Otrava de izvor

Apa de izvor este un pericol pentru sanatatea oamenilor, este concluzia la care a ajuns Directia de Sanatate Publica Dolj, dupa ce a analizat apa din cele 14 fantani publice din Craiova.
apa contaminata
Directia de Sanatate Publica (DSP) Dolj trage un semnal de alarma privind calitatea apei din fantanile publice. Potrivit ultimelor analize efectuate de laboratorul institutiei, doar doua dintre cele 14 fantani publice din Craiova au apa buna de baut si asta deoarece sunt alimentate de la reteaua de apa a orasului.
„In urma cu cateva zile am facut o verificare a tuturor cismelelor pentru a vedea conditiile igienico-sanitare si a preleva probe pentru efectuarea analizelor microbiologice si chimice. In urma efectuarii analizelor, s-a constatat ca au apa potabila doar doua cismele, una situata la intersectia de la Piata Chiriac, iar cealalta – la Piata Veche, care sunt alimentate cu apa de la retea”, a declarat dr. Ofelia Manole, sefa Serviciului Evaluare Risc Factori de Mediu din cadrul Directiei de Sanatate Publica (DSP) Dolj.
Inspectorii sanitari au gasit apa contaminata cu nitrati si microorganisme inclusiv in Cismeaua „Gheorghe Doja”, de la fosta casa de moda, cu toate ca aceasta este alimentata cu apa din… reteaua orasului. Ofelia Manole trage un semnal de alarma chiar si asupra potabilitatii apei de la retea in anumite zone ale orasului.

Izvoarele sunt pline de nitrati si saruri de amoniu

Reprezentantii DSP Dolj sustin ca depasirea parametrilor microbiologici la apa potabila nu este permanenta la anumite izvoare. „Sunt izvoare la care astfel de situatii sunt tranzitorii, iar rezultatul analizei arata o apa microbiologic pura dupa ce cu cateva saptamani inainte se recoltasera probe care contineau culturi bacteriene”, a precizat Ofelia Manole.
Lucrurile stau altfel atunci cand vine vorba de poluarea chimica. Prezenta unor substante chimice, cum ar fi nitratii sau sarurile de amoniu, compromite definitiv calitatea apei. Un astfel de exemplu este cismeaua din incinta Pietei Chiriac, unde ultimele masuratori au aratat o concentratie de nitrati de 116 mg/l, mai mult decat dublul concentratiei maxime admise, de 50 mg/l.
Craiovenii care consuma apa din aceste surse contaminate isi risca sanatatea, avertizeaza reprezentantii DSP Dolj. Primii care se imbolnavesc de obicei sunt copiii care au sistemul imunitar insuficient dezvoltat. Printre microorganismele periculoase care se inmultesc cu usurinta in apa contaminata se afla giardia, escherichia coli, proteus vulgaris, salmonella, virusul hepatitei sau bacteria care produce boala numita leptospiroza.

Vor fi montate placute de avertizare

Contaminarea chimica este la randul ei periculoasa, mai ales pentru efectele pe termen lung pe care le poate avea asupra sanatatii. Cel mai adesea, apa contine in concentratii mari saruri de amoniu sau nitrati (surse de nitriti). Nitratii pot sa duca la aparitia in timp a cancerului, iar pe termen scurt afecteaza ireversibil sanatatea copiilor. „Sunt binecunoscute prin gravitatea lor intoxicatiile cu nitriti la nou-nascuti. In multe cazuri, acestea pot duce chiar la deces”, a sustinut dr. Ofelia Manole.
Reprezentantii DSP Dolj vor anunta zilele acestea si Primaria Craiova in vederea montarii sau inlocuirii, unde e cazul, a placutelor de avertizare la 12 dintre cele 14 fantani publice, pentru ca populatia sa nu mai consume apa din aceste surse.

Fantani contaminate
Lista fantanilor publice cu apa contaminata din municipiul Craiova, potrivit DSP Dolj:
1. Cismeaua Casa Stiintei (apa de izvor) – neconforma chimic (nitrati);
2. Cismeaua Peco1 (apa de izvor) – neconforma microbiologic si chimic (nitrati);
3. Cismeaua Peco2 (apa de izvor) – neconforma microbiologic si chimic (nitrati);
4. Cismeaua Zeus (apa de izvor) – neconforma microbiologic;
5. Cismeaua Gradina Botanica (apa de izvor) – neconforma microbiologic si chimic (nitrati);
6. Cismeaua Simnicu de Jos (apa de izvor) – neconforma microbiologic;
7. Cismeaua „Gheorghe Doja” (apa de retea) de la fosta casa de moda – neconforma microbiologic si chimic (nitrati);
8. Cismeaua din incinta Pietei Chiriac (apa de izvor) – neconforma microbiologic si chimic (nitrati);
9. Cismeaua Valea Fetii din Parcul „Romanescu” (apa de izvor) – neconforma microbiologic;
10. Cismeaua de la Podul din Parcul „Romanescu” (apa de izvor) – neconforma microbiologic;
11. Cismeaua Independenta (apa de izvor) – neconforma microbiologic si chimic (nitrati), plasata intr-un perimetru insalubru;
12. Cismeaua Lunca Jiului (apa de izvor) – neconforma microbiologic si chimic (saruri de amoniu);

Sursa: Gazeta de Sud

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *