Otet cu conservanti

Cei doi aditivi alimentari folositi drept conservanti de producatorul acestui otet sunt extrem de periculosi pentru sanatatea consumatorilor. De aceea, este recomandat sa ii evitati pe cat posibil.

Otetul din mere este un produs care in mod traditional nu are nevoie de aditivi alimentari, nici chiar de conservanti pentru a rezista mai mult timp pe raftul ma-gazinelor. Insa cel fabricat de SC Seineana SRL are in compozitie in-grediente care sunt contrare acestui fapt. De pe eti-cheta citim: „Vin de me-re, apa, conservant benzoat de sodiu E 211, colorant E 223 – me-ta-bi-sulfit de sodiu (n.r. – conservant)”.

ANALIZA. Otetul de mere obtinut prin procedeul traditional si consumat cu moderatie poate avea chiar efecte benefice, ne spune profesorul Gheorghe Men-cinicopschi, directorul Institutului de Cercetari Alimentare. Din pacate, produsul analizat contine si doi conservanti artificiali peri-culosi pentru sanatate (benzoat de sodiu E 211 si me-tabisulfit de sodiu E 223).

Specialistul nostru atra-ge atentia ca aditivii alimentari care au in compo-zitie sulf incetinesc asimilarea vitaminei B1 si pot produce du-reri de cap, ame-teli si afec-tiuni intestinale. De ase-me-nea, acestia pot declansa astmul de sulfit, mai ales persoanelor sensibile. Doza zilnica admisa pentru com-pusii cu sulf este de 0,7 mg/kg corp. E 211, benzoatul de sodiu, este unul dintre cei mai pe-ri-culosi aditivi alimentari care sunt folositi in industria alimentara. Cercetarile recente arata ca poate produce chiar si mutatii ale ADN-ului atunci cand este consumat in cantitati mari. De asemenea, cercetatorii atrag aten-tia ca poate fi neurotoxic, declanseaza sindromul de deficit de atentie si hiperactivitate (ADHD). Doza zilnica admisa stabilita de fo-ru-rile europene este de 5 mg/kg corp.

CONCLUZII. Din cauza prezentei conservantilor, profesorul Gheorghe Men-ci-nicopschi atrage atentia ca produsul nu va fi consumat de copii, de femeile insarcinate si cele care alapteaza. De asemenea, cei cu sindromul de deficienta de concentrare, astmaticii, sufe-rinzii de bronsita, de conjunctivita, cei cu emfi-zem, persoanele cu maladii cardiovasculare, re-nale, hepa-tice nu il vor consuma.

Sursa: Jurnalul National

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *