Padurea Pedagogica de la Tihuta, locul unde ecologia si biologia se invata pe viu

Zon? de neratat: P?durea Pedagogic? de la Tihu?a, locul unde ecologia ?i biologia se înva?? pe viu
Zona de neratat: Padurea Pedagogica de la Tihuta, locul unde ecologia si biologia se invata pe viu
Zona de neratat: Padurea Pedagogica de la Tihuta, locul unde ecologia si biologia se invata pe viu

Odata ajunsi in Pasul Tihuta trebuie neaparat sa va opriti la Asociatia Tasuleasa Social, care de mai bine de 12 ani da o adevarata lectie de voluntariat asociatiilor de profil din intreaga tara. In 2011, pe trei hectare a fost amenajata prima si singura padure pedagogica din Romania, un loc unde tinerii si nu numai pot lua lectii de ecologie si biologie, pe viu.

La doar doi kilometri de Pasul Tihuta, intre Bistrita si Vatra Dornei, la 50 de kilometri de municipiul resedinta de judet, ne asteapta sediul uneia dintre cele mai mari si bine organizate asociatii din Transilvania, Tasuleasa Social.

Intinsa pe mai multe hectare, este casa de mai bine de 12 ani pentru un hoinar nascut la doi pasi de Pasul Tihuta si stabilit de multi ani in Germania, Alin Ulhmann Useriu. Muntele numit Tasuleasa, care a si dat numele asociatiei pe care a pus-o pe picioare, este mostenit de la bunica sa.

Usor, usor, platoul situat la 1227 de metri in Muntii Bargaului a ajuns sa gazduiasca tineri din intreaga lume, care au venit tocmai in Romania sa ia o lectie sanatoasa de voluntariat. Primii care au ajuns la Tasuleasa Social au fost elevii unui liceu nemtesc, urmandu-le tineri din intreaga Europa si chiar si din SUA.

Tasuleasa Social gazduieste un proiect unic in Romania, denumit „padurea pedagogica”, un loc unde copiii si adolescentii cu varste cuprinse intre 10 si 18 ani iau lectii pe viu de georgrafie, geologie sau fizica, intr-un mod prietenos si jucaus.

Proiectul a fost finalizat la mijlocul anului 2011, avand nevoie de mai bine de un an pentru amenajare, dar si de 400 de voluntari din toate colturile tarii, dar si din Republica Moldova si Germania. Asociatia a avut parte si de asistenta unor biologi, silvicultori sau rangeri.

Padurea pedagogica se intinde pe trei hectare si contine aproape 30 de elemente practice, care ii ajuta pe tineri sa inteleaga rolul apei curate in natura, dar si relatia dintre om, apa si padure.

In padurea pedagogica invatam cum se transforma apa in energie (Foto: Tasuleasa Social)

Printre „obiectele de studiu” se numara pana si statia de epurare si tratare a apei a asociatiei, care nu foloseste niciun compus chimic, tinerii avand ocazia sa vada cum apa iese din fosa septica si devine apa pura.

De asemenea, in padurea pedagogica se regaseste si „cel mai lung copac din lume” care este format din trunchiuri gasite taiate in padure, dar si doua diorame de sat, unul eco, altul nu, inundate cu ajutorul stropitorilor. Nu lipsesc nici elementele de relaxare, in acest sens fiind amenajata o tiroliana.

Dupa munca si studiu, ne asteapta o portie sanatoasa de adrenalina (Foto:Alex Tomazatos)

„Pentru multi tineri voluntari care viziteaza Tasuleasa Social era nevoie de o materie pe care noi sa o predam aici, la campusul asociatiei. In ultimii 10 ani, organizatia noastra a inteles ca natura poate sa ne invete foarte multe lucruri si ca poate sa ne ajute in educatia copiilor. In Padurea Pedagogica, natura devine un obiect de studiu care ne poate spune multe nu doar despre copaci si apa, ci si despre comportamentul nostru si relatia dintre oameni,” declara in 2011, Alin Ulhmann-Useriu, presedintele Tasuleasa Social.

La Padurea Pedagogica de la Tasuleasa, unde oricine este primit cu bratele deschise indiferent de varsta, pot fi „tratati” tinerii care nu pot concepe viata fara gadgeturi, sustin cu tarie voluntarii asociatiei. Pana in acest moment, de experienta padurii pedagogice s-au bucurat in jur de 2500 de tineri, din mai multe colturi ale lumii.

Priveliste nocturna de la Tasuleasa Social (Foto: Tasuleasa Social)

De asemenea, daca ajungeti in Pasul Tihuta, pe langa padurea ecologica va mai puteti bucura de peisaje pitoresti deosebite, dar si de Manastirea Piatra Fantanele, unde maicutele va invita sa va reculegeti, langa una dintre cele mai grandiose cruci din Romania, ridicata in 2010.

Tot in Pasul Tihuta va asteapta un telescaun, care va permite sa admirati frumusetea Muntilor Bargaului, Rodnei, Calimani si Tibles.

Fiind o zona turistica, cazarea si masa nu sunt o problema, cei care aleg sa isi petreaca cateva zile in Pasul Tihuta putandu-se caza la Hotel Castel Dracula sau la pensiunile din zona, pretul unei nopti de cazare osciland intre 50 de lei si 150 de lei. De asemenea, masa o puteti lua cu sume cuprinse intre 15 lei si 35 de lei.

Daca ai fost in locuri inedite de langa o destinatie similara din Romania si vrei sa ne povestesti din amintirile tale sau vrei sa ne sfatuiesti ce sa mai vedem in acest loc al Romaniei, ne poti scrie pe [email protected], in sectiunea de comentarii sau pe pagina noastra de Facebook,125 de locuri pentru care iubim Romania. Jurnal de vacanta.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *