Padurea Trivale, defrisata cu girul prefectilor de Arges

P?durea Trivale, defri?at? cu girul prefec?ilor de Arge?
Padurea Trivale, defrisata cu girul prefectilor de Arges
Padurea Trivale, defrisata cu girul prefectilor de Arges

Aproape 200 de hectare din padurea Trivale au fost retrocedate ilegal, prin reconstituirea dreptului de proprietate, catre mostenitori care au avut terenuri la 50 de kilometri de Pitesti • Curtea de Conturi a constatat ca principalii vinovati de jaful comis in padurea Trivale sunt prefectii judetului Arges din perioada 2001-2005, Constantin Tamaga si Catalin Teodorescu • DNA Pitesti verifica retrocedarile ilegale din Trivale, extinzand cercetarile si la directorii Directiei Silvice Arges si ai Inspectoratului Teritorial de Regim Silvic si Cinegetic Ploiesti

Simbolul municipiului Pitesti, padurea Trivale, a cazut prada lacomiei fara margini a unor vandali: sute de hectare de padure au fost rase de drujbele rechinilor imobiliari pentru ca, in locul lor, sa rasara cartiere de vile. De ani de zile, angajati ai Directiei Silvice Pitesti, sefi si juristi din Prefectura Arges, primari si membri ai comisiilor locale de fond funciar si-au dat mana pentru distrugerea Parcului National Trivale.

Raportul de audit al Curtii de Conturi a Romaniei privind „Situatia patrimoniala a fondului forestier din Romania, in perioada 1990-2012” mentioneaza, negru pe alb, ca s-au efectuat „atribuiri preferentiale de amplasamente in padurea Trivale, urmarindu-se realizarea de beneficii imobiliare”. Totodata, expertii Curtii de Conturi au precizat foarte clar: „In perioada 2001-2005, s-au facut reconstituiri dupa autori diferiti, desi autorul deposedat era unul singur, in scopul de a se trece peste limita de 10 ha padure impusa de legislatia in vigoare la acea data. Prin aceste metode, s-au reconstituit drepturi de proprietate in UP II Trivale in suprafata de 192,5 ha desi aceasta padure a fost dintotdeauna a statului si, prin urmare, nu a putut fi deposedat abuziv niciun fost proprietar particular”.

Printr-o interpelare scrisa, datata aprilie 2010, fostul deputat PSD de Arges, Filip Georgescu, ii atragea atentia ministrului Mediului din acea vreme – Laszlo Borbely, ca jaful silvic din padurea Pitestiului a atins cote greu de imaginat, iar suprafata defrisata este mult mai mare:

„Padurea Trivale, cu o suprafata de 1.981,2 ha, din care 1.172,3 ha erau incluse in categoria parcuri, a fost supusa, in ultima vreme, unui jaf greu de imaginat. Reprezentanti ai autoritatilor locale si ai Directiei Silvice Arges, prin diferite mijloace si cu o insistenta acuta au reusit sa scoata padurea Trivale de sub jurisdictia statului si a legilor care ii asigurau protectia. In atare conditii, in ultimii cinci ani, au fost acaparate circa 400 de hectare din cele 480 ha cate au mai ramas din patrimoniul Parcului Trivale, inclus in 2004 de Ministerul Agriculturii in categoria padurilor cu caracter de << rezervatii stiintifice, paduri monumente ale naturii si alte arii strict protejate >>”.

„Drepturi de proprietate reconstituite fara inscrisuri doveditoare”

Cum a fost posibil un asemenea jaf? Foarte simplu. Comisiile locale si comisia judeteana Arges, prin actele emise cu incalcarea legii, au translatat proprietatea publica in proprietate particulara, urmarindu-se aparent „dezinteresat” cresterea valorii terenurilor pentru mostenitori, fiind evidenta valoarea imobiliara a unor astfel de terenuri. Potrivit raportului Curtii de Conturi a Romaniei, mai multe comisii locale de pe raza judetului Arges (Ratesti, Poiana Lacului, Babana, Bascov, Micesti, Municipiul Pitesti) au propus, iar Comisia judeteana Arges a validat – in unele cazuri, contrar prevederilor legale, a revalidat – reconstituiri de drepturi de proprietate in padurea UP (Unitatea de Productie) II Trivale, desi aceasta padure a fost intotdeauna in proprietatea statului. Amplasamentele fostelor proprietati solicitate nu s-au identificat in teren, nu s-a constatat daca sunt libere, nu s-au propus amplasamente vecine daca cele solicitate erau ocupate prin puneri in posesie anterioare ca urmare a aplicarii legilor fondului funciar, ci s-a trecut pur si simplu la atribuirea de amplasamente in UP II Trivale.

Si mai grav este faptul ca s-au reconstituit drepturi de proprietate in padurea Trivale fara a exista inscrisuri doveditoare din care sa rezulte ca autorul deposedat, in numele caruia se facea solicitarea, a detinut cu adevarat terenuri forestiere, suprafata detinuta si amplasamentul acesteia. In unele cazuri nu existau dovezi certe nici in ceea ce priveste calitatea de mostenitor a solicitantului.

Pasii falsilor mostenitori

Expertii Curtii de Conturi au identificat mai multe metode si tehnici brevetate de falsii mostenitori, prin care acestia au fost improprietariti in padurea Trivale:

– vanzari succesive, fragmentari si lotizari;
– emiterea de catre primarii a unor adeverinte in care se mentioneaza categoria de folosinta – teren agricol;
– incheierea altor contracte de vanzare in care se mentioneaza noua categorie de folosinta;
– obtinerea avizelor de scoatere din circuitul agricol;
– defrisarea arborilor; introducerea in intravilan prin PUZ;
– obtinerea de certificate de urbanism si apoi de autorizatii de constructie.

Prefectii, artizanii retrocedarilor

In perioada vizata de Curtea de Conturi, conducerea Prefecturii Arges (2001-2005) a fost asigurata de actualul senator PSD, Constantin Tamaga (2001-2004), si de actualul deputat PDL Catalin Teodorescu (2004-2005). Auditul mai mentioneaza faptul ca, in perioada 2005-2011, s-au efectuat taieri nelegale de arbori in volum total de 438.900 mc, din care cel mai mare volum de taieri ilegale s-a inregistrat in judete precum Arges”, in paduri apartinand statului. Tot „in perioada 2005-2011, volumul taierilor ilegale din padurile private administrate de RNP-Romsilva pe baza de contracte a fost de 194.600 mc, in Arges fiind taiati ilegal 13.300 mc”, se mai arata in raportul Curtii de Conturi. Din informatiile detinute de ZIUAnews, principalii vinovati de jaful silvic din padurea Trivale sunt toti prefectii care s-au perindat la butoanele judetului Arges incepand din 1996 si pana in prezent, care au fost membri ai Comisiei Judetene de Fond Funciar. O „vedeta” a acestei comisii, dar omisa de expertii Curtii de Conturi, a fost Ion Cirstoiu, finul lui Traian Basescu, fost deputat PD, fost prefect si subprefect de Arges, membru al Comisiei Judetene de Fond Funciar in perioada 2004-2008.

Finul lui Basescu, favor pentru ruda lui Nicolescu

O situatie inedita de retrocedare cu dedicatie s-a derulat in 2006. Nicolae Ivanescu – controversat om de afaceri local si ruda cu presedintele Consiliului Judetean, Constantin Nicolescu – a fost mandatat sa recupereze 33 de hectare de padure din comuna Ratesti, care au apartinut familiei Bratianu. Comisia de punere in posesie nu i-a dat lui Ivanescu parcela in comuna Ratesti, motivul fiind ca padurea fusese defrisata cu multi ani inainte. Dar, cum legea permite, cu complicitatea ocoalelor silvice din Pitesti si Topoloveni si prin avizul favorabil al prefectului din acea vreme, Ion Cirstoiu, finul lui Traian Basescu, Nicolae Ivanescu a fost pus in posesie chiar in parcul Trivale, la 50 de kilometri de locul unde trebuia sa aiba padurea. Nicolae Ivanescu a fost, inainte de 1989, magaziner la Hotelul „Muntenia” din Pitesti, iar prin ,,mijloace specifice”, a ajuns sa il preia cu totul in 2007. La ora actuala, este unul dintre baronii Argesului, ajungand sa detina vaste teritorii de vanatoare, dar si afaceri derulate pe banii Consiliului Judetean. Ani la rand, Ivanescu a fost unul dintre sponsorii principali ai PSD Arges, fiind un apropiat al lui Nicolae Vacaroiu.

Persoane puse in posesie ilegal in Trivale

In 2009, fostul director al Directiei Silvice Arges, Gheorghe Davidescu, ajuns ulterior si prefect al judetului, a descoperit o plansa parcelara prin care circa 100 de hectare din parcul Trivale au fost retrocedate ilegal. Davidescu sustinea ca au fost pusi in posesie de fostul director Valerian Jinga, cu validarea Directiei Silvice Arges, in perioada 2006 – 2008, urmatoarele persoane: Pricopie Sanziana, Cleianu Gheorghe, Stefanescu Gheorghe (100.000,62 mp), Cracalia Benoni, Predoi Aurel, Puiu Maria, Parvu Ilie, Parvu Gheorghita, Militaru Ion, Dudau Ionel si Dudau Daniela. „Imi este imposibil sa inteleg cum a avut cineva atata tupeu, atat de mult curaj sa faca asta in Parcul Trivale. Eu sunt consternat. Nu imi dau seama, pur si simplu, nu imi dau seama cum au putut sa puna in posesie acolo!”, declara la acea vreme, cu uimire, Tudor Pendiuc, primarul municipiului Pitesti.

DNA verifica dezastrul din Trivale

Raportul Curtii de Conturi privind jefuirea padurii Trivale a ajuns si pe masa procurorilor DNA Pitesti. Acestia instrumenteaza modul cum au fost parcelate si apoi defrisate cele 192,5 hectare de padure. Verificarile ii vizeaza atat pe prefectii judetului Arges, cat si pe directorii Directiei Silvice Arges si pe cei ai Inspectoratului Teritorial de Regim Silvic si Cinegetic Ploiesti, de care apartine si judetul Arges, care s-au aflat la butoane incepand cu perioada 2001-2005, pana in prezent.

„Nu mai putin de 400 de hectare au intrat in posesia unor indivizi care nu pot dovedi cu vreun document autentic dreptul de proprietate asupra unor parcele forestiere pe care le-au primit” – Filip Georgescu, fost deputat PSD de Arges.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *