Padurea din Poiana Brasov este in pericol din cauza unei invazii de gandaci

Padurarii de la Regia Padurilor „Krondstadt” se confrunta cu o invazie de gandaci din specia „ips typographus” care ataca copacii din Poiana Brasov, transmite corespondentul Newsin.
padure
Numarul gandacilor din aceasta specie a crescut, in principal, dupa furtuna care s-a abatut asupra Brasovului in decembrie 2005, cand au fost doborati foarte multi arbori, fiind astfel creat un mediu propice dezvoltarii lor. Gandacul „ips typographus” este prezent in toate padurile de rasinoase si ataca arborii intre scoarta si trunchi, ducand la uscarea rapida a acestora. Specialistii spun ca un astfel de gandac si femelele lui pot conduce la moartea unui copac in doua-trei luni.

Padurarii spun ca numarul acestor gandaci a depasit, anul trecut, cu mult nivelul critic al prezentei lor in paduri. Astfel, daca intr-un sezon normal sunt capturati, cu ajutorul curselor feromonale, circa 3.000 de exemplare, anul trecut au fost capturati de sapte ori mai multi gandaci.

Ei sustin ca inca nu exista motive pentru a intra in panica, pentru ca s-au luat toate masurile necesare combaterii acestui gandac. „Au fost instalate curse feromonale, se extrage materialul lemnos la timp, sunt cam singurele metode prin care putem combate aceasta specie. Daca aceste lucrari nu s-ar face la timp, gandacul s-ar extinde si asupra arborilor care sunt in picioare. Deocamdata, insa, pentru ca am executat aceste lucrari, nu exista motive de ingrijorare”, a declarat directorul Regiei Padurilor „Kronstadt”, Dan Olteanu.

Ca o masura suplimentara, s-a trecut si la decojirea copacilor atacati, operatiunea facandu-se in perioada in care apar larvele gandacilor, dar si la tratarea cu substante chimice a pomilor, aceasta ultima operatiune avand, din pacate, si efecte secundare asupra arborilor.

In zona Poienii, padurarii si specialistii silvicultori au montat deja 48 de curse feromonale, cu 46 mai multe decat de obicei. Un numar de 35 dintre aceste curse au rolul de a combate inmultirea gandacilor, iar restul de 13 au fost montate in scop stiintific, pentru testarea feromonilor.

In ceea ce priveste extragerea din paduri a materialului lemnos cazut la pamant, padurarii spun ca, incepand cu anul 2006, din padurile din jurul statiunii au fost extrasi 4.903 arbori doborati sau atacati de aceasta specie de gandac, insumand 7.449 metri cubi de lemn. Suprafata afectata la aceasta ora este de circa doua hectare de padure, din totalul de peste 4.000 de hectare existente in jurul Poienii Brasov. Portivit specialistilor de la Regia Padurilor „Krondstadt”, pe suprafetele curatate s-au facut replantari.

Dan Olteanu, directorul Regiei, a mai precizat ca, daca in zona nu vor mai fi furtuni puternice sau alte fenomene care sa favorizeze inmultirea acestor gandaci, lucrurile vor reveni la normal in urmatorii patru-cinci ani, pana atunci padurile urmand sa fie atent monitorizate, pentru a se putea lua la timp masurile necesare.

Sursa: NewsIn

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *