Padurea – darul cel mai de pret al omului

nature_912.jpg    Padurea este puternic angajata in sfera ocrotirii sanatatii, intrucat asigura un mediu corespunzator omului, contribuind la insanatosirea omului bolnav. Pe masura ce societatea umana evolueaza, creste respectul fata de natura. De aceea, domeniul medicinii, care se ocupa cu ocrotirea sanatatii publice, situeaza pe primul plan protectia padurilor, a aerului, a apei si a solului.

Padurea contribuie la intretinerea vietii pe pamant (prin producerea oxigenului si absorbtia dioxidului de carbon), filtreaza aerul de impuritati, constituie o veritabila bariera biologica contra poluarii, contribuie la ionizarea aerului, distruge microbii prin emanatii de fitoncide, asigura apa limpede si curata, atenueaza extremele climatice si reudce viteza vantului, ocrotind pe om si contribuind la cresterea calitatii vietii pe pamant.

Deosebit de importanta este capacitatea padurilor de filtru bacterian, datorita actiunii fitoncidelor emanate de aparatul foliar al arborilor. Fitoncidele produse de stejar distrug microbii dizenteriei si atenueaza bolile inimii, cele produse de brad pe cei ai difteriei, iar cele produse de pin pe cei ai tuberculozei.

O alta insusire a padurii consta in capacitatea de filtrare a aerului de pulberile in suspensie, care afecteaza grav sanatatea omului, padurea prodmisty_morning_sunrise_tennessee_8035_800_600.jpgucand mari rezerve de aer curat si improspatand permanent pe cel viciat. Pasla de radacini din solurile de padure au calitatea de a filtra apele de impuritati, de a neutraliza bacterile si de a imbunatatii calitatea chimica a apei.

In privinta zgomotului, perdelele si spatiile verzi din zonele intra si extravilane reprezinta puternice ecrane acustice, care contribuie la atenuarea poluarii fonice. Linistea padurii si aerul curat, peisajul variat si climatul placut sunt atribute specifice padurii, influentand atat asupra omului bolnav cat si a celui sanatos.

Padurile cu functii igienico-sanitare importante necesita deci a fi mai bine conservate prin aplicarea unor tratamente complexe, urmand sa fie exceptate de la recoltarea anuala a masei lemnoase, deoarece padurle sunt vitale pentru om, fiind un dar de la Dumnezeu, dupa cum sustinea si Plinius cel Batran.

Sursa: „Padurea si omul” de Popescu Gheorghe si Georgescu Valeriu, editura Nord Carta, 2004, Suceava

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *