Padurea de blocuri, interzisa in Faget

Dupa ce zona a devenit sit protejat, constructiile vor fi avizate doar dupa evaluari drastice ale autoritatilor de mediu.
Investitorii care au in plan dezvoltarea imobiliara a Fagetului trebuie sa isi avizeze proiectele si la Agentia de Mediu. Directorul Agentiei Nationale pentru Protectia Mediului (ANPM), Nagy Zoltan (foto), spune ca in Faget este interzisa constructia de cartiere de blocuri. Vor putea fi ridicate, in schimb, case, dar numai dupa efectuarea unui studiu de evaluare a impactului asupra mediului.

Odata cu intrarea in vigoare a Ordinului ministerial nr. 776/05.09.2007 prin care Fagetul, cu o suprafata de peste 1.600 de hectare, a fost declarat sit natural, orice proiect imobiliar din zona va avea nevoie de o evaluare de mediu. Presedintele Agentiei Nationale pentru Protectia Mediului, Nagy Zoltan, spune ca efectele juridice ale ordonantei vor fi imediate.

Astfel, Fagetul a devenit sit protejat odata cu publicarea ordonantei in Monitorul Oficial, adica in luna ianuarie a acestui an. „Ordonanta are efect deja. Pentru orice constructie sau proiect imobiliar se solicita studiu de evaluare a impactului asupra mediului”, a declarat Nagy. El a mai explicat ca autoritatea care emite autorizatia de construire sau diferitele planuri urbanistice poate sa prevada ca beneficiarul proiectului sa fie obligat la masuri compensatorii.

„Daca, de exemplu, se defriseaza o zona, beneficiarul poate fi obligat sa planteze o zona echivalenta de copaci”, a mai declarat seful ANPM. Pe de alta parte, odata cu declararea ca sit protejat si includerea in reteaua ecologica „Natura 2000”, pe cele 1.600 de hectare ale Fagetului nu se pot construi cartiere de locuinte. „Cartier de blocuri cu centru de cartier sigur nu se poate construi. O casa, poate, dar numai daca studiul de impact arata ca nu pericliteaza habitatele naturale”, a mai explicat Nagy.

De asemenea seful ANPM a mentionat ca nu este nevoie ca Planul Urbanistic General sa fie modificat si a subliniat ca orice activitate economica sau proiect imobiliar, indiferent de amploare, are nevoie obligatoriu de un studiu de impact asupra mediului.

De ce a devenit Fagetul o zona protejata?

in opinia presedintelui ANPM, municipalitatea a gresit cand a introdus Fagetul in circuitul intravilan. Astfel, zona a devenit asaltata de constructii si de proiecte imobiliare. Unul dintre semnalele de alarma care au determinat autoritatile sa impuna masuri drastice in ceea ce priveste protejarea naturii in zona a fost si proiectul imobiliar anuntat de Compania Manastur Holding, controlata de elvetianul Marc Chouraqui, care intentioneza sa realizeze in vecinatatea Padurii Faget locuinte, spatii de servicii si agrement.

Proiectul prevede amenajarea paraului Sfantul Ion, spatii verzi cu acces liber, terenuri de sport si locuri de joaca, piste de biciclisti, dar si 160 de locuinte intr-o zona de agrement a Clujului. Aici ar urma sa se realizeze locuinte individuale si colective mici, de pana la doua etaje si mansarda. Zona vizata este una extinsa. Planul Urbanistic Zonal (PUZ) a fost realizat pentru 22 de hectare, iar terenul pe care il detine Manastur Holding are, potrivit proiectantilor, 12 hectare.

„Am tot auzit de acest proiect, dar nu am vazut nimic clar. La Agentia de Mediu nu au depus nimic”, a declarat Nagy Zoltan. El a mai explicat ca astfel de proiecte au nevoie de studii de evaluare a impactului asupra mediului.


Ce se protejeaza in Faget?

Conform autoritatilor de mediu, cele mai importante elemente naturale care sunt protejate prin reteaua „Natura 2000” sunt padurea de fag, specii de pasari si nevertebrate. in zona Fagetului a fost semnalata prezenta unor specii rare de plante ierboase, precum Liparis loeselli, Eleocharis carniolica. Aceste plante sunt de importanta europeana si protejate prin directiva europeana Habitate.

in ceea ce priveste fauna, sunt semnalate patru specii de pasari si doua specii de mamifere aflate pe Anexa II a directivei Habitate, [apte specii de pasari si [ase specii de mamifere nominalizate in legislatia nationala si in acorduri internationale. Conform evaluarii realizate de autoritati, cea mai afectata este partea de nord – nord-est a Fagetului, unde pe o suprafata de aproximativ 120 de hectare exista constructii.

„Cresterea presiunii antropice se manifesta prin extinderea zonelor de locuit (vile, case de vacanta), ingradirea terenurilor si turism necontrolat la sfarsit de saptamana”, se arata in evaluarea de mediu a Fagetului.

Sursa: Ziua de Cluj

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *