Padurea Trivale, defrisata pentru vile

Mai multi proprietari ai unei suprafete de 15.000 de metri patrati din Padurea Trivale, Pitesti, au profitat de lacunele legislative si au reusit ca, in mai putin de o saptamana, sa cioparteasca padurea pitesteana.
jefuirea padurii
Fiecare din cei 19 proprietari a solicitat defrisarea suprafetei maxime pe care o permite legea, respectiv cinci procente din terenul detinut.

In acest fel, pitestenii au constatat cu stupoare ca peste noapte padurea s-a transformat intr-un teren sterp, iar in locul copacilor a aparut o tablita pe care scrie „De vanzare!”.

Autoritatile ridica din umeri si spun ca au fost obligate sa aplice legea.

Primarul orasului se implica numai dupa ce dezastrul ecologic s-a produs si prezinta proiecte pentru salvarea spatiului verde, printre care si construirea unei discoteci in aer liber, langa vechiul schit de calugari din zona.

Padurea Trivale se intinde pe 27 de hectare.

Intr-un oras cotat a fi printre cele mai poluate din tara, proprietarii de padure renunta la spatiul verde pentru a face loc unui cartier de locuinte
oras poluat

Un hectar de padure de peste 120 de ani a fost defrisat, in locul ei urmand sa fie construit un cartier rezidential de vile. Autoritatile spun ca nu au nicio vina

Lacunele legislative si contributia tacita a autoritatilor au permis ca, intr-o saptamana, 19 proprietari „ingeniosi” sa poata defrisa un hectar de padure.

Intr-un oras cotat a fi printre cele mai poluate din tara, Padurea Trivale ramasese singurul plaman verde al Pitestiului, avand in vedere faptul ca, odata cu noile legi ale proprietatii, hectare intregi din padure au fost retrocedate intr-un ritm rapid si vandute tot atat de repede.

Cu toate acestea, padurea Pitestiului parea a fi la adapostul legii potrivit careia niciun proprietar nu poate taia mai mult de 5% din suprafata de care dispune.

Aceasta prevedere a fost respectata pana luna trecuta, cand proprietarii unui hectar din Trivale au culcat la pamant padurea veche de 120 de ani, pentru a ridica pe respectiva suprafata un cartier rezidential de vile.

Pitestenii aflati la plimbare prin Trivale au constatat cu stupoare ca, in mai putin de o saptamana, un hectar de padure a disparut pur si simplu. In locul ei a ramas un teren sterp, nivelat, cu o tablita in mijloc, pe care scrie „De vanzare”.

Trivale este singura padure urbana din Romania care ajunge pana aproape de centrul orasului
trivale padure urbana
Defrisare cu acte-n regula

Lacunele legislative si contributia tacita a autoritatilor judetene par sa fi fost principalii factori care au favorizat situatia din Trivale.

Legea lasa suficiente portite pentru a defrisa chiar si un hectar de padure, atunci cand proprietarii dovedesc abilitatea de a specula aceste lacune legislative. Conditia minima este sa existe mai multi proprietari. Astfel, pe o suprafata de 15.000 de metri patrati din Padurea Trivale au intrat in posesie 19 proprietari.

Fiecare dintre ei si-a preluat parcela cumparata si a solicitat defrisarea suprafetei maxime permise de lege – cinci procente. In acest fel, in numai o saptamana, aproape un hectar de padure a disparut, lasand cale libera pentru constructia de vile.

Autoritatile se eschiveaza

Cand se incearca gasirea unui raspuns la intrebarea „Cum s-ar fi putut evita aceasta situatie?”, autoritatile ridica din umeri si paseaza responsabilitatea.

„Inspectoratul Teritorial de Regim Silvic si de vanatoare de la Ploiesti de care tine si Argesul a dat acceptul scoaterii respectivei parcele din circuitul silvic. Proprietarii au venit la noi cu absolut toate avizele luate si cu dovada ca au achizitionat teren pentru a impaduri in alta parte echivalentul a ceea ce urma sa defriseze in Padurea Trivale. Nu am avut cum sa ne opunem, ca aveau absolut toate aprobarile necesare”, a declarat directorul Directiei Silvice Arges, Valeriu Jinga.

In acelasi timp, reprezentantii Inspectiei Silvice de Vanatoare Arges intaresc ideea potrivit careia legea este „vinovata”. „A fost vorba de cereri individuale de defrisare, pe suprafete mici. Daca fiecare dintre proprietari a taiat 1.000 de metri, va dati seama ca s-a facut de un hectar”, spune Dorin Marasoiu, sef serviciu al Inspectiei Silvice si de Vanatoare Arges.

In acelasi timp, si cei de la Garda de Mediu sustin ca nu au putut sa opreasca distrugerea Padurii Trivale. „Eu m-am opus foarte mult aprobarii acestor taieri, mai ales ca proprietarii se angajau sa planteze echivalentul a ceea ce aveau sa taie intr-o localitate aflata la 30-40 km, ceea ce nu mi se pare normal.

Dezechilibrul ecologic aici se produce, nu la 40 de kilometri distanta. Dar a trebuit sa le dam avizul, caci aveau toate aprobarile luate si ne puteau actiona in judecata pentru ca nu le respectam drepturile de proprietar”, a declarat comisarul Garzii de Mediu Arges, Emilia Dumitrescu.

Padurea, toaleta de lux pentru case

Pagubele aduse mediului nu se rezuma la hectarul de padure defrisata. Zeci de cetateni reclama la Primaria Pitesti ca au inceput sa se taie tot mai multi copaci, cu acordul tacit al Directiei Silvice.

La toate acestea se adauga faptul ca in inima padurii au inceput sa se ridice, din senin, zeci de vile, care nu respecta specificul zonei, din punct de vedere arhitectural.

Partea si mai grava este ca zona nu beneficiaza de serviciu de canalizare, iar proprietarii deverseaza apele menajere direct in padure, transformand-o in propria toaleta de lux.

Discoteca langa schitul de calugari
tudor pendiuc
Dupa ce un hectar de padure a fost defrisat, primarul municipiului Pitesti, Tudor Pendiuc (foto), sustine ca lucrurile au cam scapat de sub control.

In consecinta, edilul local spune ca a demarat procedurile legale pentru a trece Padurea Trivale din administrarea Directiei Silvice Arges la municipalitate.

„Tocmai pentru a preintampina tot felul de practici, de procese dubioase de retrocedare, de defrisari la fel de ciudate si de alte smecherii si inginerii ale unora, vrem sa luam in gestionarea municipalitatii Padurea Trivale, sa obtinem fonduri europene si sa o amenajam asa cum trebuie, cu terenuri de sport, locuri pentru picnic si un patinoar”, a declarat Tudor Pendiuc.

Destul de excentric in preferinte, primarul a adaugat ca intentioneaza sa amenajeze si o discoteca in aer liber, la numai cateva sute de metri de vechiul schit de calugari.

Situatia putea fi evitata daca autoritatile „nu inchideau ochii”

Fostul director al Directiei Silvice Arges, Gogu Davidescu, considera ca situatia din Trivale ar fi putut fi evitata. Acesta spune ca indiferent de „scaparile” voite sau nevoite ale legii, o astfel de „crima” nu ar fi avut cum sa aiba loc.

„Dincolo de a fi proprietate privata, este vorba de Padurea Trivale si de faptul ca acolo s-a comis un adevarat macel. Cu toate chichitele legii, nu stiu daca se putea ajunge la asa ceva daca autoritatile nu ar fi inchis ochii.

S-a facut scoaterea din circuitul forestier motivand ca au cumparat un teren degradat pe care l-au impadurit, dar legea spune ca nu se diminueaza fondul Romaniei daca nu impaduresti o suprafata echivalenta sau mai mare. Proprietarii trebuiau sa astepte pana cand padurea ajungea la cel putin un metru si jumatate.

In locul suprafetei defrisate a ramas un teren sterp scos la vanzare
teren sterp
Daca au bagat niste bete in pamant, care nu stii daca se prind, asta nu le dadea dreptul sa taie padure de 120 de ani. Pe mine, ca specialist, ma cutremura. E o crima ecologica in buricul Pitestiului, ma ingrozesc ca s-a putut face asta”, a declarat Davidescu.

De cealalta parte, proprietarii care au cerut aprobarea pentru defrisare spun ca ei au respectat legea. „Am luat aprobari peste aprobari, am facut tot ceea ce ni s-a cerut inca de cand terenul a fost achizitionat de la o persoana privata, care a intrat in posesia lui prin retrocedare.

Nu am stiut ca va fi asa de dificil. Mai mult decat atat, am impadurit o suprafata de trei ori mai mare pentru a putea intra in posesia aprobarilor de taiere a arborilor. Costurile au fost imense!”, a precizat Mihai Stanciuleasa, unul dintre cei 19 proprietari ai suprafetei defrisate din Padurea Trivale.

Am facut tot ceea ce ni s-a cerut inca de cand terenul a fost achizitionat de la o persoana privata, care a intrat in posesia lui prin retrocedare
Mihai Stanciuleasa, proprietar

Nu am avut cum sa ne opunem, ca aveau absolut toate aprobarile necesare
Valeriu Jinga, directorul Directiei Silvice Arges

Sursa: Adevarul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *