Padurea de castani comestibili de la Tismana, un superlativ national

Padurea de castani comestibili de la Tismana, un superlativ national

In coasta muntelui Oslea, la contactul dintre munti si dealurile subcarpatice se afla orasul Tismana. Conditiile climatice cu influente mediteraneene ii confera urbei caracterul unei veritabile statiuni. Localitatea este una dintre cele mai vechi asezari din judetul Gorj fiind mentionata in documente din secolul XV ca targ si ca resedinta a „Banisorilor de Tismana”. Dar probabil ca localitatea era cunoscuta mai demult datorita Manastirii Tismana asezata „ca o polita prinsa in coasta muntelui” dupa cum spunea cunoscutul calator Paul din Alep in anul 1657 cand a vizitat-o. Conform relatarilor populare Manastirea Tismana are la origine o bisericuta din lemn de tisa de unde si denumirea ei precum si a localitatii din apropiere.

Rezervatia de la Topesti

In apropiere, la Topesti se afla cea mai mare rezervatie de castani comestibili din tara ce se intinde pe o suprafata de peste 60 hectare. Asupra prezentei castanului comestibil in zona Topesti – Tismana s-au emis de-a lungul timpului mai multe ipoteze: Prima dintre ele sustinuta de A. Ionescu considera prezenta castanului ca o continuare din era tertiara pana in zilele noastre. Intr-o a doua ipoteza se presupune ca acestia ar fi fost plantati de colonistii romani in epoca de colonizare a Daciei. In sfarsit intr-o a treia ipoteza sustinuta de I. Conea se presupune aducerea si plantarea castanului comestibil de catre calugarii ce au venit din sudul Dunarii pentru intemeierea Manastirii Tismana. De aici el s-ar fi raspandit in toate directiile dar a rezistat numai pe ”picioarele de munte” formate din roci calcaroase si favorizat de climatul submediteranean. In aceste perimetre temperaturile medii anuale sunt mai ridicate cu 2-3 grC comparativ cu zonele depresionare iar luna cea mai rece (ianuarie) aici are in proportie de 80% valori ale temperaturilor medii zilnice pozitive. Alaturi de castan in aceasta ambianta climatica mai creste alunul turcesc, scrumpia, iedera si liliacul salbatic ce formeaza adevarate paduri cum ar fi cea de la Ponoare cu o suprafata de peste 20 hectare.

Manastirea Tismana, cea mai vestita din Oltenia de sub munte

La jumatatea lui Gustar la Manastirea Tismana are loc hramul Adormirea Maicii Domnului, manifestare de o inalta tinuta religioasa cand manastirea si schitul Cioclovina devin neincapatoare pentru credinciosii dornici sa asculte Cuvantul Domnului. Manastirea Tismana, cea mai vestita din Oltenia de Nord si printre cele mai cunoscute locasuri de cult din tara a fost intemeiata dupa cum atesta documentele in perioada 1375-1378 in timpul domniei lui Vladislav Voicu si a lui Radu 1, sub supravegherea calugarului greco-sarb Nicodin. De-a lungul timpului manastirea s-a bucurat de privilegii din partea domnitorilor avand intinse domenii, sate, pescarii la Dunare, precum si venituri directe din casele domnesti. Manastirea Tismana a avut si de suferit fiind de mai multe ori pradata si arsa ceea ce a condus la refaceri si transformari succesive, astfel ca in secolele 17-18 a servit si ca cetate de aparare. Tot cam in aceeasi perioada manastirea a functionat si ca centru de cultura gazduind o scoala de caligrafie.

Agroturismul, o sansa ce trebuie valorificata

Din punct de vedere turistic zona Tismana dispune de un urias potential ce a inceput sa fie valorificat conform standardelor comunitare. Astfel se pot efectua excursii sau ascensiuni spre creasta Vilcanului, culoarul Jiu-Cerna, traversarea spre Jiul de Vest ori spre Valea Cernei si a Motrului. Amatorii de speologie au la dispozitie pesterile Gura Plaiului si Cioaca cu Brebenei, precum si pesterile din perimetrul Motru Sec dezvoltate in zona platformei de eroziune carstica Gornovita. Perimetrul Tismana este deosebit de favorabil dezvoltarii agroturismului, cea mai ecologica forma de turism datorita lipsei aproape in totalitate a factorilor de poluare precum si a pastrarii aproape intacte a datinilor si obiceiurilor populare. Prin noile amenajari turistice Tismana se poate dezvolta pe viitor in conformitate cu standardele actuale de practicare a turismului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *