Otrava din bauturile racoritoare frumos colorate

Abuzurile de bauturi racoritoare pot duce la deteriorarea sanatatii, victimele cele mai expuse fiind copiii. Dupa o jumatate de ora de la consumul unui pahar cu suc, micutii trebuie sa se spele pe dinti

Zilele toride din aceasta vara au crescut consumul de bauturi racoritoare de tot felul, care se gasesc in comert. Frumos ambalate, sucurile pot ascunde taine care afecteaza sanatatea, daca sunt consumate in mod constant.

Savuram prea des sucuri, bauturi energizante, bere si uitam ca niciuna dintre aceste licori nu face bine organismului asa cum face apa. Dar ce pierdem si ce avem de castigat din acest „razboi” al sucurilor cu banala apa?

„Apa este un element indispensabil vietii. Pentru unul din sase oameni, din intreaga lume, accesul la apa potabila este o adevarata problema existentiala, iar pentru de doua ori mai multi oameni, serviciile de salubrizare sunt un beneficiu inexistent. Din 1970 si pana acum am pierdut 40% din rezervele de apa potabila si nici macar nu ne-am dat seama.

In anul 1990 s-a inregistrat o scadere a procentului populatiei lipsite de apa cu 2% si o scadere a procentului populatiei lipsite de serviciile de salubrizare cu 5%. Cu toata aceasta scadere, numarul consumatorilor lipsiti de acest bun se afla intr-o continua crestere (peste 60 milioane de persoane), din cauza urbanizarii.

Drepturile omului prevad necesitatea ca nimeni sa nu fie exclus de la beneficiul apei, mai ales pe motive de saracie. Pentru satisfacerea necesitatilor de baza, orice persoana are nevoie de accesul zilnic la cel putin 20 de litri de apa.

Este o realitate faptul ca serviciile rurale de apa potabila sunt cu mult in urma celor urbane. In timp ce in tarile dezvoltate consumul de apa potabila este de 10 ori mai mare decat este necesar, Romania se confrunta in acest domeniu cu mari probleme, existand sute de mii, chiar si milioane de oameni care nu au acces la apa potabila”, ne-a declarat PR managerul Asociatiei pentru Protectia Consumatorilor Romania (APC), Laura Pascu.

Cu privire la problema apei potabile, autoritatile statului ar trebui sa intareasca programele nationale privind imbunatatirea aprovizionarii, dar si a calitatii apei potabile, eliminand astfel fenomenul lipsei de aprovizionare cu apa pentru toti consumatorii.

Citeste articolul Otrava din bauturile racoritoare frumos colorate integral in Adevarul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *