectuate la Cluj si Tirgu- Mures in niciunul dintre cazuri nu s-a putut evidentia prezenta unor radiatii electromagnetice nocive.

La Tirgu-Mures echipa de cercetatori a raspuns solicitarilor mai multor persoane care acuzau tulburari de sanatate, cel mai adesea caracterizate prin dureri de cap, tulburari de somn, dureri de oase, ameteli, asociate cu montarea in apropierea locuintelor lor a unor antene de telefonie mobila. Studiul nu a evidentiat prezenta unor radiatii electromagnetice nocive, valoarea acestora produsa de telefonul mobil, oricum cu mult sub limita maxima admisa, 4,5% din aceasta, fiind mult superioara celei emise de antenele cu pricina. Astfel, asa-zisele tulburari de sanatate nu au putut fi explicate prin caracterul nociv al antenelor de telefonie mobila, in ciuda unor cazuri grave si inexplicabile, cum ar fi imbolnaviri de leucemie in lant in cadrul aceliasi familii.

La prezentarea publica a rezultatelor studiului, Nagy Irma a vorbit despre situatia din strada Busuiocului, nr. 7, din Tirgu-Mures, unde odata cu montarea antenelor de telefonie mobila brazii au inceput sa manifeste un fenomen ciudat de uscare in fasii transversale, iar vecinii au inceput sa se planga de dureri de cap, membre si tensiune arteriala ridicata. Aducerea in discutie si a pensionarii asociate cu aparitia acestor manifestari ne duce insa cu gandul si la alte cauze ale acestor tulburari, cum ar fi de exemplu inaintarea intr-o varsta numita cronologic, a treia.

La Ungheni „vibra aerul” de atata radiatie electromagnetica

Prezent la reuniunea de publicare a rezultatelor studiului, seful Agentiei de Protectie a Mediului, Danut Stefanescu, a vorbit despre experienta sa asociata cu aparitia primelor antene de telefonie mobila in Tirgu- Mures prin 1996-1997, cand pentru acordarea avizului de mediu, APM a solicitat un studiu de impact, acest domeniu fiind complet necunoscut la vremea aceea. Nu ca acum lucrurile ar fi mai clare. Si atunci ca si acum, studiul realizat de Institutul de Cercetari Militare Bucuresti nu a relevat niciun pericol asupra sanatatii, cu exceptia cazului in care subiectul se afla la mai putin de 10 cm de sursa de radiatii, in acest caz antena de telefonie mobila.

De altfel, tapajul pe subiectul antenelor de telefonie mobila este oarecum curios, a observat Danut Stefanescu, atata timp cat pe Platoul Cornesti exista doua ditamai antenele de releu de televiziune sub care isi duc bine-mersi existenta banosii orasului, in ditamai casoaiele. Ca sa nu mai vorbim de termocentrala de la Ungheni din care, acum cativa ani, printr-o spartura in zid, „vibra aerul” cand plecau pe retea cate 800 de megawati. „Si erau oameni care munceau acolo”, a declarat Danut Stefanescu.

Nu e daunator, dar sa ne ferim

De altfel, luarea in discutie a telefoniei mobile ca potential nociva este din nou discutabila, atata timp cat radiatiile de joasa frecventa emanate de toate aparatele electrocasnice sunt mult mai periculoase. Radiatia electromagnetica in cazul acestora creste pe masura valorii curentului care trece prin ele, aici putand fi mentionate radiatoarele electrice care functioneaza de la 2 kw in sus. De remarcat este insa faptul ca efectul acestei radiatii scade exponential in raport cu distanta fata de sursa. Practic ar fi nevoie sa stai lipit de tubul catodic al unui televizor ca sa te afli intr-o stare de risc real. Sau nu?

Ei bine, nu se stie cu exactitate deoarece studiile care au debutat acum 15 ani n-au ajuns la nicio concluzie clara. „Sa nu uitam ca pentru demonstratia oficiala asupra nocivitatii fumatului au fost nevoie de 35-40 de ani”, a declarat Szanto Csaba, cercetator la Institutul de Sanatate Publica din Cluj, care insa recunoaste ca nu are si nu a avut vreodata telefon mobil. Iar fumatul s-a dovedit pana la urma mortal in unele cazuri.

Sursa: Punctul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *