Otrava in haine. Ce substante ne pot imbolnavi grav

Otrav? în haine. Ce substan?e ne pot îmboln?vi grav
Otrava in haine. Ce substante ne pot imbolnavi grav
Otrava in haine. Ce substante ne pot imbolnavi grav

Articolele vestimentare aduse de peste mari si tari ascund substante toxice periculoase. Formaldehida sau etoxilatii de nonilfenol pot cauza diferite forme de cancer sau dereglari hormonale

De parca substantele chimice existente in hrana de zi cu zi nu erau suficiente pentru a ne da sanatatea peste cap, nici hainele pe care le purtam nu mai sunt sigure. Pentru ca sunt toxice. La aceasta concluzie au ajuns specialistii, conform carora substantele chimice folosite in procesarea fibrelor textile si la confectionarea diverselor articole de imbracaminte dauneaza grav sanatatii. Cei mai nocivi compusi chimici folositi in industria textila sunt formaldehida, etoxilatii de nonilfenol (NPE), para-fenilendiamina (PPD) si compusii organici volatili, preum si dioxina. Toate sunt extrem de toxice si pot provoca diverse forme de cancer, alergii sau dereglari hormonale.

La fel de grav este ca cele mai multe dintre tarile in care se fabrica diverse articole de imbracaminte, multe apartinand unor brand-uri cunoscute pe piata occidentala, provin din Asia si din lumea a treia, unde poluarea industriala si standardele privind siguranta locului de munca sunt complet ignorate.

Cel mai elocvent exemplu este China, stat in care dezvoltarea economica din ultimii ani a transformat-o in cel mai poluat loc din lume, iar orice incercare a organizatiilor de protejare a mediului inconjurator este trecuta cu vederea, pentru a favoriza expansiunea industriei textile.

Dupa ce ies din fabrica, hainele sunt in mod frecvent acoperite cu formaldehida, cu denumirea stiintifica metanal sau aldehida metilica. Pe scurt, pantalonii sau bluzele pe care ajungem sa le purtam sunt imbibate cu acest compus chimic, care ajuta ca, pe durata transportului maritim, hainele sa nu prinda mucegai. Dupa mai multe analize de laborator, s-a constatat ca formaldehida este responsabila de aparitia unor reactii alergice. Expertii sustin ca nivelul acestui compus chimic din hainele care se transporta pe mare, fabricate in China si Asia de Sud-Est, este de 900 de ori mai mare decat ar trebui.

Interzis in Europa si SUA, folosit in China

Industria textila foloseste, la fel de frecvent, un alt compus chimic. Etoxilatii de nonilfenol (NPE) sunt substante chimice utilizate ca detergenti in unele procese industriale, dar si in confectionarea hainelor pe care le purtam. Tot din laboratoare a fost tras semnalul de alarma: NPE pot cauza grave dereglari hormonale. Deversate in canale, se descompun in nonilfenol (NP) – un produs secundar mai mult decat toxic, ce afecteaza flora si fauna. Din acest motiv, mai multe firme din Europa si din America au decis sa restrictioneze folosirea lor. Nu acelasi lucru se intampla in fabricile de textile dinChina si din Asia de Sud-Est, unde NPE sunt utilizati cu succes.

Ce se ascunde in negru

Daca preferati culoarea negru, ganditi-va ca pentru fabricarea articolelor vestimentare in aceasta nuanta se foloseste alta substanta cu nume complicat. Para-fenilendiamina (PPD), care provoaca reactii alergice grave, se mai gaseste si in colorantii pentru vopsirea articolelor din piele. Efectele pe termen lung ale expunerii la aceasta substanta toxica includ aparitia unor boli ca astmul, limfomul non-Hodgkins si lupusul.

Dioxina si Iuscenko

In ultimii ani, cand spuneai „dioxina”, te duceai cu gandul, imediat, la fostul presedinte ucrainean, Victor Iuscenko. Lider al „miscarii portocalii” de la Kiev, Iuscenko a fost otravit, in 2005, cu aceasta substanta, de catre serviciile secrete ruse. Dioxina este o componenta a exfoliantului folosit de americani in Vietnam. Putini stiu, insa, ca alaturi de compusii organici volatili, dioxina – rezultata in urma procesului de inalbire a unor articole de vestimentatie – este omniprezenta in industria textila.

Efecte pe termen lung

In general, mai toate materialele sintetice au in compozitie substante chimice toxice cu denumiri stiintifice. Si, chiar daca, pe moment, nu exista reactii imediate, pe termen lung – spun specialistii si reprezentantii unor ONG-uri – organismul incepe sa resimta acumularea acestor toxine ce provoaca boli precum cancerul.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *