Padure furata cu ajutorul autoritatilor

ARAD. Se vede treaba ca statului roman chiar nu-i pasa de crimele ce se petrec aproape zilnic in padurile patriei. Se fura mult. Se fura organizat. Se fura mana in mana cu autoritatile. Iar nota de plata ne vine noua. Aceasta, pentru ca, se vede deja, acolo unde padurile au disparut, apele au distrus tot. O inconstienta care ia vieti, dar umple buzunare.

La Vasoaia, membrii composesoratului urbarial chiar cer ca arborii sa ramana in picioare si nu sa fie transformati in cherestea. Numai ca, se vede treaba, unora nu le cade bine simtul ecologic al celor care alcatuiesc composesoratul. Dar sa o luam cu inceputul.

La Vasoaia, composesoratul este alcatuit din doua suprafete. Pasunea impadurita are 228,5 hectare, iar pasunea de animale are 623 de hectare. Din acestea, 169 de hectare reprezinta padurea urbariala, fapt ce poate fi dovedit cu titlul de proprietate.

Ei bine, ce-i nemultumeste pe membrii composesoratului? Trandafir Oprea, presedintele acestei unitati, ne lamureste in cateva cuvinte: „Aceste doua suprafete au fost administrate, cu multi ani in urma, de catre Primaria Chisindia. A fost tocmit un paznic, care si-a facut datoria pana in anul 1991, cand Legea 18 a schimbat datele problemei. A luat fiinta composesoratul, iar paznicul a fost disponibilizat”. Atunci au inceput si problemele, pentru ca, in lipsa paznicului, din padure s-a furat la greu. Doar in perioada 1999-2004,

Inspectoratul Teritorial de Regim Silvic Hunedoara (ITRSCH) a constatat o paguba de, atentie!, 1.826.861.500 de lei! O suma deloc de neglijat. Nu mai putin de 740 de metri cubi de material lemnos au disparut de pe suprafata composesoratului, ITRSCH reusind chiar sa spuna cu precizie numarul arborilor care au fost taiati ilegal: 566, de esenta scumpa.

Ei bine, prin adresa nr. 4688/ 29.11.2004, inspectorul sef al ITRSCH, Ioan Faur, arata ca: „…deoarece Primaria Comunei Chisindia nu ne-a comunicat pana la data de 30.10.2004 modul de recuperare a pagubei constatate cu ocazia controlului, i-am transmis inca o scrisoare, solicitandu-i sa ne comunice modul de recuperare a pagubei, in caz contrar, fiind nevoiti a ne adresa organelor de cercetare penala”. Din pacate insa, nu s-a ajuns la recuperarea prejudiciului, iar membrii composesoratului au actionat in judecata Primaria.

Procesul se afla pe rol, la Judecatoria Gurahont. Reprezentantii Primariei sustin ca nu au bani pentru a achita aceasta suma enorma si, uite asa, procesul merge inainte. „Cum a fost posibil sa se fure atata material de valoare, tinand cont de faptul ca acolo s-a furat cu utilaje forestiere, tractoare si drujbe si nimeni nu a auzit sau nu a vazut nimic? Nici nu a fost prins unul dintre cei care au furat”, se plange Trandafir Oprea. O… semi-explicatie insa o da tot dansul: „Noi stim ca paznicul Morcan a fost disponibilizat cu scopul de a se putea face ce s-a facut”.

In tot acest timp, primarul localitatii, Ioan Stan, ridica din umeri, fara a face insa nimic pentru recuperarea pierderilor si sustine ca Primaria nu are atatia bani la buget si nici nu doreste ca institutia pe care o conduce sa fie considerata vinovata pentru aceasta stare de fapte.

Sursa: 24DeOre Cotidianul de Vest

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *