Modificarea schemei suport pentru energia regenerabila, otrava pentru investitori

Energia verde din Avrig atrage atentia investitorilor din Elvetia
Modificarea schemei suport pentru energia regenerabila, otrava pentru investitori
Modificarea schemei suport pentru energia regenerabila, otrava pentru investitori

Posibila modificare a schemei suport de sustinere a energiei din surse regenerabile, aflata in analiza autoritatilor, este „otrava” pentru potentialii investitori care-si fac planuri de dezvoltare a proiectelor in tara noastra sau pentru investitorii care, cu toate greutatile generate de birocratia romaneasca, au reusit sa-si pastreze o pozitie ferma pe piata romaneasca, ne-a declarat Jörg Sigmund, director Business Development in cadrul companiei germane Kronos Solar Projects GmbH.
„Reactia absolut logica a investitorilor prezenti pe piata energiei, in cazul in care schema de sprijin va fi modificata intempestiv, din acest an, va fi retragerea proiectelor din Romania. Acest lucru va crea o influenta negativa si asupra investitorilor din alte domenii de afaceri”, ne-a precizat domnia sa, adaugand: „Nu am avea nimic impotriva reducerii numarului de certificate verzi de la jumatatea anului in curs, daca masura ar fi fost anuntata cu cel putin jumatate de an inainte. Astfel, investitorii si-ar fi putut face planurile de afaceri”.
Pentru moment, nu este absolut deloc binevenita scaderea numarului de certificate verzi acordate producatorilor de energie regenerabila, iar daca totusi acest lucru ar trebui sa se intample, schimbarea schemei de sprijin ar trebui sa aiba loc cel mai devreme la data de 1 ianuarie 2014, asa cum prevede legislatia in vigoare, ne-a mai spus oficialul Kronos Solar Projects.
Modificarile puse in discutie, la aceasta data, de ministrul delegat pentru Energie, Constantin Nita, nu vor conduce decat la instabilitatea investitiilor si lipsa de incredere in randul investitorilor din energie. Legea care prevede nivelul stimulentelor care sunt acordate producatorilor de energie curata a fost aprobata de Uniunea Europeana.

Potrivit Kronos Solar Projects, reducerea valorii maxime a pretului unui certificat verde de la 55 la 30 de euro/unitate nu este o masura buna. Pentru diferenta dintre valoarea maxima de 30 euro/certificat si limita pretului minim de 27 de euro/certificat, se pune la indoiala posibilitatea de negociere dintre vanzatori si cumparatori, iar sistemul bursier de tranzactionare va fi pus sub semnul intrebarii.
Legea actuala care stimuleaza investitiile in energia regenerabila prevede acordarea de 6 certificate verzi/1 MWh de energie din surse fotovoltaice, 2 certificate pentru 1 MWh de energie eoliana si 3 certificate verzi pentru 1 MWh din energia hidro obtinuta in unitati de mica putere. Actul normativ prevede diminuarea, incepand din 1 ianuarie 2014, a numarului de certificate acordate pentru fiecare tehnologie in parte, in cazul supracompensarii. Pe fondul ieftinirii tehnologiilor, autoritatile sustin ca exista cazuri de supracompensare in cazul energiei fotovoltaice si al microhidrocentralelor. Cea mai spectaculoasa ieftinire se pare ca este in cazul energiei fotovoltaice, conform ultimelor declaratii ale autoritatilor noastre.

Jörg Sigmund sustine ca, in baza experientei Kronos Solar Projects din Europa, 1 MW instalat in parcuri solare costa intre 1,4 si 1,6 milioane euro.

Kronos Solar Projects este o companie cu investitii pe multe piete europene, printre care Germania, Polonia, Marea Britanie. Compania dezvolta si construieste parcuri fotovoltaice impreuna cu alti investitori din domeniu, iar pe piata noas-tra este prezenta de circa doi ani ani. „Decizia companiei de a-si extinde activitatea si pe teritoriul Romaniei s-a bazat pe legislatia favorabila de la acel moment, avand in dezvoltare, in partea centrala si de vest a Romaniei, respectiv in judetele Timis, Arad si Sibiu, sapte locatii cu capacitati instalate de circa 100 MW”, ne-a declarat Kronos Solar Projects.

Majoritatea parcurilor fotovoltaice sunt in faza de finalizare a procedurii de avizare, doua dintre acestea urmand sa fie construite in cel de al doilea trimestru al aces-tui an.

Kronos Solar Projects este asistata si informata periodic despre situatia legislativa si politica din Roma-nia de Cancelaria Internationala de Avocati „Noerr” din Bucuresti, in principal de doamna avocat Laura Neacsu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *