Padurea zimbrilor

Istoria localizeaza ultimul zimbru vinat in Romania undeva la inceputul anilor 1800. Peste un secol si jumatate, citeva exemplare de zimbri sint aduse din tarile estice, primele trei exemplare venind din Polonia, in anul 1970.

Parcul Natural Vinatori din judetul Neamt tine in custodie 25 de zimbri, dintre care 19 urmeaza a fi lasati in libertate dupa ce se vor obisnui cu conditiile locale in tarcul special amenajat de 176 de hectare si aproape 7 kilometri. In cadrul Parcului se afla si o Gradina Zoologica, unde atractia sint zimbrii si cerbii lopatari pitici.

CERBII LOPATARI. Poate ca ora amiezii si caldura torida dintr-o zi de final de iunie i-au gonit pe la umbra pentru siesta si pe unii, si pe altii. Daca zimbrii, cu gabaritul lor urias, cu greu fac un pas in asa fel incit sa nu iasa de sub umbrarul unde s-au refugiat si care-i adaposteste de soare, cerbii lopatari se bucura de umbra din belsug. Tarcul lor este printre copaci, iar toti lenevesc si rumega in jurul capitelor de fin. In afara de doua exemplare, care te intimpina la poarta si anunta sosirea noastra in goana, reintorcindu-se in mijlocul suratelor. Unul singur face pe gazda si arata ca este obisnuit cu rasa umana si se apropie de gard. Ne priveste cu ochii sai mari si blinzi de ciuta prietenoasa. Se alinta, se gudura si ne insoteste pe linga gard la fiecare miscare. Napadit de tauni, mari cit jumatate din degetul unei miini, rumega linistit fiecare firicel de iarba pe care i-l intindem prin gard. Ne linge mina, apoi rigiie cu forta, multumit. Ne insoteste pina la plecare, la poarta, si ne conduce cu privirea pina cind ii iesim din raza vizuala. Apoi isi gaseste de lucru cu un copil care se apropie de gard, iar mama tipa isteric ca are coarne si poate rupe gardul fragil. Era aceeasi cucoana care urla mai devreme la barbat-sau, care se apropiase „ingrijorator de mult” de gardul tarcului zimbrilor, pentru a le face o fotografie.

MONITORIZARE. „Specificul principal al Parcului Natural Vinatori este reintroducerea zimbrului in padurile din Neamt. Initial, dupa ce in anul 1968 au fost demarate programe de reintroducere a zimbrilor, au fost aduse exemplare din tari estice, Polonia, Ucraina. Acum vrem sa aducem din Germania, Elvetia. Incercam sa mai schimbam”, spune inginerul silvic Lucian Cosma.

Ca si la Hateg, supravegherea zimbrilor tinuti deocamdata in captivitate se face strict de specialisti. Un studiu facut in anul 1998 de Societatea Zoologica din Londra a confirmat faptul ca muntii din Neamt sint un habitat perfect pentru zimbri. „Pe masura ce vor fi eliberate grupuri mici de patru-sase exemplare, zimbrii vor fi supravegheati prin intermediul unor radio-colare (sisteme de monitorizare). Astfel vom cunoaste si vom monitoriza folosirea habitatelor, deplasarea lor in teritoriu si preferintele pentru refugii”, continua Lucian Cosma.

Parcul Natural Vinatori are o suprafata totala de aproape 31.000 de hectare, din care o treime este proprietatea „Mitropoliei Moldovei si Bucovinei”. Initial, Parcul a purtat denumirea de rezervatie, impropriu numita, pentru ca animalele care erau aduse aici, in afara de zimbri, puteau cu usurinta denumi spatiul ca fiind orfelinat pentru animale. Doua-trei exemplare de ciute sau ursi, pui gasiti prin padure sanatosi sau bolnavi isi gaseau adapost aici.

Sursa: Jurnalul National

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *