Ozonul distruge vegetatia Terrei

Recoltele scad cu 12%, iar padurile au o dezvoltare de trei ori mai lenta. Cresterea concentratiei de ozon la nivelul solului provoaca pagube importante vegetatiei, blocand stomatele, acele mici deschideri din epiderma frunzelor ce servesc la respiratie si transpiratie, spun oamenii de stiinta din Boston.

Fara stomate, frunzele mor otravite, la fel ca oamenii cu pielea arsa, pentru ca se blocheaza un important canal de eliminare a toxinelor interne.

Cercetatorii de la Massachusetts Institute of Technology estimeaza ca, pana in anul 2100, ozonul de mica altitudine va provoca reducerea cu cel putin 12% a recoltelor planetei. Pe masura ce aerul va deveni mai cald si mai bogat in dioxid de carbon, plantele ar fi trebuit sa aiba o dezvoltare mai rapida, intrucat ambele modificari ale climatului le-ar fi avantajat.

Dar experientele efectuate in laboratoare au dovedit contrariul. Plantele se usuca si mor rapid, dupa ce gradul de poluare al aerului atinge un nivel critic al concentratiei de ozon! Ozonul, principalul dusman al padurilor Testele din serele celei mai cunoscute universitati din Boston au dovedit, fara dubiu, ca ozonul e principalul dusman al plantelor cu frunze verzi, mai ales atunci cand temperatura aerului este ridicata.

Savantii spun ca, probabil, din cauza lui, padurile inceteaza sa existe la altitudini mai mari de 2.000 de metri. Acum, din cauza poluarii cu gazele de ardere eliminate de motoarele cu ardere interna, sub influenta razelor ultraviolete, are loc o reactie cu eliberare de ozon, care creste concentratia acestui gaz si la altitudini mici.

Plantele absorb acest oxigen „imbogatit” impreuna cu aerul, prin frunze. Stomatele, respectiv canalele dintre celule, sunt efectiv arse de acest oxidant puternic si apoi frunza moare, nemaiputand sa respire si sa transpire. Arbustii peste care a fost suflat aer amestecat cu ozon in proportie de 250 Kg pe metrul cub au ramas fara frunze in numai 23 de zile de la inceperea experimentului.

La inceput, pe frunze apareau pete galbe-ne sau ruginii, iar apoi se ingalbeneau de tot si cadeau. Cerealele au murit insa mai rapid, in numai 15 zile. Or, acest nivel al ozonului in aer este doar de doua ori mai mare decat cel maxim admis astazi in centrul oraselor. Daca incalzirea globala se va accentua in cel mai lent ritm pe care putem sa-l speram, avand in vedere nivelul actual de poluare, prin anul 2100 atmosfera va contine la nivelul solului exact concentratia mortala pentru plantele verzi.

Ozonul, ca noxa de joasa altitudine

Considerat noxa poluanta de catre Organizatia Mondiala a Sanatatii, ozonul de joasa altitudine nu este un gaz eliberat in atmosfera de motoarele masinilor si nici de industrie.

El apare sub forma de produs al unei reactii intre mai multe gaze arse, avand drept „catalizator” razele ultraviolete ale luminii solare. Medicii spun ca o concentratie ridicata de ozon in aer provoaca arsuri in plamani si irita intreg sistemul respirator. Conform normelor impuse in Statele Unite, stationarea timp de opt ore intr-o atmosfera ce contine 85 de kg de ozon pe metrul cub de aer este „nesanatoasa” pentru om.

Sursa: Universul Padurii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *